Statele baltice vor fi grav afectate de criza financiara mondiala

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 16:13
1377 citiri
Statele baltice vor fi grav afectate de criza financiara mondiala

Polonia, Cehia si Slovacia vor face fata destul de bine crizei financiare mondiale, insa tarile baltice si Ungaria vor fi lovite puternic.

Raportul intocmit de executivul Uniunii Europene a subliniat o serie de divergente privind ritmul de crestere economica din statele ex-comuniste din Europa Centrala si de Est, ce au aderat la Uniunea Europeana in perioada 2004-2007.

Prezentand estimarile, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca problemele economice au facut aderarea la zona euro mai atractiva pentru Polonia si alte state, insa a precizat ca nicio tara nu va intruni criteriile necesare, pana in primavara anului 2010.

"Criza financiara a dus la constientizarea riscurilor de a nu face parte din zona euro. Prin urmare, ma astept la o innoire a vointei politice de a pregati statele din afara zonei euro pentru aderare", a spus Almunia.

Comisia a coborat estimarile de crestere economica pentru Polonia, Cehia si Slovacia, insa se asteapta in continuare ca economiile sa inregistreze o crestere anul viitor si in 2010, intr-un ritm puternic in comparatie cu zona euro.

Cu toate acestea, Estonia, Letonia si Lituania vor intra in recesiune, iar aceasta va fi insotita de o inflatie accentuata si de adancirea deficitelor bugetare, ceea ce complica eforturile de aderare la zona euro.

Ungaria, ce a fost constransa sa ceara ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI) si Uniunii Europene (UE), este estimata sa inregistraze o crestere economica de 0,7% in 2009.

Previziunea de crestere pentru Polonia a fost revizuita in scadere, la 3,8% pentru 2009, de la 5,0% anterior, cresterea Cehiei a fost reevaluata de la 5% la 3,6%, iar cresterea Slovaciei, ce urmeaza sa adere la zona euro in 2009, de la 6,2% la 4,9%.

Economia zonei euro este estimata sa creasca numai cu 0,1% anul viitor si cu 0,9% in 2010.

"Sectorul financiar din Polonia, ce este dominat de banci universale cu o baza puternica de depozite, s-a dovedit rezistent in timpul crizei financiare mondiale, insa unele banci de dimensiuni mici sau medii depind de finantarea externa, ceea ce le face vulnerabile la evolutiile din exterior", a precizat Comisia.

Comisia Europeana a mentionat ca deficitul bugetar al Poloniei este estimat sa se mentina sub plafonul impus de UE, de 3% din produsul intern brut, pana in 2010. Rata anuala a inflatiei urmeaza sa scada la 3,5% in 2009 si la 2,6% in 2010, de la nivelul de 4,3% prevazut pentru acest an.

Cifrele sunt indicatori benefici pentru aderarea Poloniei la zona euro in 2012, desi tara va trebui sa se confrunte si cu alte obstacole, cum ar fi testul de rezistenta a monedei.

Spre deosebire de Polonia, statele baltice urmeaza sa intre in recesiune, dupa ce boom-ul economic finantat prin capital strain s-a incheiat chiar inainte de inceputul crizei financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Joaquin Almunia, #tarile baltice, #criza financiara , #stiri economice