S-a gasit un nou vinovat pentru dezvoltarea greoaie a Romaniei - resursele de apa

Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:39
2001 citiri
S-a gasit un nou vinovat pentru dezvoltarea greoaie a Romaniei - resursele de apa
Foto: Ziare.com

Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, drept urmare din 134,6 miliarde MC de apa, doar 40 miliarde MC de apa sunt utilizabili, fapt care impiedica dezvoltarea economica.

Din aceasta cauza, Romania depinde in foarte mare parte de resursele de apa venind din diferite tari din amonte, care nu sunt in totalitate utilizabile, anunta ANAR prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com.

Lipsa unor resurse suficiente de apa risca sa devina un factor limitativ al dezvoltarii economice, daca nu este promovata o politica stricta de utilizare rationala a apelor de catre factorii responsabili.

Pentru a mari resursele utilizabile, ANAR ia masuri de regularizare a debitelor prin lacuri de acumulare care sa retina debitele excendentare in perioadele ploioase, pentru a le face disponibile in perioadele secetoase si are in vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice, inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare - rezervoare de apa - cu scopul de a mari cantitatea de resursa de apa care poate fi utilizata de folosinte, inclusiv capacitatile de stocare a volumelor de apa la viituri.

Schemele directoare de amenajare si planurile de management ale bazinelor hidrografice includ lucrarile necesare pe termen scurt, mediu si lung, la care statul roman va trebui sa gaseasca resursele financiare necesare pentru realizarea acestora.

Din cele 386 obiective de investitii aflate in derulare in anul 2010: 339 sunt lucrari pentru apararea impotriva inundatiilor, 37 sunt obiective pentru surse de alimentare cu apa si 10 sunt pentru protectia mediului.

In anul 2010 au fost consumate fonduri financiare alocate de la bugetul de stat, credite externe-BDCE si Fondul pentru mediu, in valoare totala de 870.558.855 lei (echiv 200 mil euro), fapt ce a dus la finalizarea si receptionarea unui numar total de 37 obiective de investitii.

I.U.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#resursa apa Romania, #imbunatati folosinta resurse apa , #stiri economice