Teodorovici: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la 21%

Luni, 19 August 2013, ora 19:51
1071 citiri
Teodorovici: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la 21%
Foto: Arhiva

In ultimul an, Romania a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune iar rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la 21%.

In perioada 1 mai 2012 - 9 august 2013, Romania a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, in timp ce in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finantari in valoare de numai 1,63 miliarde de euro, se arata luni intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

"In consecinta, suma solicitata pentru fi rambursata Romaniei este in prezent cu 150% mai mare comparativ cu cea consemnata la data de 1 mai 2012", se mai arata in document.

"In acest an, Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 1,47 miliarde de euro. Din aceasta suma, fonduri in valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost incasate de Romania datorita reluarii platilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei.

Estimam ca in toamna acestui an Comisia va decide reluarea platilor catre Romania si prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, singurul program care a mai ramas pre-suspendat", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, conform comunicatului Ministerului Fondurilor Europene.

A.V.

"Valoarea fondurilor structurale si de coeziune solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate Romaniei a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro, la data de 9 august 2013. In consecinta, rata de absorbtie curenta a fondurilor europene depaseste nivelul de 21% ", se mai arata in comunicat.

Din comunicatul Ministerul Fondurilor Europene se observa insa ca diferenta dintre sumele pe care Romania le-a cerut spre rambursare si cele efectiv rambursate de catre Comisia Europeana este de aproximativ un miliard de euro.

Cu toate acestea, in comunicat, Ministerul Fondurilor Europene trece aceasta suma in contul banilor pe care Romania i-a si primit, pentru a raporta o rata de absortie a fondurilor europene de 21%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#minister fonduri Europene Comisia, #minister fonduri rata absortie, #minister bani europeni absortie , #stiri economice