Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul pierde anual 600 de milioane euro din salariile platite la gri

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 15:50
1593 citiri
Statul pierde anual 600 de milioane euro din salariile platite la gri

Veniturile statului s-au redus cu aproape 600 de milioane de euro in acest an din cauza ca plata salariilor s-a facut prin alte forme decat cartea de munca, cum ar fi drepturile de autor, microintreprinderile sau PFA.

Astfel ca valoarea calculata la salariul mediu brut din ultima estimare pentru acest an a Comisiei de Prognoza este de 1.700 lei, informeaza NewsIn.

Astfel, pentru un angajat cu un venit lunar brut de 1.700 de lei pe cartea de munca, angajatorul plateste la stat aproape 470 de lei, adica de doua ori si jumatate fata de cazul in care ar alege, spre exemplu, sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor.

Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprind venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie.

Analistii economici sustin ca plata "la plic", cea mai raspandita modalitate de plata a angajatilor, este foarte greu de cuantificat la capitolul pierderi la bugetul asigurarilor sociale, insa atrag atentia ca exista alte trei forme de salarizare a caror valoare insumata a contributiilor la buget ar atinge anual aproape 600 de milioane euro.

Angajatorii au economisit 34 de milioane de euro prin plata pe drepturile de autor

Pentru anul 2007, 37.061 persoane fizice au depus declaratii privind venitul realizat din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In aceste cazuri, cele mai multe firme aleg sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor caz.

La un venit lunar brut prognozat in acest an la 1.700 de lei, firma plateste statului un impozit de numai 190 lei. Agentul economic plateste astfel impozitul aferent salariului minim brut pe economie de 500 de lei si impozitul de 10% pentru diferenta de bani ce-i datoreaza angajatului.

Angajatul primeste aceeasi suma de bani ca si in cazul in care isi primeste integral salariul pe cartea de munca, adica aproape 1.230 de lei.

Statul pierde insa, in medie, pentru fiecare angajat platit prin aceasta modalitate de salarizare 280 de lei, valoarea totala ridicandu-se, lunar, la 10,38 milioane lei.

Bugetul asigurarilor sociale de stat pierde, astfel, anual, aproape 125 milioane lei, echivalentul a 34,4 milioane euro, la un curs mediu de 3,63 lei pentru un euro, estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2008.

In Romania exista peste 200.000 de persoane cu venituri lunare de peste 1.500 de euro

Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris indica drept solutie pentru majorarea incasarilor statului plafonarea bazei de calcul pentru toate contributiile sociale la un nivel maxim de 6.000 de lei. Astfel, incasarile la bugetul consolidat cu cel putin 2 miliarde lei.

"Practic statul ar avea numai de castigat. Multi dintre cei care isi incaseaza veniturile prin alte forme de salarizare vor reintra in sistem pentru ca in acest caz contributiile catre bugetul de asigurari sociale ale unui angajat nu ar depasi echivalentul a 1.000 de euro. Statul ar castiga cel putin 560 de milioane de euro intr-un singur an daca ar opta pentru aceasta varianta", a declarat Biris.

Specialistul pe probleme fiscale spune ca in Romania sunt inregistrate in acest moment 125.000 de firme cu un singur salariat ce au o cifra de afaceri totala de aproape 5 miliarde euro.

"Aceasta valoare ne arata ca media salariilor celor care nu doresc sa intre in sistemul de asigurari sociale este de 3.000 de euro. Daca ar fi sa-i adunam pe cei inregistrati la Fisc cu salarii mai mari de 6.000 de lei, ar reiesi ca in Romania exista peste 200.000 de persoane cu venituri lunare de peste 1.500 de euro", a precizat Biris.

Astfel, suma pe care o pierde statul in acest an prin plata salariatiilor cu drepturi de autor si din lipsa unei plafonari a contributiilor platite pentru salariile mai mari de 1.500 de euro depaseste valoarea de 594 milioane euro.

In Romania exista 4,83 milioane de angajati, din care 2,5 milioane lucreaza in mediul privat. In iulie, salariul mediu brut a ajuns la 1.738 lei (475 euro), in timp ce castigul salarial net realizat a fost de 1.308 lei (365 euro), potrivit Institutului National de Statistica.

Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 prevede incasari din contributiile platite de angajatori si angajati de 30,67 miliarde lei (8,5 miliarde euro).

In 2007 au mai fost depuse la Fisc 630.000 fise fiscale 2, reprezentand venituri din salarii altele decat cele de la functia de baza, iar alte 924.706 persoane trebuie sa depuna declaratii privind veniturile realizate, altele decat salariile.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#stat, #pierdere, #bani, #plata, #drept, #autor, #plafona, #salariu , #stiri economice