Romania, pe locul patru la scumpirea produselor agroalimentare

Miercuri, 18 Iunie 2008, ora 08:15
1493 citiri
Romania, pe locul patru la scumpirea produselor agroalimentare

Preturile produselor agroalimentare au crescut in primul trimestru al acestui an cu 16,3% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un studiu realizat de Eurostat.

Raportat la media europeana, majorarea preturilor din Romania este cu 7,3 puncte procentuale peste nivelul mediu inregistrat in UE 27 si cu 7,4 puncte procentuale peste cel din UE 25.

Tara noastra se plaseaza in functie de cresterea preturilor la aceste categorii de produse pe locul al patrulea, dupa Lituania, unde scumpirea produselor agroalimentare a fost de 47,1%, Estonia, cu 46%, Marea Britanie cu 38,6% si Letonia cu 33,1%, anunta Cotidianul.

Cea mai semnificativa scumpire a produselor agroalimentare, de 40%, s-a raportat in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la plantele industriale (in, canepa, hamei etc.) si la cereale (25%. Si pretul fructelor s-a majorat cu 14,7%, iar cel al legumelor, cu 11,7%.

In Romania, plantele industriale s-au scumpit cu 31,6 puncte procentuale mai mult decat in UE 27, in vreme ce, in cazul legumelor, diferenta a fost de 8,3 puncte procentuale in defavoarea consumatorilor romani.

In cazul cerealelor, cresterea medie in cele 27 de state europene a fost de 60,7%, iar fructele s-au scumpit in Europa, in medie, cu 20,8%.

Producatorii autohtoni, se asteapta in viitor la o stabilizare a preturilor. Totul depinde insa foarte mult de evolutia leului in raport cu moneda europeana, de preturile la utilitati sau de costul fortei de munca.

"Principalele cauze de scumpire a alimentelor au fost devalorizarea leului si cresterea preturilor materiilor prime, astfel ca produsele care s-ar mai putea scumpi sunt cele pentru care se folosesc materii prime din import: carnea, laptele si painea", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, care a prognozat la inceputul acestui an ca mancarea se va scumpi cu 20-25%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#scumpire, #Romania, #devalorizare, #produse agroalimentare, #materii prime , #stiri economice