Romania risca infringement daca nu realizeaza stocurile minime de titei

Joi, 07 Iulie 2011, ora 16:50
1617 citiri
Romania risca infringement daca nu realizeaza stocurile minime de titei
Foto: presaonline.com

Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de Ordonanta de Guvern prin care sa fie aprobate masurile pentru constituirea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere pana la sfarsitul acestui an, altfel Romania risca infringement.

Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romaniei i s-a acordat o perioada de tranzitie pentru constituirea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere pana la data de 31 decembrie 2011.

Pana la 31 decembrie 2009 s-a realizat cantitatea de 1.221.400 tone stocuri minime, din care benzina - 278.750 tone, motorina - 605.450 tone, Jet A1- 26.400 tone, pacura - 310.800 tone.

La sfarsitul perioadei de tranzitie, respectiv 31 decembrie 2011, Romania are de constituit 1.200.556 tone, din care benzina - 282.353 tone, motorina - 775.710 tone, jet A1 - 55.823 tone, pacura - 86.670 tone. Cantitatea de Jet A1 include si cantitatea de 3.755,7 tone (din totalul obligatiei de constituit de 7.500 tone) pe care ANRSPS nu a putut-o constitui in anul 2009 din cauza lipsei produsului pe piata.

Stocul pentru pacura a fost deja depasit, fapt pentru care, nu se va impune obligatia de constituire a stocului la categoria pacura, urmand ca stocurile sa fie constituite pentru benzina, motorina si Jet A1.

Finantarea stocurilor minime pentru perioada 2010-2011 se realizeaza din veniturile proprii ale Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) si in completare de la bugetul de stat, pentru constituirea de catre ANRSPS a 30% din nivelul anual aprobat al stocurilor si in proportie de 70% din sursele proprii ale persoanelor juridice, pentru constituirea diferentei din nivelul aprobat al stocurilor (potrivit Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2010 pentru modificarea si completarea Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.54/2002 privind constituirea si mentinerea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere).

"Din cauza neasigurarii resurselor financiare nici de la bugetul propriu al Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS), nici de la bugetul de stat, in 2010, stocurile nu s-au realizat, inregistrandu-se restante in constituirea stocurilor minime conform angajamentelor asumate.

In acest context, la ultima reuniune Oil Supply Group desfasurata in luna martie 2011 (structura in cadrul careia la Bruxelles se discuta aspectele aferente stocurilor de petrol), Comisia Europeana a informat ca desi Romania se afla in prezent in situatie de infringement, nu va declanta aceasta procedura pana la finele perioadei de tranzitie, respectiv 31 decembrie 2011", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Incepand cu anul 2012, in vederea degrevarii bugetului de stat de aceste costuri, obligatia de constituire a stocurilor va fi arondata exclusiv operatorilor economici in domeniu.

"Urmare procesului de restructurare a sectorului si a dinamicii inregistrate in evolutia acestuia, pe de o parte, unii operatorii economici din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.54/2002 nu mai sunt activi pe piata, iar, pe de alta parte, au aparut noi jucatori pe piata, context in care este necesara introducerea unei noi anexe cu operatorii economici actuali pe piata petroliera carora li se impune obligatia de constituire a stocurilor minime ramase de realizat pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, respectiv 31 decembrie 2011", se mai arata in documentul citat.

Reprezentantii Ministerului Economiei propun finantarea in limita sumei de 40 milioane lei din activitatea de "interventii operative si reintregirea stocurilor diminuate", activitate finantata integral din veniturile proprii ale Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, si in limita sumei de 12 milioane lei de la bugetul de stat a 30% din nivelul total al stocurilor de realizat la finalul perioadei de tranzitie, urmand ca 70% din stocuri sa fie constituite de operatorii economici.

Procentul de 70% este repartizat operatorilor economici in functie de cota de piata aferenta anului 2010 si de stocurile deja constituite de acestia in perioada 2002-2009. Companiile care trebuie sa asigure aceste stocuri sunt: OMV Petrom SA, Rompetrol Rafinare din Constanta, Petrotel -Lukoil din Ploiesti, Oscar DownStream SA din Bucuresti, MOL Romania Petroleum Products SRL din Cluj Napoca, DG Petrol SRL din Bucuresti, Rompetrol Downstream, Unicom Holding din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Romania infringement stocuri titei, #proiect Minister Economie , #stiri economice
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
nu avem: totul a fost vindut de Patriciu-Tradiceanu catre Sterling!