Terenurile agricole, miza mondiala

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 18:53
3043 citiri
Terenurile agricole, miza mondiala
Foto: Le Figaro

Incapabile de a-si hrani populatia din productia agricola interna, unele tari recurg la vaste operatiuni de achizitii de terenuri in strainatate.

Din 2007, cand pretul produselor agricole a crescut semnificativ, provocand revolte din cauza foametei, achizitia terenurilor agricole a devenit o prioritate pentru multe tari din lume, cea mai importanta fiind China, potrivit unei analize Le Figaro.

"Avand terenuri agricole pe doar 10% din suprafata totala, China trebuie sa hraneasca 22% din populatia mondiala", a explicat consultantul pe teme agricole Axel de Martene.

Drept urmare, China a inceput "cucerirea" terenurilor din alte tari. Astfel, aproximativ 40 de societati agricole chineze au intrat pe 30 de piete straine, de pe cele cinci continente.

Incepand cu 2007, autoritatile chineze au cheltuit 1,5 miliarde de euro pentru achizitia terenurilor, de unde se recolteaza produse cu mare cautare in China: orez, soia si porumb.

De exemplu, peste 400 de kilometri patrati din terenurile din Kazahstan au fost cedate Pekin-ului. La prima vedere, acest schimb este benefic pentru tarile respective, de obicei sarace, beneficiind, in acest mod, de investitii straine. Insa sistemul are limitele sale. "China vine cu propria forta de munca, propriile seminte si nu tine cont de regulile locale privind biodiversitatea", potrivit organizatiei non-guvernamentale spaniole Grain.

Ritmul tranzactiilor se accelereaza

China nu este singura in acest demers, fiind "copiata" de majoritatea vecinilor sai. Coreea de Sud, de exemplu, a cumparat terenuri in Argentina, pentru cresterea vitelor pentru carne.

De asemenea, Japonia se intereseaza de terenurile din Egipt, pentru productia de ulei vegetal si zahar, iar India de Malaezia, pentru uleiul de palmier.

Nu trebuie uitate nici Rusia si tarile din Golf, precum Arabia Saudita, Quatar si Kuweit, care practica strategii similare de achizitii.

Insa, nu toata lumea apreciaza o astfel de politica. Opinia publica din Madagascar a fost nemultumita de faptul ca presedintele Ravalomanana si-a dat acordul pentru vinderea a 1,3 milioane de hectare, la un pret scazut, catre Daewoo. Drept urmare, s-a iscat o revolta, iar presedintele a fost inlocuit cu un altul, care a anulat tranzactia.

Cu toate acestea, potrivit International Land Coalition, care grupeaza mai multe ONG-uri si agentii non-guvernamentale, in primul semestru din 2009, peste 30 de milioane de hectare de teren au facut obiectul unor tranzactii intre state, cu mult peste nivelul inregistrat in intreg anul trecut, de 10 milioane de hectare.

Europenii si-au dat seama, de multa vreme, de importanta terenurilor agricole pe piata internationala. In 1957, a fost pus in practica o politica agricola comuna (PAC), pentru a evita penuria de alimente pe continent. Astazi, Europa are exces de productie si exporta o mare parte din produsele sale.

In 2013, PAC se va renegocia, luand in considerare faptul ca, pana in 2050, populatia lumii va creste cu o treime, potrivit estimarilor.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#terenuri agricole, #tranzactii terenuri agricole, #China cumpara terenuri agricole , #stiri economice