Sa ne cumparam casa sau sa stam cu chirie?

Luni, 02 Iunie 2008, ora 11:15
3753 citiri
Sa ne cumparam casa sau sa stam cu chirie?

In ultima vreme, preturile la case au explodat, pe piata imobiliara domneste un haos total, diferenta intre pretul cerut de vanzator si valoarea reala a locuintelor fiind foarte mare.

S-a ajuns in stadiul in care un apartament de doua camere in Rahova sa coste 100.000 de euro, la 3 camere ajungand pana spre 145.000 de euro, informeaza Curierul National. In aceeasi zona, inchirierea unui apartament cu doua camere costa in jur de 500 de euro pe luna, iar a unui apartament cu trei camere poate ajunge si la 800 de euro.

Analistii estimeaza ca pentru anul in curs trebuie sa ne asteptam la cresteri ale preturilor locuintelor cuprinse intre 10 si 20%, iar cele mai multe scumpiri se vor inregistra la ofertele destinate categoriei medii a populatiei. Vesti bune nu vin nici dinspre segmentul chiriilor, preturile aferente acestui serviciu fiind in plin avant, cu majorari prognozate la peste 30%.

Cu toate ca necesita un efort financiar mai mare, avantajul major al creditului ipotecar este ca beneficiarul se alege cu o casa, dupa ani la rand de rate lunare. Dezavantajul il constituie accesul mai greu la finantare, prin conditiile ce trebuie respectate de catre solicitant, dar si costurile majore cu plata comisionului initial si cu actele notariale. Chiria este ceva mai ieftina si ofera avantajul flexibilitatii.

Anul trecut, bancile erau implicate intr-o ampla campanie de relaxare a conditiilor de creditare, cu grad de indatorare de pana la 70%, cu posibilitate de avans 0, mai putina birocratie, cu o atitudine mai deschisa a ofiterilor de credit. In prezent, desi in teorie toate aceste posibilitati raman valabile, sunt foarte greu de accesat de catre solicitantul de credit.

Cine vrea sa beneficieze de un grad de indatorare ridicat la calculul creditului ipotecar va trebui sa demonstreze ca are venituri de peste 1.500 de euro pe luna. Apoi, ca sa poata obtine creditul in conditii de avans 0, va trebui sa aduca in garantie, suplimentar, o alta proprietate imobiliara.

Pentru un credit de 100.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, in functie de banca, rata lunara variaza intre 500 si 1.120 de euro. Dobanda anuala efectiva, cunoscuta drept DAE, trebuie sa fie criteriul principal de diferentiere a ofertelor bancilor, dar foarte importante sunt si detaliile despre modul in care dobanda variaza in timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#locuinte, #Banca, #credit, #chirie , #stiri economice