Romanii din vestul tarii merg in Ungaria la cumparaturi

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 16:26
9092 citiri
Romanii din vestul tarii merg in Ungaria la cumparaturi

Multi dintre cei care locuiesc in vestul tarii prefera sa mearga in Ungaria pentru a-si face cumparaturile pentru sarbatorile de iarna, deoarece spun ca preturile sunt mai mici decat in Romania, iar calitatea produselor este superioara, transmite corespondentul NewsIn.

Imediat dupa trecerea frontierei, cumparatorii din Arad, Bihor, Timisoara, Satu Mare, pot observa campanile de publicitate facute de marile magazine din Ungaria, care promoveaza reducerile de preturi, mai ales la produsele de sezon. Cei care aleg sa mearga in tara vecina pentru cumparaturi aleg magazinele din orasele situate in apropierea frontierei, dar nu numai.

Astfel, cele mai vizitate sunt magazinele din localitatile Battonya, Mako, Szeged, dar si centrele comerciale Arkad Shopping Center, Csepel Plaza sau WestEnd City Center, din Budapesta. Cei care aleg sa mearga la cumparaturi in centrele comerciale din orasele maghiare au spus ca agentii economici din Romania prefera sa scumpeasca produsele alimentare in aceasta perioada, mizand pe castiguri cat mai mari.

Comerciantii din Ungaria isi promoveaza produsele prin campanii publicitare, atat in limba maghiara, cat si in limba romana, iar aproape toate magazinele au promotii la alimentele de baza. Printre cele mai cautate produse sunt cele de sezon, dar si produsele casnice sau articolele de imbracaminte si incaltaminte.

Cei care isi fac cumparurile in Ungaria spun ca, in medie, preturile sunt mai mici decat in Romania cu aproximativ 20 - 30 la suta. Una dintre cumparatoare a spus ca a cumparat dintr-un magazin din Battonya pulpa de porc fara os cu 12 lei, iar oul cu 0,30 bani. De asemenea, un kilogram de carne de vita costa in tara vecina in jur de 800 forinti (12 lei), un kilogram de carnati cam 600 forinti (9 lei). Un litru de ulei cumparat in Ungaria costa 2,5 lei, in timp ce in Romania aceeasi cantitate este vanduta cu 4 lei. Laptele se vinde in tara vecina cu 2,5 lei/litru, fata de 3-4 lei in Romania.

Printre cele mai cautate produse in magazinele din Ungaria sunt, in aceasta perioada dulciurile, care sunt mai ieftine decat in Romania cu 30 - 50 la suta, in functie de sortiment si producator. Astfel, bomboanele de pom, cele mai cumparate in aceste zile, se pot achizitiona din Ungaria cu 600 forinti/kilogramul, adica aproximativ 9 lei. In Romania, acelasi produs costa 13 - 15 lei, sau chiar mai mult.

Pe langa economiile financiare, cei care trec granita in Ungaria pentru a merge la cumparaturi mai spun ca economisesc si mult timp. "Distanta pana la marile centre comerciale din Ungaria este mica, nu este aglomeratie, iar multe magazine sunt deschise si noaptea. Iar de calitate nu are rost sa vorbim, asta fiind si unul dintre motivele pentru care preferam produsele din Ungaria. De obicei mergem cu masinile personale, dar sunt unii care merg cu microbuze sau autocare", a spus un barbat care si-a facut, zilele acestea, cumparaturile la Szeged.

Mai multi agenti economici din Ungaria isi promoveaza produsele, in aceasta perioada, in diferite ziare si reviste din Arad.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#romani cumparaturi sarbatori Ungaria , #stiri economice