Ziare.com

Topul celor mai bine platite locuri de munca din Romania

de Alina Bardas
Sambata, 31 Mai 2008, ora 15:48

   

Topul celor mai bine platite locuri de munca din Romania
Costurile cu forta de munca din Romania au unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Uniunea Europeana. Salariile, care au cea mai mare pondere in cheltuielile cu forta de munca, sunt inca foarte mici, comparativ cu media europeana.

Din aceasta cauza, multe dintre companiile multinationale care au decis sa investeasca in Romania au fost atrase de mana de lucru ieftina de aici.

Cu toate acestea, exista si posturi extrem de cautate si bine platite si in Romania.

Domeniile cele mai cautate si bine platite sunt:

1.Domeniul IT

Cresterea cererii de specialisti in IT, cu 300% fata de anul trecut, a dus la marirea lefurilor. De multe ori, s-a ajuns la triplarea acestora. Cele mai multe posturi scoase la concurs de companiile de IT sunt cele de programator JAVA sau C++, Oracle.

Mii de locuri de munca sunt si pentru pozitii ca project manager, arhitect in domeniul informatic, tester, consultant SAP/Oracle, consultant ERP, business consultant, administrator de retea, inginer de sistem, manager IT, director de vanzari sisteme IT.

In ultimii doi ani, salariile informaticienilor romani s-au dublat, atat pentru entry-level, cat si pentru pozitii de top sau de nisa. Ele se situeaza peste nivelul celor din regiune si nu sunt departe de salariile din Occident.

Ofertele pe care IT-istii romani le primesc din strainatate sunt comparabile cu salariile pe care le obtin aici. De aceea, nu se mai emigreaza aproape deloc in acest domeniu in ultimii ani.

In urmatorii trei-cinci ani, salariile in IT vor continua sa creasca cam in acelasi ritm ca si pana acum. Specialistii cu experienta de doi-trei ani pot avea salarii care sa depaseasca 3.500 de euro net, iar cei cu experienta de patru-cinci ani trec usor de 4.000 de euro.

Salariile unui IT manager variaza foarte mult - in firmele mari este considerata o pozitie de middle management si se plateste cu aproximativ 4-5.000 de euro.

Un IT director, insa, care poate sa fie in board, poate castiga peste 10.000 de euro si primeste si un pachet de actiuni. Informaticienii care lucreaza in consultanta IT castiga mai mult decat specialistii IT din marile corporatii.

Se cauta foarte mult in prezent oameni specializati in arhitectura de soft, adica persoane care gandesc solutii tehnice pornind de la cerinte de business.

2. Bancile

Parcurgem o perioada extrem de dinamica si de o mare diversitate in ceea ce priveste piata muncii din segmentul financiar - bancar. Pentru a-si creste sansele de angajare, un solicitant de lucru in domeniul financiar bancar trebuie sa caute informatii despre oportunitatile care vin si se duc cu viteze din ce in ce mai mari.

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 70.000 de angajati.

Riscul operational devine in ultimul timp, o realitate in sistemul financiar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.

In general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. Daca in domeniul administrativ, de entry-level, de resurse umane sau de IT, este mai usor de acoperit pozitiile libere, exista pozitii foarte specializate si tehnice, cum ar fi cele din operatiuni, vanzari sau de manager de departament, care sunt greu de acoperit daca nu exista oameni specializati. Fluctuatia masiva de personal, dar si orientarea multor specialisti spre "freelancing" (lucratori pe cont propriu, care isi ofera serviciile firmelor, fara a fi angajati), acutizeaza si mai mult lipsa de personal din domeniu.

Cele mai mari salarii se regasesc insa in centralele bancilor. Acestea pot varia intre 600 si 2.500 - 3.000 de euro, in functie de responsabilitati si experienta. Spre exemplu, un coordonator de relatii cu clientii (relationship manager) poate obtine un salariu de 1.500 - 2.500 euro.

Salariul anual al unui director de banca este la nivelul sutelor de mii de euro si, de cele mai multe ori, este dublat cu bonusuri. In plus, unul dintre beneficiile specifice celor care lucreaza in domeniul bancar este creditul preferential.

