Romania si-ar putea spori cu 70% recolta de cereale in 2008

Vineri, 25 Aprilie 2008, ora 14:35
1194 citiri
Romania si-ar putea spori cu 70% recolta de cereale in 2008

Agricultorii din Romania si din alte tari vecine, printre care Ucraina si Bulgaria, ar trebui sa se astepte la cresteri solide ale recoltelor de cereale, de pana la 70%, ca urmare a conditiilor meteorologice bune, arata o analiza publicata vineri de Reuters.

Potrivit specialistilor, recolta ar putea creste in acest datorita ploile de primavara, care au venit la timp pentru a sustine revenirea recoltelor de cereale din estul Europei, dupa o seceta prelungita in sezonul trecut, ceea ce a alimentat asteptarile pentru exporturi substantiale, in special din statele riverane Marii Negre.

In Romania, productia la hectar ar trebui sa isi revina, dupa ce a atins un minim al ultimilor patru ani in 2007, permitand recoltei de grau sa ajunga la un nivel de circa 7 milioane tone, de peste doua ori mai mare decat cea de anul trecut.

Ministrul roman al agriculturii estimeaza ca datele bune de pe teren indica ca ar putea exista un potential de export de 1 milioane tone pentru sezonul 2008/2009, posibil pentru livrari in Orientul Mijlociu, Egipt si Turcia, parteneri traditionali ai Romaniei.

Cu toate acestea, comerciantii considera ca s-ar putea ca noul stat membru al Uniuni Europene sa nu fie capabil sa revina atat de puternic pe pietele de export si sa isi livreze intregul surplus, deoarece fermierii ar putea sa ezite sa-si vanda cerealele, in incercarea de a strange rezerve dupa seceta severa de anul trecut.

In Ucraina, analistii si oficialii estimeaza recolta de cereale in crestere puternica, pana la 38-40 milioane tone, fata de 29,3 milioane tone in 2007. Circa 90% din suprafetele cultivate cu grau aratau bine dupa terminarea iernii.

"Conditiile din iarna pentru recolta, cu o umiditate a solului suficienta, au fost in mare parte bune si satisfacatoare. Conditiile favorabile pentru cresterea plantelor din toamna si primavara au fost optime pentru germinare", au spus consultantii de la UkrAgroConsult.

Previziunile UkrAgroConsult pentru exporturile de grau sunt la nivelul de 6,6 milioane tone in 2008/2009, fata de un potential de 1,4 milioane tone in 2007/2008, in conditiile mentinerii parteneriatelor traditionale ale Ucrainei cu tari din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu.

Unii dintre analisti considera,insa, ca volumul exportului din Ucraina va depinde de o decizie guvernamentala - care va fi anuntata in cursul acestei saptamani - ce ar putea, practic, sa reporneasca livrarile de cereale, limitate drastic in anul precedent, ca urmare a scaderii puternice a recoltelor de cereale.

Mykola Vernytsky, consultant la ProAgro, a spus ca, in cel mai bun caz, Ucraina va exporta 2,5 milioane tone de cereale diverse pana la finalul sezonului 2007/2008. Ungaria, tara vecina Romaniei, ar putea fi martora celei mai abrupte sporiri a recoltei in aceasta regiune, datorita ploilor suficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#Romania, #export, #recolta, #cereale, #cresteri, #spori , #stiri economice