Statele membre UE au primit in 2008 fonduri de 38 de miliarde de euro

Joi, 05 Februarie 2009, ora 14:42
1010 citiri
Statele membre UE au primit in 2008 fonduri de 38 de miliarde de euro
Foto: CarrefourSicilia

Statele membre UE au primit in 2008 fonduri totale de 38 de miliarde de euro prin politica de coeziune a Uniunii, anunta comisarul european pentru Politica Europeana, Danuta Hubner.

Banii au fost rulati prin Fondurile Structurale si prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene si au fost finantate mii de proiecte de dezvoltare regionala in toata Europa, in domenii de la transport si pana la energie regenerabila si infrastructura legata de energie si training, precizeaza un comunicat al portalului Europa.eu.

"2008 a fost un an plin de provocari pentru statele membre, in conditiile in care situatia economica este foarte grea. Sprijinul programului de coeziune este mai important ca intotdeauna, in sensul ca ajuta la sustinerea activitatii economice si a constituit un stimul puternic in 2009 la Planul European de Recuperare Economica. Asta va ajuta la cresterea lichiditatilor in statele membre, cu o infuzie in avans de 6,25 miliarde de euro", a declarat comisarul Danuta Hubner.

Fondurile Structurale sunt compuse din: Fondul European Regional de Dezvoltare, Fondul Social European, Fondul European pentru Ghidare si Garantare in Agricultura si Fondul pentru Pescarii, impreuna cu Fondul de Coeziune.

26,8 miliarde de euro au fost acordate prin programe derulate intre 2000 si 2006 iar 11,5 miliarde de euro prin programe derulate intre 2007 si 2013.

Totalul de fonduri pentru prgogramele derulate intre 2007 si 2013 este de 347 de miliarde de euro. Avansul pentru fondurile ce vor fi acordate in 2009 este, potrivit regulamentelor in vigoare, de 5 miliarde de euro.

Potrivit planului de recuperare a economiei, Comisia Europeana a propus o infuzie de inca 6,25 de miliarde de euro, iar propunerea a fost aprobata de Consiliu si este dezbatuta in Parlamentul European. Votul final va fi dat pe 24 Martie.

Comisarul european subliniaza faptul ca procesul de selectare a proiectelor ce beneficiaza de fonduri structurale este destul de rapid, pana acum fiind selectate peste 40.000 de proiecte in statele mebre, inclusiv 60 de proiecte majore (costuri totale de peste 25 de milioane de euro in cazul unui proiect de mediu si 50 de milioane in alte domenii).

Unele exemple de proiecte majore ar fi calea ferata pentru trenuri de mare viteza dintre Cordoba si Malaga din Spania (contributie UE: 852 de milioane de euro), metroul din Porto, din Portugalia (contributia UE: 316 milioane de euro), podul Rio-Antirrio din Grecia (contributia UE: 257 de milioane de euro) si modernizarea caii ferate dintre Varsovia si Lodz din Polonia (contributia UE: 161 de milioane de euro).

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Danuta Hubner, #state membre UE, #fonduri 2008 , #stiri economice
Comentarii