Totodata, un director executiv (Chief Executive Officer -CEO) de banca poate castiga, in Romania, intre 150.000 si 220.000 de euro net pe an, respectiv 12.500 - 18.300 de euro lunar, suma la care se adauga diverse beneficii.

3. Vanzari

Salariul unui director de vanzari dintr-o banca sau o companie farmaceutica poate ajunge pana la 4.000 de euro, la acesta adaugandu-se comisionul care poate chiar sa dubleze salariul initial.

In cazul directorilor de vanzari salariul poate varia intre 1.000 euro plus comision, plus alte beneficii intr-o companie mai mica, pana la 3.000 - 4.000 euro, la care se adauga comisionul, intr-o companie de produse farmaceutice sau intr-o banca.

In cazul reprezentantilor de vanzari cele mai mari salarii sunt de 500 de euro in domeniul farmaceutic. Pe de alta parte, remuneratiile acestora pot ajunge pana la 800 de euro pentru pozitiile specifice de vanzari si pana la 600 de euro in alte domenii.

Una dintre cele mai importante atributii ale unui director de vanzari este conceperea si implementarea strategiei de vanzari, care cuprinde si realizarea obiectivelor stabilite de catre echipa de vanzari din subordine, dar si participarea la deciziile importante care se iau la nivel de top management, cu impact asupra strategiei generale a companiei. In acest fel, departamentul de vanzari a ajuns sa aiba un rol de baza in activitatea oricarei companii.

Oamenii din vanzari sunt platiti de obicei pentru realizarea si depasirea tintelor stabilite de catre managementul companiei periodic, anual, semestrial sau lunar.

Totodata, in cazul oamenilor de vanzari, nici trainingurile nu sunt privite ca un beneficiu, ci o necesitate pe care din ce in ce mai multe companii serioase o adopta pentru a-si uniformiza si specializa forta de vanzari.

Cei care au ajuns in pozitii de management in departamentele de vanzari sunt persoane tinere, aproximativ 35-40 de ani, media de varsta fiind mult mai scazuta decat in alte tari, si cu mult spirit antreprenorial, pentru ca practic a trebuit sa puna bazele acestui domeniu.

4. Telecomunicatii

Cele mai mari probleme din piata locala a fortei de munca in domeniul telecomunicatiilor sunt in prezent lipsa de personal pentru pozitiile entry level si lupta pentru atragerea angajatilor specializati. In ciuda acestor probleme, piata de resurse umane din domeniul telecomunicatiilor iese in evidenta totusi prin faptul ca numarul angajatilor evolueaza constant si are un potential foarte mare. In plus, aici se inregistreaza cele mai mici fluctuatii ale fortei de munca.

Pentru cei care isi doresc un job ca Project Manager in Telecomunicatii nivelul de experienta solicitat de majoritatea companiilor este de peste 3 ani. Salariul de pornire in majoritatea companiilor din Bucuresti este in general de 1.800 de euro dar depaseste cu usurinta aceasta suma. Valoarea sa variaza insa de la o companie la alta in functie de responsabilitatile atribuite.

Studiile superioare de specialitate sunt obligatorii. Companiile care solicita un candidat pentru pozitia de Project Manager in Telecomunicatii, pun in primul rand accent pe experienta dobandita intr-o functie similara, de coordonare a proiectelor (minim 3 ani). De asemenea un bun candidat trebuie sa posede bune abilitati organizatorice si de comunicare atat la nivel individual cat si la nivel de echipa.

Candidatul trebuie sa cunoasca la nivel avansat limba engleza si limba franceza si sa posede competente de MS SQL-Server, ORACLE, C#, C++, Java, Visual C++, ASP, DHTML, HTML, J2EE, Java Beans, JavaScript, JSP, XML, XSL.

Oportunitatile de promovare cat si de castiguri suplimentare pentru un Project Manager in Telecomunicatii exista atat in companiile mici cat si in cele mari. Printre principalele responsabilitati ale unui Project Manager in Telecomunicatii se numara: initierea si participarea la programele de instruire, instruirea tehnica si integrarea angajatilor aflati in subordine, asigurarea unei bune comunicari atat in interiorul echipei cat si relatiile cu clientii, implicarea pe intreg parcursul intregului clclu de dezvoltare al produsului, dar si asigurarea respectarii standardelor tehnice stabilite pentru proiectul respectiv.

