Taubman face reclama economiei romanesti

Sambata, 09 Februarie 2008, ora 10:39
1485 citiri
Taubman face reclama economiei romanesti

Romania este una dintre cele mai atractive si dinamice piete din Europa, desi este "cel mai bine pastrat secret al UE", le-a spus oamenilor de afaceri din Atlanta ambasadorul Nicholas Taubman, aflat intr-un turneu de promovare a Romaniei in SUA.

"Despre Romania se spune adesea ca este 'cel mai bine pastrat secret al Europei', si acum al UE. Sper ca dupa scurta mea prezentare veti intelege de ce, in calitate de ambasador al SUA, fondator si fost director general al unei companii aflate acum in topul Fortune 500, v-as cere sa luati atent in considerare Romania ca piata pentru investitiile dvs, daca nu va aflati deja acolo", a spus Taubman, aflat in turneu alaturi de ambasdorul Romaniei la Washington, Adrian Vierita, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de ambasada SUA si citat de NewsIn.

Ambasadorul american a vorbit despre "transformarile extraordinare" carora le-a fost martor in Romania, o tara care "a iesit din noaptea lunga si neagra a comunismului si a facut progrese incredibile in ultimii ani".

Taubman s-a referit la aderarea Romaniei la NATO si UE si la cei "opt ani de crestere economica solida care au remodelat tara intr-o democratie moderna si o economie de piata". El a amintit si de organizarea summitului NATO la Bucuresti, la 2-4 aprilie: "In doar cateva saptamani, Bucurestiul va fi in centrul atentiei internationale, cand zeci de lideri straini, printre care si presedintele George W. Bush, se vor intalni acolo la summitul NATO. Iar poporul si liderii din Romania au un motiv serios sa fie mandri de acest lucru".

Subliniind ca Romania are "un potential enorm si o piata de 22 milioane de consumatori", Taubman a facut referire atat la resursele naturale, dar mai ales la capitalul uman.

"Romanii pot fi gasiti in consiliile de conducere ale unor corporatii majore din Sillicon Valley pana pe Wall Street, precum si la conducerea filialelor din Romania. Talentul oamenilor din aceasta tara le-a permis multinationalelor sa se bazeze rapid pe manageri locali, in locul echipelor straine si scumpe. Romanii sunt cunoscuti pentru ca au comptenente extraordinare, atat de inginerie, cat si lingvistice", a pledat ambasadorul.

Ambasadorul american a vorbit si despre fenomenul "intoarcerii in Romania", pe care-l considera "foarte incurajator". "Am auzit multe relatari despre romani straluciti, dintre care multi au plecat in conditii foarte dure, dar care s-au intors pentru a-si face intreprinderi si a-si capitaliza know-howul invatat in Occident. O firma bine cunoscuta de recrutare imi spunea ca a avut succes in plasarea de directori nascuti in Romania in pozitii de conducere din tara lor de origine", a spus Taubman.

Sectorul IT este, in opinia ambasadorului Taubman, "una din povestile de mare succes ale Romaniei". "Nu doar ca este recunoscut drept unul din cele mai puternice din regiune, cu 85% produse americane, dar inovatiile Romaniei au devenit produse apreciate la nivel mondial. Legislatia din domeniu a permis incurajarea investitorilor si a ajutat in reducerea emigratiei specialistilor ("brain drain") cu care se confrunta alte sectoare ale economiei. Am citit recent ca The Economist Intelligence Unit plaseaza Romania inaintea Indiei, Rusiei sau Chinei in termeni de competitivitate a sectorului IT", le-a spus ambasadorul american oamenilor de afaceri din SUA.

Taubman a amintit de inaugurarea Centrului Global de Suport Tehnic din Bucuresti, anul trecut, cand l-a intrebat pe Bill Gates de ce a ales Romania. "Raspunsul lui a fost simplu: o amplasare geografica excelenta, ingineri extraordinari si foarte buni vorbitori de limbi straine. Se spune ca la sediul central al Microsoft din Seattle, una din limbile cele mai des auzite dupa engleza e romana, vorbita de cei peste 300 de angajati romani", a remarcat ambasadorul SUA.

Referitor la boom-ul constructiilor, Taubman a amintit ca Romania este pe primul loc in UE in ce priveste lucrarile din constructii, cu o crestere anuala de 33%. "Ai putea avea motive sa propui macaraua drept 'pasare nationala' a Romaniei", a glumit ambasadorul american. El nu s-a limitat doar la prezentarea "cresterii explozive" a Bucurestiului, ci si a portului Constanta - "poarta estica a Europei", apoi Iasi, Timisoara si Cluj - "recunoscute drept locatii atractive pentru sectorul IT", Ploiesti si Craiova ca "centre de industrie auto", amintind de compania Ford care "urmeaza sa deschida la Craiova cea mai mare fabrica a sa din ultimii 36 de ani".

Ambasadorul SUA a facut referire si la "tam-tamul iscat in jurul deschiderii noii fabrici Nokia de la Cluj", precizand ca a vizitat Clujul in luna noiembrie pentru a vedea progresele la autostrada Transilvania construita de Bechtel. "Compania Emerson din St. Louis urmeaza sa se alature Nokia cu o noua fabrica la Cluj in viitorul apropiat", a anuntat Taubman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#taubman, #economie, #promovare , #stiri economice