Romanii, printre cei mai pesimisti privind evolutia somajului si a economiei

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 17:54
1696 citiri
Romanii, printre cei mai pesimisti privind evolutia somajului si a economiei

Vest-europenii, in special francezii, sunt printre cei mai pesimisti cetateni in legatura cu evolutia somajului si a economiei, potrivit unui sondaj publicat vineri si realizat de Gallup international in 33 de tari, printre care si Romania.

In timp ce 51% dintre persoanele intervievate se asteapta la cresterea somajului (fata de 25% care prezic o scadere, 20% stabilitate si 4% nu au exprimat nicio opinie), proportia creste la 68% in Europa de Vest si la 82% in Franta. Cetatenii germani (69%) si britanici (65%) se situeaza in media europeana, relateaza AFP.

Numarul celor care se asteapta la o crestere a somajului este mai mic in tarile din America Latina (36%), din Orientul Mijlociu (39%) si din centrul si estul Europei (41%). Nord-americanii (50%) se situeaza in medie, iar asiaticii sunt putin mai pesimisti (55%).

Diferentele sunt mai putin relevante intre regiuni, in ceea ce priveste viitorul profesional al persoanelor intervievate. Procentul celor care se tem ca-si vor pierde locul de munca se situeaza la 31% din totalul persoanelor intervievate in cadrul sondajului.

In ceea ce priveste economia, in majoritatea tarilor numarul optimistilor si al pesimistilor este echilibrat, 29% dintre cei intervievati considerand 2010 drept un an al "dificultatilor economice", tot 29% apreciind ca este anul "prosperitatii economice", in timp ce 36% cred ca va fi asemnator anului 2009 (6% nu au dat niciun raspuns la aceasta intrebare).

Cu toate acestea, 42% dintre vest-europeni - aproape 54% dintre islandezi, loviti din plin de efectele crizei financiare- se asteapta la dificultati economice, fata de cei numai 11% care prezic prosperitatea.

Cei mai optimisti sunt latino-americanii, dintre care 58% prevad prosperitate. Sondajul a fost realizat in randul a 36.556 de persoane din toate tarile, care au fost intervievate pe internet la 1 si 2 decembrie.

Sondajul Gallup international a fost realizat in Afganistan, Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Croatia, Cehia, Ecuador, Statele Unite, Franta, Germania, Islanda, Irak, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Macedonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Pakistan, Romania, Rusia, Serbia, Elvetia, Marea Britanie, Venezuela.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#romani pesimisti somaj, #romani crestere somaj, #pesimism economie somaj , #stiri economice