Un Project Manager in Telecomunicatii are posibilitatea de a dezvolta o cariera in acest domeniu, sa acumuleze noi cunostinte datorita programelor de intruire continua.

Dezavantajele tin insa de programul incarcat, disponibilitatea pentru deplasari in tara si in strainatate sunt principalele dezavantaje ale unui astfel de job.

5. Inginerii foarte specializati

Pentru cei care isi doresc un job ca inginer chimist nivelul de experienta solicitat de majoritatea companiilor este de minim 3 ani de experienta.

Salariul de pornire in companiile din Bucuresti este in general de 500 de euro, dar ajunge si la 1.000 de euro. Valoarea sa variaza insa de la o companie la alta in functie de responsabilitatile atribuite sau de domeniul de activitate. In provincie salariul de pornire este de 400 de euro si poate ajunge si la 800 de euro.

Printre principalele responsabilitati ale unui inginer chimist se numara: instruirea personalului de executie privind modul de lucru si respectarea procedurilor de lucru, stabilirea factorilor de risc si accident in sectoarele de acoperiri si instruirea personalului de executie, se ocupa de stabilirea compozitiei chimice a solutiilor (compusilor chimici) utilizati pe liniile de acoperiri, stabileste procesele de transformare (tehnologiile de executie) pentru reperele, subansamblele ce suporta procese de acoperiri de protectie.

Veniturile angajatilor din constructii au luat viteza si ele viteza. In ultimii trei ani, salariul mediu net al muncitorilor din acest domeniu s-a dublat. Investitorii din domeniu spun ca aceasta a fost solutia corecta pentru a-i pastra in tara pe cei care nu plecasera, iar acum sunt cautate solutii si pentru readucerea celor care au ales sa munceasca in alte tari.

In plus, in ultimii doi ani, tinerii cu inclinatii tehnice se bat pe locurile de la facultatile de profil, pentru ca salariile inginerilor debutanti sunt de peste 700 de euro.

6. Oamenii de marketing cu experienta

Salariul maxim pe care il poate obtine un marketing manager este de 5.500 euro, in timp ce cel mai mare salariu care poate fi obtinut in publicitate este pe pozitia de Client Service Director, cu responsabilitati regionale, care primeste maxim 4.000 euro.

Salariul net minim in domeniul marketingului este de 200 de euro si poate ajunge pana la un maxim de 750 euro si corespunde pozitiei de marketing assistant. La polul opus se afla pozitia de marketing manager pentru care salariul minim net este de 1.000 euro si atinge un maxim de 5.500 euro.

Desi nu se poate vorbi despre un pachet salarial specific pentru marketing, pachetele variaza in functie de nivelul de responsabilitate si sunt similare cu aceleasi nivele din alte departamente.

Astfel, un manager de marketing contine pe langa salariul efectiv, un bonus anual de aproximativ 10-15% din valoarea salariului anual, la care se adauga o serie de beneficii cum sunt: masina si telefonul de serviciu, abonament la clinica medicala privata, asigurare de viata, etc. Pentru un asistent, nivelul de intrare in departamentul de marketing si beneficiile sunt cele care se acorda tuturor angajatilor din companie.

Insa cea mai importanta parte din pachetul salarial in marketing este reprezentata de programele de dezvoltare, traininguri, vizite in alte piete si participarea la conferinte.

Citeste mai multe despre Banca salariu loc de munca vanzari IT marketing
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 46609 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai intai ma duc la vot!!

...abia dupa ce-l voi "stampila" pe dl. ORBAN voi comenta nenumaratele ciudatzenii ce exista in privintza salariior in economia aflata in continua tranzitzie a Romaniei!!
Ca nu pot sa nu remarc ca, de fapt, unele dintre cele mai mari salarii, ale magistratilor, nici macar nu sunt pomenite!!

