Spatiile industriale, urmatorul boom imobiliar

Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 09:15
2353 citiri
Spatiile industriale, urmatorul boom imobiliar

Companiile imobiliare asteapta, de patru ani, o efervescenta a pietei imobiliare in segmentul spatiilor de productie si de depozitare, informeaza Business Magazin. Segmentul spatiilor industriale este cel mai slab dezvoltat, spun la unison analistii, dar explozia inca se lasa asteptata.

Si anul acesta va fi un deficit de spatii logistice, desi se estimeaza ca 300.000 de metri patrati vor intra pe piata, apreciaza George Teleman, partener al fondului de investitii Equest Balkan Properties. Equest a investit in sectorul industrial din august 2006, cand a preluat de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust zece hectare de teren in Bucharest West Logistic Park, pentru 5,4 milioane de euro.

Recent, Equest a livrat prima faza a dezvoltarii logistice de pe autostrada Bucuresti-Pitesti circa 21.000 de metri patrati de birouri si spatii de depozitare, care sunt inchiriate in totalitate si a pornit constructia fazei a doua, care va oferi o suprafata similara in vara.

"Randamentele sunt bune, pentru ca oferta nu este inca suficienta", spune Teleman, care adauga totusi ca fondul nu va investi prea curand intr-un alt proiect industrial, pana nu finalizeaza si celelalte faze ale proiectului Equest Logistic Center - in total circa 65.000 mp. Equest are mai multe proiecte pe piata imobiliara romaneasca, in piata de birouri si cea comerciala in special.

Totusi, chiar daca nu au fost multe tranzactii si intotdeauna a fost privita ca o Cenusareasa a pietei imobiliare din Romania, zona spatiilor industriale a atras devreme interesul investitorilor. Europolis a investit in proiectul Cefin Logistic Park, dezvoltat de grupul Cefin inca din 2004, si ulterior s-a implicat si in alte proiecte ale Cefin.

De altfel, fondul austriac de investitii este partenerul preferat al Cefin, potrivit reprezentantilor grupului, care nu investeste acum doar in parcuri logistice, ci si in cladiri de birouri sau rezidentiale. Totusi, o alta dezvoltare a Cefin, parcul industrial A1 Industrial Park, construit langa autostrada Bucuresti-Pitesti, a fost achizitionat anul trecut de un alt fond de investitii, Teesland IOG.

Nevoia de spatii industriale va creste foarte mult in urmatorii ani, apreciaza analistii, care spun ca si dezvoltatorii se orienteaza din ce in ce mai mult catre constructia de noi astfel de spatii, urmand dezvoltarea complexurilor comerciale.

"Ca urmare a dezvoltarii tuturor acestor mall-uri, logistica va fi urmatorul pas. Toti construiesc, toti vor sa se mute, dar o sa-si dea seama ca nu au cu ce sa transporte si unde sa depoziteze ceea ce au",

apreciaza Adrian Capraru, chief operating officer al companiei de intermediere imobiliara CBRE Eurisko, rezultata dupa achizitia Eurisko de catre grupul american CB Richard Ellis.

"Nu se vor construi toate cele o suta de mall-uri care sunt in plan, dar chiar si daca se construieste o treime, toti comerciantii vor avea nevoie de spatii de depozitare", estimeaza el. CBRE Eurisko vrea sa-si

dezvolte in urmatoarea perioada departamentul de spatii industriale.

Explozia asteptata de companiile imobiliare inca din 2004 este totusi pe cale sa se produca. Potrivit datelor Colliers International, anul trecut s-au livrat numai in Bucuresti circa 240.000 mp de spatii de depozitare, de patru ori mai mult decat in 2006.

Reprezentantii DTZ Echinox apreciaza ca pe piata Capitalei se vor mai livra pana la finele lui 2008 inca 350.000 - 400.000 mp de spatii logistice si de productie destinate inchirierilor. In total, suprafata de spatii industriale moderne va ajunge la 900.000 - 950.000 mp.

Depasind granitele Bucurestiului, in multe orase mari sunt anuntate investitii semnificative pentru dezvoltari in acest sector. Analistii DTZ Echinox apreciaza ca in acest an se va trece de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in orasele importante din tara, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov sau Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Spatii, #industriale, #imobiliar , #stiri economice