Tarifele veterinarilor nu ar influenteaza pretul carnii de miel

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 20:47
744 citiri
Tarifele veterinarilor nu ar influenteaza pretul carnii de miel
Foto: EVZ

Colegiul Medicilor Veterinari anunta ca taxele practicate de medicii veterinari, pentru controalele clinice ale mieilor dinaintea sacrificarii, nu sunt un factor decizional pentru cresterile inregistrate la carnea de miel.

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari, acesta nu stabileste taxe sau tarife pentru serviciile sau analizele veterinare, iar platile percepute pentru examinarea clinica a mieilor inainte de sacrificare sunt stabilite de fiecare medic veterinar, intrucat este o profesie reglementata si nu exista tarife minime sau maxime impuse.

In comunicat se explica faptul ca miscarea animalelor din ferme sau din exploatatiile familiale catre unitatea de sacrificare se face in baza unui formular de miscare si a unui certificat sanitar-veterinar de transport.

Acestea sunt intocmite de medicii veterinari de libera practica, iar costul lor este impartit intre bugetul de stat si proprietarul animalului.

Astfel, din bugetul de stat se achita formularul de miscare, iar pentru eliberarea certificatului sanitar-veterinar de transport se efectueaza o consultatie clinica a mieilor suportata de proprietar si un procedeu de completare si eliberare a certificatului sanitar-veterinar de transport suportat de stat.

"Veterinarii practica tarife de maxim doi lei pentru aceste consultatii, deci nu vad in ce masura poate conduce la scumpirea carnii de miel. E doar o speculatie pentru a se justifica aceasta scumpire a preturilor", a spus presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe-Agrostar anunta recent, intr-un comunicat, ca pretul carnii de miel este cu 50% mai scumpa decat ar trebui sa fie in perioada Pastelui, din cauza taxelor care depasesc 20% din valoarea produsului.

Agrostar mentiona ca in taxele impuse producatorilor sunt si taxe ale Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Ca raspuns la afirmatiile Agrostar, ANSVSA a anuntat ca nu percepe nicio taxa pentru carnea de miel si ca nu este cauza scumpirilor din piete ale acesteia, argumentand ca taxele pot veni din partea medicilor concesionari sau a agentilor economici care o comercializeaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#carne miel pret , #stiri economice