 

oricum departe de Occident

Traiesc si lucrez in Canada si am colegi IT-isti (ce nu sunt in pozitii de conducere) ce au salarii ce depasesc 5000$ pe luna. Cand vorbiti de salarii trebuie oricum sa luati in calcul si cheltuielile pe care trebuie sa le suporte individul respectiv in viata de zi cu zi. Atata timp cat viata in Canada e mult mai ieftina si mai de calitate decat in Ro, salariile pe care le vehiculati isi pierd mult din valoare...Si asta cu atat mai mult cu cat, in cazul Ro, salariile de mii de euro ating doar o minoritate, pe cand in Canada si alte tari occidentale este o regula...Poate numai cei pe ajutor social sa nu aiba cel putin 1000$ pe luna...Asa ca, mai aveti drum de batut. Din pacate atata timp cat invatamantul e la pamant si nu exista interes pt a se investi in cercetare, ma indoiesc ca Romania va ajunge vreodata la acelasi nivel competitiv ca tarile occidnetale.

 

salarii

dDin pacate ai dreptate in tot ce-ai scris,suntem foarte departe de Canada.Nu se pune la calcul ca in Bucuresti viata este extrem de scumpa ca de altfel si chiriile.Mai este mult pana departe.

chiar asa...

..canada-i buricul pamintului...asa o fi ...dar pt tine...ca in rest....ar trebui sa sti despre ce-i vorba...,asta in eventualitatea ca sti unde-i canada...ca si coordonate geografice...ca din punct de vedere economic esti..."pafarist"

Pentru Mire

Stimate domn Mire, nu stiu de cat timp traiti in Canada dar se pare ca mai aveti mult de invatat despre aceasta viata grozava din Canada,si de realitatile vietii de zi cu zi din "taramul de vis" pe care-l gasesti traind in Canada,si nu incerca sa ma convingi de "viata buna"de aici pentruca locuiesc in Canada de 20 de ani si castig un salariu la care tu poate nici nu visezi inca.Iar celor din Romania le spun doar atat "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul" in rest doar ganduri de bine pentru frumoasa Romanie.

problema fiecaruia unde gaseste fericirea

nu stiu daca ideea cu salariul pe care nici macar nu mi-l pot imagina ar trebui sa am sperie cumva, dar atat spun: Canada in care traiesc mi-a oferit exact ce asteptam si chiar mai mult. Am ajuns aici ca studenta, am continuat sa lucrez cu profesorii mei, apoi pe alte proiecte care mi-au oferit satisfactii atat profesionale cat si finaciare. Pe langa asta aici am putut sa imi realizez cateva vise si sa traiesc intr-un mediu civilizat, curat, verde (in mai multe sensuri, pe care numai unul care TRAIESTE cu adevarat aici le poate intelege)...Nu ma intereseaza salariul lui x sau al lui y, pana la urma fericirea si-o construieste fiecare si banii nu sunt decat una din valorile pe care ne putem cladi fericirea...Ce spuneam insa in mesaj e ca articolele de genul acestuia nu ating de fapt fondul problemei. Nu demult citeam ca in Ro absolventii (fara aabsolut nici o experienta de munca) viseaza la salarii de mii de euro...Ideile astea le vin si din articole de genul acesta, care preamaresc nu stiu ce dezvoltare economica cand in realitate Romania celor 17-18 milioane de oameni cati au mai ramas, e o romnaie a unor foarte multi oameni saraci...Asta e adevarul...

Stimate Idan, Mire n-a zis ca acolo ar fi taram de vis, iar ca unul care traiesc in USA de multi ani de zile, cu un salariu la care sunt sigur cu dvs nu visati inca (discutam de 7 cifre USD, nu va gadilati la idea ca prima cifra ar fi 1) va spun ca pe langa faptul ca aveti nesimtirea sa puneti la zid un om care a exprimat o parere personal (ceea ce prin altele ma fac sa ma indoiesc ca ati fi ajuns asa de sus ca altul sa nici nu viseze la acel salar) fericirea fiecaruia e dincolo de bani. Am vazut oameni cu haina ponosit care e mai fericit decat suntei dumnevoastra in stare sa visati. Succes la imbatat cu banii aia la cre credeti ca dl. Mire nu poate visa macar.

