Romanii cu credite habar nu au ce inseamna DAE

Marti, 01 Iulie 2008, ora 19:53
3659 citiri
Romanii cu credite habar nu au ce inseamna DAE

Mai bine de 90% din romanii care au semnat un contract de creditare nu stiu ce inseamna termenul D.A.E. (dobanda anuala efectiva), iar 30% dintre clientii bancilor sustin ca nu au inteles conditiile prevazute in contract si comisioanele aplicate imprumutului, potrivit unui studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Totodata, 15,5% dintre cei care au contractat un credit sustin au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul pentru ca se grabeau sau li se parea inutil, intrucat oricum nu puteau modifica nimic, se mai arata in studiul "Cresterea creditului in Romania: Evolutie si perspective", comandat de Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.

"Este un semnal de alarma pentru industria financiara si autoritati in egala masura, care subliniaza inca o data necesitatea dezvoltarii unei strategii de educatie financiara la nivel national. ALB intentioneaza sa se implice in proiectarea si implementarea unei asemenea strategii, prin crearea unui grup de lucru la care invitam sa adere reprezentanti ai intregii industrii si ai institutiilor publice cu responsabilitati in acest domeniu", a precizat Dragos Marinescu, presedintele Consiliului pentru Credit de Consum din cadrul ALB.

In plus, doar 8% din persoanele participante la studiu sustin ca isi permit sa plateasca o rata lunara mai mare de 350 lei, in vreme ce 46% dintre respondenti au spus ca nu isi pot permite sa plateasca rate, indiferent de valoarea acestora.

Referitor la comportamentul de plata, 86,2% din persoanele chestionate si-au platit cu regularitate ratele, 6,4% au depasit o singura data periaoda scandenta, iar 4% au inregistrat intarzieri repetate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#romani, #credit, #studiu, #DAE , #stiri economice