Summit-ul G7: Discutii la rece despre yuan si dolar

Joi, 04 Februarie 2010, ora 18:05
1683 citiri
Summit-ul G7: Discutii la rece despre yuan si dolar
Foto: Daylife

Sanii trasa de caini, temperaturi medii de -32 de grade Celsius si mancare din carne de foca, iata ce-i asteapta pe ministrii de Finante si oficialii bancilor centrale din cele mai puternice sapte state din lume, la summit-ul G7 organizat in localitatea Iqaluit, aflata la numai 320 de kilometri de Cercul Polar, in Canada.

Pe 5 si 6 februarie, pe langa discutia evidenta - oare de ce ne-au adus canadienii la Polul Nord - cei care tin in mana bugetele din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite vor discuta, in principal, despre rolul diferitelor monede puternice, printre care dolarul american si yuan-ul chinezesc.

"Sistemul monetar va fi discutat cand vom vorbi despre coordonarea politicilor fiscale", a declarat un oficial din Ministerul Finantelor din Franta, citat de The Wall Street Journal.

Potrivit organizatorilor, summit-ul G7 va reveni la formatul initial, informal, de "discutii la gura sobei" si nu va exista nici un comunicat oficial, ceea ce inseamna, spun analistii, o lipsa de transparenta, avand in vedere ca jucatorii de pe pietele financiare trag intotdeauna cu urechea la astfel de intalniri, pentru a-si face strategiile.

Pe de alta parte, cele mai interesante tari din punct de vedere financiar in acest moment, asa- numitele tari BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - nu vor lua parte la summit, iar, in absenta lor, orice discutie despre economiile emergente si monedele lor nu ar avea drept rezultat si solutii clare.

Totusi, G7 este deosebit de important, spun unii analisti, avand in vedere ca tarile care fac parte din acest grup sunt singurele destul de puternice pentru a reactiona rapid si eficient pentru a rezolva o criza financiara globala.

SUA vrea sa convinga ca redresarea sa este reala

Statele Unite are cea mai puternica economie dintre cele sapte tari (si din lume, evident), iar seful Trezoreriei americane, Timothy Geithner, vrea ca nimeni sa nu uite acest lucru.

Potrivit unui oficial din anturajul sau, care a dorit sa ramana anonim, Geithner se va duce in Iqaluit cu un mesaj clar, acela ca economia SUA "este in proces de vindecare", iar administratia americana este constienta de greutatile pe care le va intampina pentru reducerea deficitului bugetar.

De asemenea, Geithner le va spune celorlalti ministri ca economia mondiala "a prins suflu" si este important sa se mentina un nivel substantial al pachetelor de stimuli financiari si in 2010, o vedere diferita de cea a Bancii Centrale Europene, de exemplu, ai carei oficiali sustin ca marile puteri ar trebui sa se gandeasca deja la o strategie de exit.

Delegatia americana va aduce in discutie si propunerile de impunere a unei taxe suplimentare institutiilor financiare, in vederea recuperarii unei parti din sumele imense folosite pentru sprijinirea acestora, in timpul crizei, idee ce a intampinat rezistenta atat din partea bancherilor din SUA, cat si din restul lumii.

Oficialii britanici au declarat ca, desi strategia SUA pare diferita de cea europeana, de exemplu, exista multe puncte comune, iar in centrul reformei sistemului financiar trebuie sa stea discutia despre bancile foarte mari, care au capacitatea de a destabiliza economia mondiala, asa cum s-a intamplat cu Lehman Brothers, in septembrie 2008.

Nu in ultimul rand, se va discuta despre dezechilibrele majore dintre tarile cu rezerve valutare impresionante, cum ar fi China, si cele cu datorii imense, printre care si SUA.

Problemele financiare, umbrite de cele legate de logistica?

Mai multe surse citate de Reuters spun ca oficialii canadieni sunt frustrati din cauza cosmarului logistic reprezentat de aducerea unui numar atat de mare de diplomati straini intr-un orasel atat de mic si indepartat.

Iqaluit are doar 300 de locuri de cazare, in timp ce la summit si-au anuntat prezenta 500 de persoane. Astfel, o parte dintre ei, in special reprezentantii presei, vor fi nevoiti sa doarma in dormitoare tip hala, cu multe paturi.

De asemenea, regiunea nu este acoperita de retelele de comunicare mari, astfel toate conexiunile la telefon, Internet sau televiziune se fac prin satelit.

In plus, exista ingrijorari cu privire la securitatea summit-ului, mai ales ca este absolut normal sa vezi oameni inarmati, calare pe snowmobile, avand in vedere ca vanatoarea - in special de foci - este un mod de viata in aceasta regiune rupta de lume.

Accesul in oras nu este posibil decat cu avionul, in timpul iernii, vapoarele putand ajunge aproape de orasel doar vara. Pentru transportul delegatilor vor fi aduse si limuzine, in Iqaluit existand o singura firma de inchiriat masini. Dar si numarul limuzinelor este limitat, iar diplomatii mai putin importanti si presa vor merge cu autobuzele care, in mod normal, transporta copiii la scoala.

Organizatorii au declarat ca au ales locatia datorita "frumusetii pure" a mediului inconjurator si pentru ca participantii sa nu uite niciodata aceasta intalnire.

Daca ne gandim ca vremea din Iqaluit este recunoscuta pentru schimbarile dramatice bruste, trecand de la soare la furtuni violente de zapada, care impiedica intrarea sau iesirea din oras, este foarte posibil sa devina un summit cu adevarat memorabil.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#summit G7, #summit G7 Iqaluit, #intalnire ministrii Finante G7 , #stiri economice