Mucles

Hi, Mucles tu zoci basket in NBA ?
Ba, "7 cifre", tebuia tu neaparat, ca roman ce esti, sa ne spui ca sunt 7 cifre, si prima este 0.Nu...nu este 1

patriotului

Bai kakazdir, ce spune ala de Canada este mai mult decit adevarat.Dar tu ca un mare patriot nu ai curajul sa recunosti.De aceea sa-ti fie tarina usoara intr-o Rominie saracita de prostia celor ca tine.Si in curind si pustie.

Gabita

Nu te minti singur(a)si nu te lua dupa exaltai de genul celei de mai sus! In Toronto chiria intr-un cartier decent iti maninca peste 1/2 din salariu, masina si asigurarea 2/5 pina la 1000/luna (ca nou venit asigurarea este in jur de $400 sau mai mult). Si acum maninca si distreaza-te cu retsul!

Gabita

... ca sa nu mai spun ca cei 5K iti ies pe nas in cele mai multe cazuri. Asa ca daca nu esti pe aici deja, nici nu face pasul asta, decit daca esti penticostala sau daca nu-ti place sexul opus. Du-te in Europa sau stai acasa.

locuiesc in Londra de 6 ani si am trait in Bucuresti primii 33 de ani din viata mea

Iata de ce romanii ca mine ales alte meleaguri (nu toti au aceleasi motive, bine-nteles):
ROMANIA-NEGATIV:
-posibilitati de munca numai la orase si daca vii de la tara, ai de platit chirii si etc. ceea ce iti diminueaza considerabil nivelul de trai;
-saracie lucie la sate si nu multi au acces la o completa educatie in acele zone;
-nivelul de trai similar cu evul mediu in zonele suburbane: closet in curte, etc, nu tractoare ci carute cu cai, etc.
-stres, coruptie, pupincuristi, discriminare grosolana in functie de avere, relatii, etc., mizerie pe strazi, caini vagabonzi, barbati fara maniere cel putin de suprafata, care isi permit sa te atinga ca pe bunul lor in tramvaie, pe strada, etc.( sa nu intelegeti gresit, oamenii sunt oameni peste tot, toti barbatii au hormoni si gandesc cu 2 capete, daca le au simultan la ei, dar cel putin legea care se impune ii educa spre binele tuturor, nu numai a celor cu putere fizica; si englezii sunt mitocani si ei au apucaturi urate, dar pana si beti nu se iau de femei in modul oribil in care se "fac remarcati" in Ro si asta pentru ca in Ro chiar si daca ar exista o lege corespunzatoare, nu s-ar aplica, nu s-ar impune; nu se respecta ele legi de viata si de moarte, d-apoi legea privind comportamentul public......)
-statutul femeii in societate si familie: aici femeile nu pot manca singure intr-un restaurant in pauza de la serviciu (de pranz, care nu prea exista...) fara a risca sa fie tratate prostituate, agresate verbal de tiganii care au banii sa manance la restaurant la orice moment din zi, deranjate de priviri insistente si "cuceritoare" de betivi, pierde-vara, etc. sau privite de sus; femeia nevasta este inca considerata in multe familii CURATATOARE, SPALATOREASA, BUCATAREASA, inainte de a fi FEMEIE, PARTENERA DE VIATA SI/SAU BUSINESS, "AMANTA", etc. si este inca in multe familii din Ro, neglijata, abuzata verbal, injosita de privirile sotului si comentariile lui pline de nesimtire vis-a-vis de alte siluete atractive; din fericire, Dumnezeul mi-a dat corpul ok incat sa nu am complexe, dar apare alta problema: barbatii cu afirmatiile lor de tampiti, le fac pe femeile lor geloase si cu cat esti mai frumos sau confident, cu atat esti mai urat si de femei si de barbati, caci, de nu poti sa te culci cu toti barbatii Romaniei sa-i faci pe toti fericiti nici daca iti propui asta...); de aici, agresivitatea femeii romance dusa la extrem si mitocaniile barbatilor romani transmitandu-se cu "mandrie" din tata in fiu; pacat ca romancele sunt dezbinate si usor de manipulat de barbati, pentru diverse motive: depind de cate un dobitoc cu banii pentru copilul lor iubit, depind cu casa, nu au bani sa traiasca decent doar din salariul lor si chiar daca multe au, salariile femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor in general, chiar si pentru acelasi post, sunt indragostite lulea de cate un obiect jucaus, sau nu sunt sigure pe ele, au impresia ca altul nu le mai vrea si nu se unesc ca in occident pentru drepturile lor;

