Romania, in top 10 destinatii pentru investitori

Luni, 20 Iulie 2009, ora 20:35
2050 citiri
Romania, in top 10 destinatii pentru investitori

Romania se afla in top 10 destinatii de interes pentru investitorii din tarile dezvoltate, alaturi de alte 4 state din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in management A.T. Kearney in perioada 2002-2008.

Spre Romania si-au indreptat atentia 3% dintre investitorii din statele dezvoltate, la fel de multi cati au preferat Ungaria sau Malaezia. Tara noastra a devansat in intervalul analizat Africa de Sud, cel mai atragator stat de pe Continentul Negru pentru investitori. In schimb, a fost intrecuta de de alte trei state din regiune: Rusia, Cehia si Polonia.

Primele doua, alaturi de Mexic, s-au dovedit fiecare atragatoare pentru 4% dintre investitori, in timp ce 5% din totalul investitorilor au privit catre Polonia, cel mai atractiv stat european in ultimii sase ani, informeaza Business Standard.

Primele trei pozitii ale clasamentului au fost ocupate in ordine de China, care a fost mentionata ca principala destinatie de 23% dintre investitori, India (6%) si Brazilia (5%).

De partea cealalta, companiile si oamenii de afaceri din tarile in curs de dezvoltare s-au aratat interesate sa investeasca cu precadere in Statele Unite ale Americii, in 27% dintre cazuri, Marea Britanie (15%) si Hong Kong (10%).

Din studiul A.T. Kearney mai reiese faptul ca numarul de tranzactii de fuziuni si achizitii s-a redus cu doar aproximativ 11% in 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, volumele de tranzactie au scazut cu circa 38%, pe fondul crizei financiare. Scaderile au venit dupa un an in care s-a atins varful tranzactiilor de acest gen, valoarea totala a investitiilor cifrandu-se in 2007 la 3.771 miliarde dolari.

Cu toate acestea, achizitionarea de companii de pe pietele emergente si-a continuat tendinta ascendenta si a crescut, in 2008, cu 29%. "Lipsa capitalului exterior pentru finantarea unor tranzactii importante a determinat companiile care achizitioneaza sa se concentreze catre tinte de achizitie mai reduse. In acelasi timp, valoarea companiilor a scazut in multe tari", a declarat Michael Weiss, vicepresedinte pentru A.T. Kearney, mai scrie publicatia economica.

La nivelul tarii noastre, valoarea pietei de fuziuni si achizitii a scazut cu circa 92% in primele luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la 200 mililoane euro, in timp ce valoarea medie pe tranzactie a fost anul acesta de aproximativ cinci ori mai mica decat anul trecut, potrivit unui raport al Raiffeisen Investment.

Potrivit A.T. Kearney, activitatea de fuziuni si achizitii va inregistra o revenire abia in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania, #studiu AT Kearney, #investitori tari dezvoltate, #investitori tari emergente, #investitii straine , #stiri economice