Suspans in privinta reluarii livrarilor de gaz rusesc spre Europa

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 10:03
1266 citiri
Suspans in privinta reluarii livrarilor de gaz rusesc spre Europa

Reluarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina spre europeni parea apropiata vineri, dupa trei zile de intrerupere totala, dar continua sa depinda de semnarea oficiala a unui acord pentru desfasurarea de observatori pentru a o supraveghea.

In cursul serii de vineri, premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a declarat ca Moscova si Kievul sunt de acord pentru desfasurarea observatorilor lor pentru a supraveghea tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, dar a spus ca acordul in acest sens nu a fost inca semnat, arata AFP.

"Raman de finalizat detaliile tehnice si semnarea acordului tripartit (Rusia, Ucraina, UE - n.red.)", a declarat el intr-o conferinta de presa de la Kiev cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko.

La randul sau, premierul ucrainean Iulia Timosenko, a dat asigurari ca tara sa va semna acordul ce autorizeaza prezenta observatorilor ucraineni in Rusia si a celor rusi in Ucraina, un punct esential pentru rezolvarea crizei.

"Aparent, nu se asteapta decat decizia presedintelui ucrainean", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom Serghei Kuprianov, reactionand la aceasta declaratie a lui Timosenko.

La randul sau, presedintele ucrainean a declarat ca tara sa "isi asuma obligatia de a permite reprezentantilor partii ruse accesul la punctele de intrare si iesire" ale gazului rusesc ce tranziteaza Ucraina.

El a dezmintit, pe de alta parte, acuzatiile Moscovei, potrivit carora Ucraina vrea gaz rusesc destinat Europei, calificandu-le drept "umilitoare" pentru tara sa.

Dupa ce a sosit vineri seara la Kiev pentru a finaliza desfasurarea observatorilor, premierul ceh se va intalni sambata la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin.

Ucraina, Rusia si UE sunt de acord in principiu pentru trimiterea observatorilor, dar persista divergente cu privire la componenta echipelor si in special prezenta reprezentantilor Gazpriom in statiile ucrainene. Rusia s-a declarat gata sa primeasca observatori europeni, daca Ucraina accepta observatori rusi pe teritoriul sau.

Europa se grabeste sa rezolve criza, pentru ca pierderile economice cauzate de conflict sunt deja ridicate, desi pentru moment nu exista o evaluare precisa, a declarat vineri un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Reluarea exporturilor nu va solutiona oricum conflictul bilateral ruso-ucrainean, cele doua parti neavand inca un acord asupra tarifelor ce se vor aplica in 2009. Ucraina va trebui sa renunte la preturile preferentiale de care beneficia pentru gazul rusesc, insista Gazprom.

Numeroase tari din Europa sunt serios afectate din cauza intreruperii gazului rusesc, ce intervine in plin val de frig. Cele mai afectate sunt cele din Europa Centrala, precum Bulgaria, Slovacia si Balcanii.

Altele au anuntat ca se aprovizioneaza din rezerve. UE importa din Rusia 25% din gazul pe care il consuma, iar 80% din acest gaz tranziteaza Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#reluare livrari gaze, #conflict Rusia Ucraina, #observatori europeni Ucraina , #stiri economice
Comentarii