continuare

Romania negativ:
-la serviciu se fac chete si se dau spagi sa fii tinut in post, pe cand in occident esti TU platit de firma caci iti aduci contributia cu inteligenta si educatia ta la dezvoltarea firmei; in Romania, poti sa fi terminat cu bursa facultatea, si tot dai spagi la tot felul de manageri dobitoci sa iti accepte prezenta, nu mai vorbim ca nimeni nu e interesat de idei originale sau de imbunatatirea locului de munca, sau cel putin majoritatea firmelor;
-nu poti merge noaptea pe strada sigura ca femeie fara frica in san de ce ti s-ar putea intampla chiar si in locurile centrale ale capitalei (nu ai patrule de Politie);
-serviciu este lung, interminabil, plin de fitosi, aroganti, dobitoci, fufute, fara satisfactii finaciare deosebite si, daca cumve, prin exceptie, acestea exista, nu ai niciodata satisfactii profesionale adevarate, succese, recunoasterea valorii tale si a contributiei tale, etc; de ce esti mai bun, de-ai ai mai multi dusmani si mai multe probleme stupide cu care sa te lupti, in loc sa te poti concentre la adevarata activitate stiintifica sau profesionala;
-nu se foloseste VA ROG, MULTUMESC, PARDON, SCUZE, CE MAI FACI, decat in situatii rare si la companii cu tangenta internationala; daca te duci la paine si ii zambesti vazatoarei frumos, politicos, cum e si normal, aceasta se uita la tine cu ochii dilatati de surprindere si cu un venin dublu iti tranteste marfa si te arde la cantar sau la pret mai abitir...; cum poti tu sa zambesti? inseamna ca ai o viata atat de super...; probabil ca asta este in capul ei; toti oamenii din Romania sunt stresati, tineri cu parul alb, nu zambesc, nu rad, doar stau incruntati si alerga in cercuri, se agita si se enrveaza pentru lucruri stupide, minore si nu au diplomatia de a evita scandalul cu un zambet si un SORRY;
-CINE E MAI NESIMTIT SI MAI MITOCAN, ALA ESTE DE TEMUT SI O DUCE BINE; ROMANUL INCA NU STIE SA GANDESCA LIBER SI POATE FI DOAR CONDUS CU FRICA (DE SCUMPIRI, DE MAI RAU, DE VEST, DE NOU, DE ALTCEVA, DE UN NOU LOC DE MUNCA, DE RISC, ETC); nu se poate sa faci ceva acolo cu bun simt si modestie, cu zambet pe buze si delicatete;
-birocratia este uriasa (ca si in toate celelalte tari ex-comuniste sau ex-fasciste unde teroarea a fost un mod de viata timp de zeci de ani: am lucrat si in Spania, 3 luni cei drept, dar nici acolo nu mi-e rusine cu birocratia lor);
-romanii toti stiu, nimeni nu zice: "scuze, nu stiu"; toti parintii sunt buni profesori, toti spectatorii sunt buni fotbalisti si antrenosri, toti pietonii stiu numele strazilor( mi s-a intamplat de nenumarate ori sa o iau pe strazi gresite, doar pentru ca am intrebat pe cineva care m-a indrumat "atoate-stiutor", dar care habar n-avea; in Londra, nu mi s-a intamplat NICIODATA IN 6 ANI cand am intrebat un vorbitor nativ de limba engleza);
-serviciul in care intri este pe viata; nu exista o piata a muncii libera de prejudecati; inca stai intr-un post in care astepti sa mori; in Londra schimbi jobul cum si cand vrei.

