Somajul tinerilor, o problema majora a Europei - Presa internationala

Joi, 17 Februarie 2011, ora 12:45
1923 citiri
Somajul tinerilor, o problema majora a Europei - Presa internationala

Somajul in randul tinerilor europeni este in crestere puternica, punand premisele unor tensiuni sociale aparte. In acelasi timp, in SUA se vad mici semne de revenire economica, crescand vanzarile cu amanuntul.

Decidentii politici britanici nu sunt singurii care se confrunta cu problema ridicata de somajul masiv in randul tinerilor - in Marea Britanie sunt 1 milion de tineri fara loc de munca.

In cele 17 tari care formeaza zona euro, somajul in randul tinerilor se situeaza in jurul a 20,4 procente, in crestere fata de 14,6 procente in februarie 2008, inainte de inceperea crizei financiare, informeaza Financial Times.

In intreaga Uniune Europeana, rata de somaj in randul tinerilor este chiar mai mare decat rata de somaj generala, in unele zone fiind chiar dubla. Doar in Germania si Olanda rata de somaj a tinerilor este sub 10 procente.

Politicienii de la Bruxelles au avertizat cu privire la riscul unei "generatii pierdute" de tineri muncitori, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu faptul ca somajul la inceputul carierei poate afecta nivelul de venituri pentru mai multi ani, daca nu decenii.

"Tinerii care incearca sa intre in piata muncii reprezinta cea mai mare problema legata de somaj din Europa acestui moment", a declarat John Monks, secretar general al confederatiei sindicatelor europene, un grup ce-si are sediul la Bruxelles. "Europa nu s-a descurcat foarte rau la mentinerea oamenilor in locurile de munca, insa obtinerea unui loc de munca la inceput de cariera este destul de dificil".

In Germania, care si-a revenit economic, numarul somerilor a scazut in 2010. In ianuarie 2011, 6,5 procente din populatia cu varsta intre 15 si 25 de ani era neangajata - in scadere cu 7,5 procente in anul anterior. Rata scazuta a somajului printre tineri este insa si un efect al imbatranirii treptate a populatiei, pe fondul unei rate a natalitatii scazute.

In Irlanda, pe de alta parte, dupa colapsul pietei imobiliare si intrarea in recesiune, somajul general a crescut rapid, iar somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani a crescut pana la 36,4 procente in 2010, fata de nivelul national al somajului care este de 13,9 procente.

In Grecia, cifrele oficiale indica un somaj de 35 procente printre tineri. Estimarile analistilor indica o scadere a economiei grecesti cu inca 3 procente anul acesta, ceea ce ar putea insemna o crestere a acestei cifre. Sectorul public angajaza o noua persoana la fiecare 5 persoane care pleaca sau ies la pensie, in vreme ce companiile private reduc cheltuielile.

Estimarile pentru vanzarile cu amanuntul in SUA - crestere de 4 procente

National Retail Federation (NRF) din SUA se asteapta la cresteri de 4 procente in 2011, continuand trendul de imbunatatire a cheltuielilor de consum inceput de anul trecut.

Grupul declara ca vanzarile peste asteptari din noiembrie si decembrie au generat un val de optimism legat de cresterea vanzarilor anul acesta, ceea ce ar reprezenta un simptom de crestere a economiei americane, noteaza Reuters.

Cata vreme retailerii conduc trendul, refacerea economica are premise bune, dat fiind faptul ca aceasta indica o crestere a consumului ceea ce afecteaza pozitiv, in mod direct, PIB-ul. Totusi, se mentine in contnuare, conform analistilor, o retinere a micilor intreprinzatori de a face noi angajari ceea ce, pe de alta parte, reduce capacitatile de consum ale populatiei, per ansamblu.

Retailerii din SUA au marcat cele mai bune vanzari de sarbatori din ultimii sase ani, cu vanzarile sezoniere din 2010 in crestere cu 5.7 procente, conform datelor NRF. Organizatia estimeaza o crestestere de 3.3 procente. Calculele exclud vanzarile online, vanzarile auto, de combustibil si restaurantele.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#somaj Europa, #someri tineri, #tensiuni sociale europa, #SUA vanzari amanuntul, #economie SUA , #stiri economice