Salariul real a crescut la stat si a scazut la privat

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 07:55
2725 citiri
Salariul real a crescut la stat si a scazut la privat

Scumpirile nu i-au afectat pe bugetari si pe salariatii companiilor cu capital majoritar de stat, dar i-au afectat pe angajatii din 10 domenii economice, demonstreaza datele raportate joi de INS.

Potrivit statisticilor analizate de Adevarul, in perioada octombrie 2011 - octombrie 2012, salariul net pe economie a crescut cu 6,5 la suta, iar inflatia a fost de 5 la suta, ceea ce reprezinta o usoara crestere a puterii de cumparare. In unele sectoare ale economiei, puterea de cumparare a avansat mai mult.

Angajatii din 10 sectoare de activitate nu au reusit sa compenseze prin venituri scumpirile de 5 la suta, in timp ce in alte doua sectoare, salariatii au ajuns pe zero. In restul de 15 sectoare de activitate, scumpirile au fost devansate de castigurile salariale medii. In aceasta categorie se inscriu bugetarii, precizeaza jurnalistii de la Adevarul, care au facut analiza.

Administratia publica, sanatatea, invatamantul, unitatile din domeniul apararii sunt domenii care le-au oferit castiguri mai mari decat inflatia angajatilor. In topul cresterilor salariului real se mai regasesc sectoarele extractiv, energetic si transporturi aeriene.

De cealalta parte a baricadei, cu cele mai drastice scaderi ale salariului real, se regasesc sectoare in care firmele sunt predominant private, cum ar fi productia video-TV, turismul, agricultura, constructiile sau prelucrarea tutunului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#salarii stat cresteri 2011, #salarii cresteri inflatie, #statistica INS salarii 2012 , #stiri economice