Slovenia se alatura South Stream, Rusia marcheaza o victorie

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 10:18
1572 citiri
Slovenia se alatura South Stream, Rusia marcheaza o victorie
Foto: robertamsterdam.com

Rusia a facut sambata un pas inainte in proiectul gazoductului sau South Stream, concurent al proiectului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, semnand un acord cu Slovenia, a cincea dintre tarile europene de neocolit pentru Moscova.

Acum, "am semnat un acord cu toti partenerii europeni indispensabili proiectului South Stream", a constatat cu bucurie premierul rus Vladimir Putin, la incheierea unei intrevederi cu omologul sau sloven, Borut Pahor, care a avut loc la periferia Moscovei, relateaza AFP.

Dupa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia, Slovenia este a cincea tara europeana care participa la South Stream, un proiect a carui demarare oficiala este prevazuta in 2013, conducta urmand sa aiba o capacitate ce ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an.

"South Stream devine un proiect energetic european important", a subliniat Putin, in conditiile in care patru dintre cei cinci parteneri europeni sunt membri UE, iar doi dintre ei, Bulgaria si Ungaria, participa si la Nabucco.

Acordul ruso-sloven a fost parafat de ministrii energiei rus, Serghei Smatko, si sloven, Matej Lahovnik, la resedinta sefului guvernului rus, de la Novo Ogarevo.

Proiect al monopolului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, South Stream urmeaza sa transporte gaz din Rusia in Europa trecand prin Marea Neagra si ocolind Ucraina, tara aflata frecvent in conflict cu Rusia pe tema gazelor.

"Cel mai important astazi este insa fotbalul", a spus Putin cu putin timp inainte de fluierul de incepere, la Moscova, a partidei de fotbal dintre Rusia si Slovenia, primul tur al barajului pentru Mondialul din 2010 (meci castigat ulterior de Rusia cu 2 la 1).

"Am vrut sa semnam inainte ca relatiile noastre sa se strice din cauza victoriei echipei noastre", a replicat cu ironie premierul sloven, zambindu-i omologului sau rus.

Dupa semnarea acordului, Gazprom si grupul energetic sloven Geoplin plinovodi vor crea o companie mixta care va realiza un studiu de fezabilitate privind traseul South Stream in Slovenia si ulterior se va ocupa de constructia si exploatarea gazoductului.

Moscova isi tese astfel panza sa de gazoducte in Europa, unde a avansat si cu proiectul Nord Stream, gazoductul destinat sa lege Rusia de Germania trecand pe sub Marea Baltica prin teritoriul rus, german, finlandez, suedez si danez.

Dupa ce Danemarca si-a dat acordul la 20 octombrie, Suedia si Finlanda au acceptat la randul lor, la 5 noiembrie, ca Nord Stream sa treaca prin apele lor teritoriale, deschizand astfel calea pentru acest proiect destinat sa aprovizioneze Europa cu gaz.

In paralel, South Stream este considerat un concurent pentru proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a diminua dependenta europeana de gazul rus.

La inceputul anului, europenii au suportat o lunga intrerupere a livrarilor ruse de gaz, in plina iarna, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina, aceasta din urma importanta tara de tranzit.

De fapt, semnand acest acord cu Slovenia, Moscova pare sa inscrie puncte in fata Nabucco, proiectul european dand impresia ca bate pasul pe loc, considera AFP. Potrivit lui Valeri Nesterov, analist la Troika Dialog, proiectul South Stream este "mai avantajos si mai rentabil" atat pentru Europa, cat si pentru Rusia, in masura in care "Gazprom se ocupa de majoritatea obligatiilor financiare".

In plus, "nu poate exista o independenta fata de Rusia, pentru ca ea este vecina Europei. Europa are nevoie de gaz (...), iar Rusia are un mare interes de a-si stabiliza exporturile de gaz si de a le spori", adauga Nesterov.

Bulgaria a acceptat la 18 ianuarie 2008 sa semneze un contract cu societatea rusa Gazprom pentru a participa proiectul gazoductului ruso-italian South Stream. Acordul a fost aprobat in cadrul unei reuniuni extraordinare a Executivului bulgar, in cadrul vizitei efectuate la Sofia de presedintele rus, Vladimir Putin.

In februarie 2008, Ungaria s-a alaturat proiectului South Stream, prin semnarea, la Kremlin, a unui "acord interguvernamental de cooperare pentru un gazoduct ce transporta gaz via Ungaria", care permite includerea Ungariei in constructia gazoductului South Stream.

Rusia si Grecia au semnat in aprilie 2008 un acord de cooperare interguvernamentala pentru constructia si operarea tronsonului grec al conductei South Stream. In toamna lui 2008, reprezentantii Gazprom si ai companiei grecesti DESFA au inceput negocieri cu privire la un consortiu care sa implementeze proiectul.

In mai 2009, Serbia si Moscova au convenit ca aproape 450 de kilometri din gazoductul South Stream, care urmeaza sa lege Rusia de Europa, sa traverseze teritoriul sau. Moscova si Belgradul incheiasera in luna decembrie un acord energetic prin care Belgradul si-a luat angajamentul sa permita trecerea gazoductului South Stream prin Serbia. In baza acestui acord, Gazprom a cumparat cu 400 de milioane de euro 51% din compania Industria Petroliera Sarba (NIS).

Nabucco, South Stream si Romania

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care sa aduca in Europa gaz din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu, ocolind Rusia. Pentru acest proiect s-au asociat deocamdata grupul german RWE, compania austriaca OMV, dar si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

Gazoductul Nabucco ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi. Unii observatori sunt de parere ca, pentru a fi rentabil, gazoductul nu va putea functiona fara gazul iranian, republica islamica ocupand locul doi in lume in materie de rezerve de gaz.

In acelasi timp, Teheranul este sub incidenta sanctiunilor internationale din cauza programelor sale nucleare, iar Statele Unite nu privesc cu ochi buni cooptarea Iranului in proiectul Nabucco.

Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - adica tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco - au incheiat la 13 iulie anul acesta un acord interguvernamental, primul pas catre construirea conductei al carei cost a fost estimat la aproape 8 miliarde de euro. Turcia a spus ca Teheranul va trebui adus in proiect "cand conditiile o vor permite". Constructia gazoductului este prevazuta sa se termine in 2014.

Actionarii Nabucco au demarat negocieri cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru imprumuturi de un miliard de euro de la BEI si respectiv 450.000 de milioane de euro de la BERD, a declarat joi Vlad Pavlovschi, director in cadrul Transgaz.

"De asemenea, de la agentii de creditare a exporturilor, actionarii proiectului Nabucco vor sa imprumute alte trei miliarde euro, iar alte 1,06 miliarde euro, de la banci comerciale", a precizat Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in cadrul transportatorului national de gaze, Transgaz.

De cealalta parte, proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior - din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei. South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Unii observatori se indoiesc de argumentele economice si de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari.

In aceste conditii, Rusia incearca sa faca atractiv South Stream pentru cat mai multe tari, inclusiv pentru Romania. De altfel, South Stream va avea aproximativ aceeasi ruta ca si Nabucco, cu exceptia Romaniei.

In mai, Gazprom a solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al economiei, Adriean Videanu, cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Slovenia South Stream, #tari participante South Stream, #Gazoduct South Stream , #stiri economice
Comentarii
Poza Nedumeritu
Nedumeritu
rank 5
Nu inteleg dece nu procedam si noi la fel ca Bulgaria si Ungaria. La urma urmei ma intereseaza prea putin pe ce teava vine gazul. Imoprtant este sa vina.