S-a scumpit leasingul

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 09:40
1832 citiri
S-a scumpit leasingul

Unele companii de leasing au marit dobanzile cu pana la doua puncte procentuale din cauza scumpirii finantarilor pe care le iau firmele de leasing, informeaza editia online a ziarului Evenimentul Zilei.

Exista insa si companii care nu au marit dobanzile si care ar putea fi impartite in doua categorii: cele care nu intentioneaza sa le majoreze si, respectiv, cele care analizeaza posibilitatea de a le mari.

Finantarile in leasing se acorda aproape exclusiv in moneda europeana. Dobanzile la leasing sunt "legate" de obicei de evolutia EURIBOR, indicele care arata evolutia dobanzilor percepute la euro, la scadente de trei sau sase luni.

La aceste scadente, dobanzile au crescut de la inceputul anului 2007 si pana in prezent cu pana la un punct procentual. Raiffeisen Leasing a marit dobanzile cu pana la doua puncte procentuale.

"Pe fondul crizei economice mondiale, cresterea costurilor de refinantare a dus la marirea dobanzilor pe piata romaneasca de leasing, la inceputul acestui an. Pentru Raiffeisen Leasing, aceasta marire se situeaza in intervalul de unu pana la doua puncte procentuale peste nivelul dobanzilor din 2007", ne-a declarat directorul general al companiei, Mihaela Mateescu.

Alte companii au marit dobanzile numai cu 0,5 puncte. "BCR Leasing a ales varianta unei revizuiri sensibile a nivelurilor dobanzilor practicate, majorand, de la jumatatea lunii aprilie a.c., dobanda la produsele sale de leasing cu 0,5%", ne-a declarat directorul general al companiei, Claudiu Stanescu.

Cauza acestui fenomen este criza de lichiditati la nivel european, care a scumpit creditele externe pentru companiile romanesti luate direct sau prin intermediul bancilor locale.

BCR Leasing acorda finantari cu dobanzi de 8%, revizuibile trimestrial, persoanelor fizice, autorizate si persoanelor juridice.

La finantarile acordate persoanelor fizice compania percepe dobanzi intre 8% si 9,5%. Tot cu 0,5 puncte a marit dobanzile si MKB

Romexterra Leasing.

Majorarea a avut loc in aceasta luna, de la 7,5% la 8%, nea declarat directorul general al companiei, Cornel Coca Constantinescu.

Exista si companii care nu au scumpit finantarile. "Nu intentionam sa marim dobanzile", ne-a declarat directorul de marketing al Romstal Leasing, Ionut Chirila. Compania percepe dobanzi de 7,25% si 9,25%, in functie de clasa de risc in care este incadrat clientul.

Exista si companii care se gandesc daca vor mari dobanzile. "Analizam posibilitatea de a mari dobanzile", ne-a declarat directorul general al TBI Leasing, Florentina Mircea.

Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania a avut si in februarie cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, desi in regiune inflatia a scazut in luna februarie pana la 2,8%, de la un nivel de 3,1% in ianuarie....
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#leasing, #scumpi, #dobanda, #criza, #economie , #stiri economice