The Economist: Cum sa nu conduci o tara (Romania!)

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 15:57
2908 citiri
The Economist: Cum sa nu conduci o tara (Romania!)

Pare o gluma de 1 Aprilie, asa incepe un comentariu postat pe blogul publicatiei The Economist in care se face referire la maniera eronata in care s-a votat in Parlamentul de la Bucuresti scaderea TVA pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, echivalentul a 500 de euro.

Potrivit jurnalistilor de la The Economist, votul eronat al parlamentarilor puterii reflecta perfect politica disfunctionala din Romania, unde "legile par adeseori concepute cu cateva minute inaintea votului parlamentar si unde se tine prea putin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar".

In articolul intitulat "Cum sa nu conduci o tara" se subliniaza faptul ca reducerea eronata a TVA survine la doar cateva luni dupa ce guvernul a majorat taxa pe valoare adaugata cu cinci puncte procentuala ca parte a acordului cu FMI.

Pentru a indrepta greseala, PD-L spera ca Traian Basescu sa intoarca in Parlament legea, iar guvernul condus de Emil Boc a anuntat ca va adopta o ordonanta de urgenta.

Intentia premierului de a trece peste votul Parlamentului printr-o OUG este condamnata de jurnalistii de la The Economist, care amintesc de criticile Bancii Mondiale cu privire la guvernarea prin ordonante de urgenta.

"O evaluare a structurii guvernamentale din Romania, realizata de Banca Mondiala vorbeste despre o prevalenta a luarii de decizii ad-hoc si critica folosirea frecventa a ordonantelor de urgenta care ignora legile aprobate de Parlament. In pofida planurilor anuntate, in urma cu cinci ani, de a masura rezultatele in loc de planuri, nu s-a facut nimic. De asemenea, acesta denunta absenta ierarhizarii politicilor si faptul ca legile sunt aprobate de obicei fara finantare adecvata", mai scrie publicatia economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#The Economist, #scadere TVA alimente baza, #neimpozitare pensii 2000 lei , #stiri economice