Romania sau saracia unei tari bogate (Opinii)

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 23:27
7603 citiri
Romania sau saracia unei tari bogate (Opinii)
Foto: Arhiva

Atatea contradictii pe pogon patrat cu greu mai pot fi gasite altundeva decat in Romania, un tinut in care toata lumea trage cu alice in Tara Minunilor. Aici, orice urma de logica este data afara din odaie si aruncata pe o prispa pustie. Duhul saraciei slobozit din sticla capcaunilor perindati la domnie bantuie a paguba un conac, candva somptuos, caruia i s-a furat pana si istoria.

Eurostat, un fel de institut european al statisticii, ne spune cu franchete ca Romania si-a pastrat in aprilie nedoritul loc de cap de coloana a inflatiei in UE. Se uita cu "superioritate" la urmatoarea distant clasata, Estonia (5,4%), de la inaltimea unui prost 8,4%. Asta dupa ce ne-a fost susurata de catre oficialitatile romane, la urechile de novici, o cifra mult edulcorata de 5,1%. Cota de aproape 9 procente este cam intreita fata de media inregistrata in Uniunea Europeana - 3,2%.

Cum ne zicea eminenta Bancii Nationale, domnul Isarescu, principalele presiuni inflationiste vin de la alimente, combustibili si preturi reglementate. Asadar, concluzii care epuizeaza complet ultimul bob al rationarii corecte. Detinem armate intregi de boi, porci si turme de cornute mici, niciodata dumirite mioritic, dar banul depus pe tejgheaua casapului se inmulteste cotidian, mai abitir ca numarul puilor popandaului de Baragan.

Proprietarim in camara agricola vreo trei milioane de hectare de pamant manos, ce n-au mai vazut lama plugului de cand se ara cu berbecul scopit. Am putea sa cerealizam Moscova si Beijingul, prima aflata intr-un urias deficit comercial si avida de merinde, pret de jumatate de veac fara probleme. Trimitem insa exportul la culcare si cumparam, de pe unde si-a intarcat mutul iapa, tapioca pentru silueta, papaya ca antioxidant si maracuia impotriva colitei rebele.

Romania are o neoficiala medalie de bronz in UE la rezervele estimate de petrol. Cam 600 milioane de barili, insemnand 11% din bidonul european. Ne intrec la acest capitol doar Anglia (3 miliarde barili) si Danemarca - 1,1 miliarde. Totusi, soferimea romaneasca vine indignata cu roaba de maruntis la pompe pentru a-i da o palma simbolica benzinarului. In acest ritm, va fi mai rentabil sa faci Constanta-Baia Mare cu un plin de coniac frantuzesc.

In beciurile Bancii Centrale, se aflau, in luna martie a anului in curs, aur si valuta totalizand 36 de miliarde de euro, plasand din acest punct de vedere Romania pe locul 5 in Europa, la egalitate cu Suedia. Depozitele BNR, potrivit revistei Capital, gazduiesc mai multe sume in bani straini si metale pretioase decat Olanda, Spania, Belgia, Austria sau Portugalia. Deci, toti guldenii, silingii si pesetas-urile lor (pe vechi) sunt mai sfrijite decat leul carpatin.

Dupa populatie, aceeasi Banca Nationala are ferecati 2.400 de dolari pe crestet de roman, suma identica rezervelor per capita din zona euro si mai mare decat cei 1.950 de dolari/locuitor chinez.

"Personalitatile" fizice din Romania au stivuit moneda cu moneda in banci, sume valorand aproximativ 25 miliarde euro. Rezulta ca tara aceasta sufera de un masochism politico-economic strident. Stam cu sezutul pe un hambar aurifer de vreo 1.500 de tone in Apuseni, dar nu avem nicio tresarire sa-l scoatem de acolo, fiindca nu vrem noi si cu atat mai putin bancherii lumii.

Exista petrol, sare si paioase cat sa indestuleze pe cei mai hulpavi samsari cu tot cu natiile lor. Exemplele ar putea continua plictisitor de multe. Romanii stau, insa, la mana unui stat care dirijeaza destine cu o noima controlata sau, dimpotriva, o face fara modul, directie si sens. Ca un vector aproape nul, dupa chipul si asemanarea lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#economie Romania, #Banca Nationala Romaniei , #stiri economice
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Muntii Nostri AUR poarta, NOI = “BESESCU “ CERSIM din POARTA in POARTA -http://www.lutyk.ro/2011/03/muntii-nostri-aur-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/ - este super reportajul si cat se poate de real.