Tarifele RCA vor fi mai mari cu 15%, in 2009

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 08:24
4878 citiri
Tarifele RCA vor fi mai mari cu 15%, in 2009

Cele mai multe companii de asigurari considera ca tarifele practicate in anul 2009 pentru raspunderea civila obligatorie auto (RCA) vor creste cu aproximativ 15%, fata de tarifele din 2008, informeaza Bursa.

Principalele elemente de crestere a tarifelor RCA sunt generate de dublarea limitelor de raspundere civila auto si de cresterea ratei daunei a asiguratorilor.

Rata daunei este in crestere permanenta datorita numarului foarte mare de accidente, a nivelului primelor de asigurare practicate in piata, dar si din cauza indisciplinei soferilor. Astfel, rata daunei se situeaza la circa 65% -70% pentru asiguratorii de pe piata de profil.

Reprezentantii companiilor de asigurari sustin ca anul 2008 a adus o crestere a daunalitatii si implicit a tarifelor RCA. Fata de anul 2007, cresterea tarifelor RCA a fost cuprinsa intre 7% si 25%.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu intervine in niciun fel in stabilirea tarifelor de prima pentru asigurarea RCA, rolul CSA fiind acela de a urmari respectarea cerintelor impuse prin norme.

Angela Toncescu, presedinte al CSA, a declarat: "Incepand cu anul 2007, CSA a renuntat la impunerea unor tarife RCA obligatorii, liberalizarea tarifelor fiind un pas firesc in contextul alinierii si integrarii in sistemul unic european de asigurare".

Astfel, societatile de asigurari, avand in vedere regulile economiei de piata, isi stabilesc propriile tarife, acestea fiind singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, rata daunei, frecventa daunelor, cheltuielile de achizitie.

Aceasta a tinut sa sublinieze ca "normele in vigoare impun societatilor de asigurare sa stabileasca tarifele pe baza unor calcule actuariale pentru limitele de despagubire prevazute in norme, cu respectarea criteriilor de prudentialitate, precum si sa notifice catre CSA aceste tarife".

Presedintele CSA este de parere ca majorarea tarifelor de prima RCA pentru anul 2007 a fost in parte influentata de extinderea limitei de acoperire teritoriala (incepand cu 2007, asigurarea RCA acopera teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului European), precum si de cresterea limitelor de despagubire.

Aceasta a mai spus ca limitele de despagubire cresc si pentru 2008, pana la urmatoarele valori: 750.000 de euro pentru vatamare corporala sau deces si o suma minima de 150.000 pentru dauna materiala.

Presedintele CSA considera ca anul 2008 va aduce o dublare a limitelor de despagubire, astfel: in caz de vatamare corporala, o suma minima de 1.500.000 de euro per eveniment, indiferent de numarul victimelor, iar in caz de dauna materiala, o suma minima de 300.000 de euro per eveniment, indiferent de numarul pagubitilor.

Catalin Stroe, manager al diviziei de vanzari si marketing al companiei "ASIROM", considera ca principalele elemente de crestere a tarifelor RCA sunt generate de majorarea limitei maxime de raspundere si de cresterea valorii parcului national prin achizitionarea de vehicule tot mai scumpe.

Acesta a declarat ca, "in ceea ce priveste anul 2009, trebuie sa luam in calcul si eventuala dublare a limitelor despagubirilor pentru vatamari corporale precum si Ordinul 14/2007 al CSA, ce va influenta prin aplicarea sa valoarea pretului RCA datorita costurilor suplimentare ce vor trebui recuperate de asiguratori in urma blocarii unor active pentru acoperirea rezervei tehnice suplimentare".

Stroe este de parere ca toate acestea sunt considerente pentru care se estimeaza o crestere procentuala a tarifelor RCA cu 13-15% in 2009 fata de 2007.

Acesta considera ca anul 2008 va aduce o crestere a daunalitatii si implicit a tarifelor RCA. "Insa, cresterea medie a acestor tarife in 2008 fata de 2007 este relativ mica, de aproximativ 5-7%", a adaugat Stroe.

La compania de asigurari "ASTRA-UNIQA", tarifele RCA sunt diferentiate in functie de capacitatea cilindrica a autovehiculului, zona geografica, tipul de client (persoana fizica sau juridica) si alte criterii.

Gabriela Rusu, director de marketing, a declarat ca ponderea majorarii tarifelor fata de anul 2007 a fost de 20%, datorita cresterii ratei daunei si a dublarii limitelor de raspundere. Aceasta a adaugat ca nu poate preconiza care va fi valoarea unei asigurari RCA in 2009.

Camelia Coanda, product manager RCA al "Generali Asigurari", a declarat ca este dificil de estimat un procent de crestere, intrucat tariful de prime Generali este diferentiat dupa mai multe criterii.

"Exista categorii de vehicule unde primele de asigurare s-au mentinut la acelasi nivel cu cel al anului 2007, rezultatele tehnice obtinute permitand acest lucru, dar exista si categorii pentru care primele au suportat majorari de peste 30%", a precizat Coanda.

Aceasta considera ca motivele majorarii tarifelor sunt cresterea numarului de vehicule in circulatie, a numarului accidentelor rutiere sau a daunei medii. Pentru anul 2009, aceasta a spus ca primele vor fi calculate pe baze actuariale, in functie de rata daunei si de rezultatele tehnice inregistrate.

Conducerea "BCR Asigurari" spune ca procentul cresterii tarifelor RCA, comparativ cu anul 2007, a fost de 25%. Oficialii companiei considera ca prima de asigurare RCA va fi cu 10%-15% mai mare in anul 2009 fata de tarifele practicate in 2008.

Reprezentantii "ASIROM" spun ca firma tinteste in mod special segmentele de clientela cu daunalitate mica. Aceasta se reflecta practic si in rata daunei inregistrata la nivelul anului 2007, care se situeaza in jurul valorii de 65%, conform declaratiei domnului Stroe.

Gabriela Rusu a declarat ca rata daunei este in crestere permanenta, datorita cresterii numarului accidentelor.

In ceea ce priveste rata daunalitatii companiei "Generali Asigurari" pe segmentul RCA, Camelia Coanda spune ca nu exista rezultate exacte in acest moment, deoarece exercitiul financiar pentru anul 2007 nu s-a incheiat.

Pentru asiguratorul "BCR", rata daunei pe segmentul RCA este in crestere, pe fondul sporirii numarului de autovehicule inmatriculate, dar si din cauza cresterii numarului de daune si a severitatii acestora. Rata daunei a fost de aproximativ 70% in 2007.

Angela Toncescu, presedintele CSA, a declarat ca, din informatiile facute publice de catre Directia Politiei Rutiere referitoare la controalele efectuate recent, la nivel national, privind incheierea asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, rezulta ca numarul autovehiculelor depistate fara asigurare reprezinta doar 0,5% din totalul verificat.

Incepand cu 1 ianuarie 2008 , 16 societati au primit confirmarea mentinerii autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) : "Allianz-Tiriac Asigurari SA", "Asiban SA", "Asigurarea Romaneasca - Asirom SA", "Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra SA", "BCR Asigurari SA", "BT Asigurari SA", "Generali SA", "Omniasig Vienna Insurance Group SA", "Unita Vienna Insurance Group SA", "Asigurare Reasigurare Ardaf SA", "ABC Asigurari-Reasigurari SA", "Asitrans SA", "Interamerican Romania Insurance Company SA", "OTP Garancia Asigurari SA", "Clal Romania Asigurari-reasigurari SA" si "Carpatica Asig SA".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#polita, #RCA, #tarife , #stiri economice