Statul investeste in infrastructura doar 1 leu din 3 incasati

Miercuri, 20 August 2008, ora 16:02
1436 citiri
Statul investeste in infrastructura doar 1 leu din 3 incasati

Soferii contribuie cu aproximativ 5 miliarde de euro la bugetul de stat, iar statul investeste in drumuri doar 30% din taxele colectate, asa se prezinta situatia veniturilor si alocarilor bugetare pe anul in curs.

Soferii alimenteaza bugetele locale si pe cel de stat pe mai multe cai, de la TVA-ul platit pe valoarea automobilelor si taxa de prima inmatriculare, pana la impozitul local si rovinieta. Nici carburantul nu este scutit de taxe pentru drumuri, jumatate din pretul platit la pompa fiind accize si TVA.

Taxele de pod, cele de parcare ori licentele de transport ajung si ele, partial sau total, in conturile unor institutii publice centrale sau locale.

In acest context, in 2008, bugetul central va incasa intre 4,4 si 4,6 miliarde de euro, echivalentul a 18% din totalul veniturilor guvernamentale (luand in calcul si cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit). La suma se adauga intre 150 si 200 de milioane de euro - valoarea estimata a impozitelor si tarifelor de parcare incasate de administratiile locale. In total, in acest an soferii vor baga in conturile statului aproape cinci miliarde de euro, scrie Capital

Cea mai mare parte din aceasta suma provine din accizele la combustibili, aproximativ 1,8 miliarde de euro in 2008, in crestere cu 140 de milioane de euro fata de anul precedent. Inca 800-850 de milioane de euro vor proveni din TVA-ul aplicat carburantilor, in timp ce incasarile din roviniete se vor cifra la 150 milioane de euro.

De neglijat nu sunt nici colectarile din taxa de prima inmatriculare, autoritatle estimand venituri de 171 de milioane de euro in acest an.

Deloc neglijabila este TVA pe autovehiculele noi. Daca vanzarile se vor situa la acelasi nivel ca anul trecut (315.000 de autoturisme, 48.000 de autovehicule de transport marfa si 3.000 de autobuze si microbuze), ar putea intra in vistieria publica in jur de 1,1 miliarde de euro, mai scrie saptamanalul economic.

In acest an, de la bugetul de stat au fost alocate doar 1,35 miliarde de euro pentru reabilitarea si constructia de autostrazi, drumuri nationale si judetene. La aceste sume se adauga inca 450 milionane de euro proveniti din credite externe si fonduri comunitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorește să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#infrastructura, #contributii, #buget, #taxe, #impozite, #acciza, #investitii , #stiri economice