SIF Moldova: Vindem participatia la Bancpost, dar numai pe un pret bun

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 11:50
721 citiri
SIF Moldova: Vindem participatia la Bancpost, dar numai pe un pret bun
Foto: sifm.ro

SIF Moldova (SIF2) a inceput de curand sa negocieze cu EFG vanzarea participatiei la Bancpost, dar nu exista o presiune data de tranzactia deja incheiata de SIF Oltenia (SIF5), obtinerea unui pret bun avand prioritate, a declarat Liviu Doros, vicepresedintele SIF Moldova.

"Sigur, vrem sa iesim de la Bancpost, dar vrem sa obtinem un pret bun, ca la orice alta societate din protofoliu. Din punctul meu de vedere, nu exista o presiune data de tranzactia de la SIF5", a spus Doros pentru NewsIn.

El a adaugat ca discutii cu privire la vanzarea participatiei de 3,48% la Bancpost au existat de mult timp, dar negocierile cu EFG au inceput de scurt timp. Doros a mentionat ca societatile de investitii financiare (SIF) nu sunt presate sa participe la majorarile de capital de la nicio societate, dar se analizeaza fiecare caz in parte.

In cazul Bancpost, Doros precizeaza ca politica de dividende a bancii a cantarit mult, motiv invocat si de conducerea SIF Oltenia pentru iesirea din actionariatul bancii.

"Faptul ca Bancpost nu a acordat dividende in ultimii ani e un lucru care ne supara, mai ales in conditiile in care, intr-o perioada de boom bancar, toate celelalte institutii de credit au avut profituri bune si au dat dividende", completeaza Liviu Doros.

SIF Oltenia (SIF5) a vandut miercuri grecilor de la EFG pachetul de actiuni detinut la Bancpost, reprezentand 3,49% din capitalul social al bancii, precum si un pachet de actiuni in curs de a fi emise, in urma capitalizarii primelor de emisiune, urmand sa incaseze in total 12,15 milioane euro.

In acelasi timp, presedintele SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, a spus joi pentru NewsIn ca negociaza vanzarea pachetului de actiuni la Bancpost, dar asteapta conditii mai favorabile pentru a obtine un pret mult mai bun decat cel obtinut de SIF Oltenia.

Bancpost este controlata de grupul elen EFG Eurobank, care si-a sporit detinerea dupa vanzarea SIF Oltenia la 88,22% din capitalul social, in vreme ce SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) detin fiecare circa 3,48% din actiunile bancii.

Grupul financiar elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a obtinut in primul trimestru din 2009 o pierdere neta de 4,1 milioane euro din afacerile din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#SIF Moldova Bancpost, #Bancpost EFG Eurobank, #grup financiar EFG , #stiri economice