Romania, in topul cresterilor salariale in 2009

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 12:01
3587 citiri
Romania, in topul cresterilor salariale in 2009
Foto: Cariereonline

Romania se afla in top zece al cresterilor salariale estimate pentru acest an, dintr-un clasament de 53 de tari, fiind pe pozitia a doua dintre tarile europene.

Potrivit unui studiu realizat de firma londoneza de consultanta ECA International, publicat pe site-ul sau, Romania se afla pe locul opt, in functie de cresterile salariale estimate de catre companii, pentru acest an.

In Europa de Est, cresterile salariale sunt estimate la 5 la suta, fata de cele din Europa de Vest, unde salariile nu se vor majora cu mai mult de doua procente. La nivel mondial, rata de crestere s-a stabilit la 4,7 procente.

"Europa este foarte afectata de criza economica, iar acest lucru se reflecta in previziunile de crestere", a spus Frederic Franchi, purtator de cuvant al ECA International.

"Companiile slovace sunt singurele care vor mentine nivelul de cretere de anul trecut. In schimb, 29 de procente din companiile care au activitati in Europa nu prevad niciun fel de majorari salariale", a adaugat el.

Din toata regiunea de est, angajati rusi sunt cei mai norocosi: potrivit studiului, acestia vor beneficia, in 2009, de cresteri de 7,5 procente, cel mai important progres din regiune, fiind urmati de angajatii romani si cei letoni.

In Europa per ansamblu, majorarile salariale vor fi cu 43 la suta mai mici decat anul trecut, din cauza crizei economice.

Cele mai mici majorari se vor inregistra in Lituania si Irlanda, dar si in Elvetia. In Franta, cresterea va fi de doar 2%, in timp ce in Germania companiile si-au bugetat cresteri de 2,5%, fata de 3,5%, rata de anul trecut.

Acelasi procentaj se va inregistra si in Marea Britanie si Spania, in timp ce italienii vor avea salarii mai mari cu 2,1 procente.

La nivel mondial, media majorarilor salariale se va situa in jurul valorii de 4,7 procente, fata de 6,2% pentru 2008, in urma politicilor de reducere a cheltuielilor, practicate de o mare parte din companii.

Pe primele trei locuri din clasament se regasesc Venezuela, cu o crestere de 24 de procente, Argentina, cu 12 procente si India cu 10,8 procente.

De asemenea, inaintea Romaniei sunt plasate Vietnam, Egipt, Indonezia si Rusia.

"Pentru a atrage si retine talentele, companiile vor fi nevoite sa gaseasca un echilibru intre cresterile salariale si reducerile de cheltuieli", a conchis Franchi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#cresteri salariale Romania, #majorari salariale Europa , #stiri economice