Ziare.com

Top 10 cele mai sarace tari din lume

de Alina Bardas
Miercuri, 11 August 2010, ora 18:49

   

Top 10 cele mai sarace tari din lume
Africa Subsahariana este cea mai saraca regiune din lume, urmata de Asia de Sud, iar in aceste zone populatia saraca depaseste pragul de 90%, arata un studiu realizat de Oxford University, cu suportul Natiunilor Unite.

In ultimii 13 ani, raportul anual al ONU a folosit indicele saraciei umane, care are trei dimensiuni de baza - durata de viata, cunostintele si standardul de viata - pentru a masura saracia in tarile curs de dezvoltare.

Dar in acest an, ONU va utiliza indicele calculat de Oxford, care este considerat o "imagine multidimensionala a oamenilor care traiesc in saracie" si care completeaza prin indicatori ce reflecta o serie de lipsuri care afecteaza viata unei persoane.

Indicele Oxford University tine cont inclusiv daca o gospodarie are o toaleta, daca oamenii au acces la apa potabila la maxim 30 de minute pe jos, beneficiaza de energie electrica, daca copiii de varsta scolara sunt inscrisi la o institutie de invatamant si daca membrii familiei sunt subnutriti.

O familie este considerata ca "multidimensional saraca", daca ii lipsesc peste 30 la suta din indicatorii utilizati. Conform datelor, 24 din 25 cele mai sarace tari se afla in Africa.

Huffington Post va prezinta un top 10 al celor mai satace tari.

10. Pe locul 10 in topul celor mai sarace tari este ocupat de Sierra Leone, unde 81,5% din populatie traieste in saracie, 53,4% din populatie traieste sub 1,25 dolari pe zi si 52,3% dintre oamenii de aici nu au apa potabila.

9. In Guinea, 82,4% din populatie este saraca, 54,2% dintre locuitori sunt analfabeti, iar 70,1% din localnici traiesc cu suma sub 1,25 dolari pe zi. In iunie, Guinea a organizat primele alegeri libere de la declararea independentei, cu mai mult de 50 de ani in urma.

8. In Liberia 83,9% dintre locuitori sunt saraci si nu au surse de energie pentru gatit, iar 83,7% din populatie traieste cu sume sub 1,25 dolari pe zi.

7. Republica Central Africana are 86,4% din populatie care traieste in saracie, iar 82% traieste fara electricitate.

6. O situatie la fel de dramatica este in Somalia care se afla pe locul al saselea, unde 81,2% din populatie traieste in saracie, 70% nu are apa potabila si 69% nu au acces la apa potabila.

5. Burundi este tara in care rata celor care traiesc cu maxim 2 dolari pe zi este de 93,4%, iar a celor cu 1,25 dolari 81,3%. De asemenea, 84,5% din populatie traieste in saracie.

4. In Burkina Faso 35,4% din populatie este lipsita de hrana, 55,1% nu are acces la educatie, iar procentul celor care traiesc cu 1, 25 dolari pe zi este de 56,5%.

3. Mali este statul unde 87,1% din populatie traieste in saracie, 51,4% cu mai putin de 1,25 dolari pe zi, iar 36,2% este privata de electricitate.

2. Un procent socant al polatiei care traieste in saracie (90%) este in Etiopia. Totodata, 39% din oameni traiesc cu 1,25 dolari pe zi, iar 61,5% sunt analfabeti.

1. Cea mai saraca tara de pe glob este Niger, unde rata de saracie este de 92,7%, iar 89,5% din locuitori sunt total lipsiti de instalatii sanitare. In acelasi timp, 65,9% din oameni traiesc cu 1,25 dolari pe zi.

Vezi mai jos un grafic cu alte tari sarace


Sursa: The Economist

Citeste mai multe despre tari sarace top tari sarace
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

era curios,daca dadeati si un top al miliardarilor

din aceste tari!

 

Majoritatea vilelor de pe Coasta de Azur

sunt proprietatea presedintilor din cele mai sarace tari din lume. Presedintele Nigerului are o vila personala pe Coasta de Azur.

presedintele Romaniei i-a luat lui Eba o vila in buricul Parisului de 1 miliard de euro...

cum de unde bani? ...trafic de arme plus de la prostime supra-taxata...

@NASTRATIN

MAI USOR CU TARIA PE CALDURA ASTA!

si la noi sunt mii de persoane care traiesc cu

1,25$ / zi...pot sa dovedesc ....

Da, dar miliardari ajunsi strict din furat cala noi...

... nu din munca.
Mai sunt si miliardari care muncesc...

romania se incadreaza cu brio

deci,un lucru foarte important de zis,baietii astia din africa practic traiesc pe nisip si fara apa,deci cam greu de crescut ceva sau facut ceva.Dar frumoasa noastra tara e pe terenuri fertile,cu aur,petrol,mare,iarba verde,clima temperata si parte a comunitatii europene.Bunica mia si bunicu mio au pensie de fosti cap isti de 250 lei impreuna,depinde de cursul valutar paremi se ca ei au sub 2 euro pe zi?Doua persoane?Sora mia e vanzatoare la un billa,castiga 130€ pe luna,ea si doi copii,daca imparti la 3 130 euroi parca iesim sub limita de saracie totala.Deci ciocu micu cu rasul de africani,ca aia fac 1.25 pe zi din nisip si noi facem 1.50 pe zi din clima perfecta

 

Gresit "sarace"

Daca se facea un top al celor mai prost conduse tari sunt sigur ca,conduceam cu detasare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor