Romanii nu cred ca situatia economica se va imbunatati in 2010

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 20:17
1189 citiri
Romanii nu cred ca situatia economica se va imbunatati in 2010

Aproape noua din zece romani (88%) considera situatia economica actuala drept proasta, iar 77% dintre ei se asteapta la mentinerea actualei situatii ori chiar inrautatirea acesteia in urmatoarele 12 luni, potrivit unui Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeana.

In ansamblul UE, in medie 75% dintre europeni cred ca situatia economica actuala este proasta, iar 68% estimeaza ca peste 12 luni economia va fi intr-o stare similara sau se va deteriora.

In prezent, 53% dintre romani considera ca situatia economica este cea mai grava problema cu care se confrunta Romania. De asemenea, 66% dintre respondenti nu cred ca impactul crizei asupra joburilor s-a incheiat si se asteapta la o situatia mai grava in perioada urmatoare.

In plus, 39% dintre ei vad inflatia drept o amenintare pentru Romania, iar 36% vad ingrijoratoare cresterea somajului.

La nivelul intregii UE, cele mai mari doua probleme cu care se confrunta blocul comunitar sunt somajul, potrivit opiniei a 51% dintre europeni, si situatia economica actuala (40%).

Printre problemele importante cu care se confrunta Romania, 23% dintre romani considera infractionalitatea, 13% - sistemul de sanatate, iar 9% - sistemul de pensii. Alte probleme importante tin de taxe si impozite (8%), educatie (4%), problema locuintelor (4%), protectia mediului (2%), energia, imigratia si terorismul (cate 1% fiecare).

Niciunul dintre respondenti nu cred ca apararea si afacerile externe ar reprezenta problemele cele mai importante cu care se confrunta Romania.

La nivel personal, romanii considera ca majorarea preturilor, cu 50% dintre raspunsuri, si situatia economica (37%) sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta in prezent. Alte chestiuni care-i preocupa vizeaza sistemul de sanatate (23%), cel de pensii (19%), somajul (15%), taxele (10%).

La sondajul Eurobarometru derulat, pentru Romania, in perioada 30 octombrie - 11 noiembrie, au participat 1.021 de respondenti, in timp ce la nivelul intregii UE au participat 26.731 de persoane, in perioada 24 octombrie - 18 noiembrie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#studiu Romania criza financiara, #Romania criza economica, #sondaj criza, #sondaj situatie economica, #Romania criza optimism , #stiri economice