Subventiile care dispar, inlocuite cu alte forme de sprijin permise de CE

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 21:06
1762 citiri
Subventiile care dispar, inlocuite cu alte forme de sprijin permise de CE

Subventiile care dispar din acest an vor fi inlocuite, in regim de urgenta, cu formele de sprijin permise de Comisia Europeana, sustine ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

"Ma refer la ajutorul de minimis, o suma maxima ce se poate acorda pe o ferma pe 3 ani, ce nu depaseste 7.500 euro pe ferma. O alta forma de ajutor de criza, adoptata in noiembrie de Comisia Europeana, are un un plafon maxim pe ferma de 15.000 euro", a declarat Mihail Dumitru pentru Gandul.

Referindu-se la initiativa ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, care a declarat ca vrea sa impoziteze terenul agricol la valoarea reala, iar cei 1,5 milioane producatori sa devina contribuabili la buget, ministrul Agriculturii a recunoscut ca sectorul agricol este foarte putin fiscalizat, motiv pentru care o buna parte a productiei agricole nu intra in circuitul oficial al economiei.

"Pe de o parte avem producatori foarte mici care nu au obligativitatea legala de a-si tine o forma de contabilitate, ei nu sunt taxati. Pe de alta parte avem unii producatori mari care actioneaza in economia gri sau neagra. In campania de toamna au fost probleme cu grau vandut la capatul tarlelei fara nici un fel de documente. Fermierii vin in fata ministerului si cer bani, dar tot ei au si obligatia de a aduce ceva la buget. Mi se pare corect sa dam bani fermierilor, dar si ei sa contribuie si sa respecte prevederile legale, sa intre in economia legala", a adaugat Mihail Dumitru.

In acceptiunea sa, o afecere profitabila in agricultura in acest moment ar fi o ferma de porci, deoarece exista cerere pe aceasta zona.

"Daca ar fi sa ma apuc de o afacere in agricultura, m-as apuca de carne de porc. In primul rand pentru ca am experienta in domeniu si in al doilea rand pentru aici este cerere pe piata interna. Mi-as face o ferma de porci, cu productie si prelucrare. As incerca sa atrag resurse europene, iar pentru partea de cofinatare as incerca sa iau un credit", a mai precizat Dumitru pentru publiatia cetrala.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Mihail Dumitru, #inlocuire subventii agricultura, #spriin agricultori , #stiri economice