Statul a emis garantii in valoare de 5,25 miliarde lei

Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:31
1059 citiri
Statul a emis garantii in valoare de 5,25 miliarde lei
Foto:business-forum.ro

Statul roman a emis anul trecut garantii de stat in valoare de 5,25 miliarde lei, din care 3,9 mld. lei pentru programul Prima Casa (circa 75%), 1,3 mld.lei pentru modernizarea fabricii Ford, 18,9 mil. lei in sprijinul beneficiarilor proiectelor europene si 30.000 lei pentru reabilitare termica.

Astfel, in 2010, au fost emise garantii de de stat de 3,92 miliarde lei, aproximativ 75% din total, pentru programul guvernamental "Prima Casa" si 1,3 miliarde lei (320 milioane euro) garantia acordata pentru imprumutul de 400 milioane euro contractat Ford Romania la BEI pentru modernizarea fabricii de automobile, se arata in anexa proiectului de lege pentru aprobarea contului general anual de executie a bugetului de stat pe 2010, publicata luni pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP)

De asemenea, statul a acordat 18,9 milioane lei in cadrul programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca finantate din instrumente structurale ale UE si 0,03 milioane lei in cadrul programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare.

"In acest an (anul 2010, n.r.) au existat cazuri de neachitare a obligatiilor de plata la extern de catre beneficiarii de credite garantate, pentru care Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, a onorat la extern sau intern, dupa caz, obligatiile asumate prin scrisorile de garantie emise", potrivit documentului amintit.

MFP a platit 151,8 milioane lei pentru Uzina Termica Targoviste, Electrocentrale Bucuresti, Energomur Tirgu Mures, Termica Vaslui, Uzina Termelectrica Giurgiu, CET Bacau, CET Govora, SN CFR Calatori, Termoficare 2000 Pitesti, CET Energoterm Resita, Uzina Termoelectrica Giurgiu, Uzina Electrica Zalau, CET Brasov, CET Braila, ENET Focsani.

Totodata, MFP a achitat 1,1 milioane lei pentru sase garantii garantii executate in cadrul Programului Prima Casa

"Pentru recuperarea debitelor, Ministerul Finantelor Publice a luat masuri pentru incasarea sumelor achitate in calitate de Garant precum si pentru cele datorate la fondul de risc. De asemenea, in baza Ordonantei Guvernului nr. 29/2002 privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice, adoptata prin Legea nr. 324/2002, AVAS a preluat spre valorificare creantele statului rezultate din platile efectuate de catre Ministerul Finantelor Publice in contul garantiilor emise de stat pentru imprumuturi acordate operatorilor economici", se mai spune in anexa.

Cati bani s-au recuperat

Din platile efectuate de Ministerul Finantelor Publice in calitate de garant pana in 2010 inclusiv, de la beneficiarii de garantii guvernamentale anul trecut s-a recuperat suma de 124 milioane lei.

Analizand executia bugetului de stat la 31 decembrie 2010, incasarile realizate in suma de 66,5 miliarde lei sunt cu 4,6% sub nivelul prevederilor bugetare definitive, iar platile efectuate, de 102,6 miliarde lei, sunt cu 3,8% sub nivelul creditelor bugetare definitive.

Impozitul pe profit incasat, in suma de 10 miliarde lei, reprezinta 15,2% in totalul veniturilor incasate si 2% din PIB.

"Comparativ cu anul 2009, impozitul pe profit prezinta o diminuare de 526,2 milioane lei (5,0%), din care o crestere aferenta impozitului pe profit de la agentii economici de 424,2 milioane lei (4,5%) si o diminuare aferenta impozitului pe profit de la bancile comerciale de 950,4 milioane lei (77,4%)", se mentioneaza in anexa.

Impozitul pe venit in suma de 17,8 miliarde lei, reprezinta 26,8% din totalul veniturilor incasate si 3,5% din PIB, in scadere cu 3,7% fata de anul 2009, fiind compus din impozit pe venituri din salarii 13 miliarde lei (72,8% ), impozit pe venituri din dividende 1,3 miliarde lei (7,4%), impozitul pe veniturile din pensii un miliard lei (5,6%) si impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal 415,6 milioane lei (2,3% ).

Taxa pe valoarea adaugata incasata in suma de 49,4 miliarde lei, reprezinta 74,4% din totalul veniturilor incasate si 9,6% din PIB, iar cele din accize 16,2 miliarde lei, respectiv 24,4% din totalul veniturilor incasate si 3,2% din PIB.

Cum s-a finantat deficitul

Deficitul bugetar in suma de 36,08 miliarde lei a fost in 2010 cu 865,2 milioane lei (2,4%) sub nivelul prevederilor bugetare definitive.

"Deficitul bugetului general consolidat realizat in anul 2010 de 6,5 % din PIB a fost finantat relativ echilibrat din surse interne (55,4%) si din surse externe (44,6%). Finantarea deficitului bugetar a fost realizata prin emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark lansate pe piata interna, emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna si externa, imprumuturi temporare din disponibilitatile contul curent general al trezoreriei statului, trageri din pachetul de finantare externa agreat cu FMI, UE si Banca Mondiala, trageri din imprumuturile destinate finantarii de proiecte, precum si prin trageri din imprumuturile contractate de unitatile administrativ teritoriale, inclusiv fondurile neutilizate din emisiunea de Euroobligatiuni lansata de Primaria Municipiului Bucuresti in anul 2005", conform documentului publicat de MFP.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#garantii de stat, #garantii stat 2010 , #stiri economice