CONTINUARE 1

SA MAI CONTINUI? TOATE CELE INSIRATE NU SE INTAMPLA LA FEL SI IN OCCIDENT SI ASTA POATE ORICINE SA CONFIRME; VA ROG, TURISTII SA SE ABTINA, CACI DACA AI TRECUT 1-2 ZILE SAU O SAPT , CHIAR SI O LUNA SAU UN AN PRINTR-O TARA STRAINA, HABAR NU AI DE NIMIC INCA, DE VIATA REALA SI FACILITATILE EI; AI DOAR VIZIUNEA LOCULUI UNDE AI ATERIZAT SI A OAMENILOR CU ARE INTRI IN CONTACT INITIAL, POATE CHIAR ROMANI CU O LIMITATA INTELEGERE A LIMBII STRAINE, ETC..
Strainatate negativ:
-simti din cand in cand, singuratate, izolare si frustrarea ca tara ta (pe care si asa imperfecta cum e tot o iubesti si o critici numai intre romani si o aperi cu dintii fata de straini, gasindu-i numai aspecte pozitive in fata strainilor - eu cel putin asa fac) nu iti ofera aceleasi conditii de trai, de munca si aceeleasi posibilitati de realizare profesionala si financiara, ca trebuie sa emigrezi sa te simti mai bine, dar niciodata la fel de bine ca un englez in tara lui; mai bine ca in tara ta, dar niciodata complet acasa; frustrat ca in avion esti cel mai fericit: in drum spre Ro esti fericit ca te duci acasa si SPERI, SPERI CU DISPERARE CA ANUL ASTA ROMANIA E BINE, CA ROMANIA S-A SCHIMBAT, CA TE POTI MANDRI CU EA, CA POATE LA PENSIE TE-AI INTOARCE ACOLO; fericit in drum spre Strainatate ca te duci acasa, caci nu ii mai apartii Romaniei, caci ai gust amar de ce-ai vazut si ce-ai trait si simtit in tara mama, caci prietenii iti sunt dusmani de invidie, ca au imbatranit laudand inteligenta romanilor si frumusetea Romaniei ca pe vremea comunista, caci asa au fost indoctrinati si te apuca rasul dureros cand realizezi ca ei iar STIU MAI BINE CA TINE CUM E IN LONDRA SAU IN LUME, desi nu au pus piciorul peste hotare, majoritatea lor, ca nu au vazu o mare greceasca sau ca nu au treut prin Paris noaptea sau ca nu au fost in muntii Elvetiei, nici macar pe autostrazile Germaniei sau in parcurile Japoniei sa faca o comparatie, si superficiala macar);
-goana dupa bani, caci TU cauti stabilitate financiara mai mult ca oricine acolo, in strainatate, caci nimeni nu te poate ajuta; chiar daca ar vrea, leul romanesc comparativ cu lira englezeasca...ti-ar ajunge poate de o zi de chirie ajutorul lor...caci tu esti SINGUR CU TINE ACOLO SI POATE CU FAMILIA TA , DACA ESTI NOROCOS!
-ai multe notiuni necunoscute, nu le cunosti stilul de viata, adaptarea dureaza mai mult sau mai putin in functie de nivelul limbii straine vorbite si uneori e INADAPTARE COMPLETA si atunci romanul pleaca acasa zicand ca strainatatea pute, ca vulpea cand nu ajunge la struguri ca sunt acri...Inadaptatul nu va spune niciodata: nu stiam limba, nu intelegeam ce spun, nu le cunosteam manierele, locuiam intr-o casa numai cu romani si nu m-am dus la o scoala sa mai ma "destup"; Nu va spune niciodata ca imbracamintea muradara, stersul cu podul palmei la nas si suflatul nasului pe strada i-au facut pe toti strainii sa te evite; Nu o sa spuna ca nu a gasit serviciu decat depinzand de romani si perspective de avansare ioc;

CONTINUARE 3

In general vorbind, este clar ca si occidentul are problemele lui:
-sistemul de sanatate este defectuos si, daca alegi sa mergi privat, e foarte scump si uneori nu este prea mare diferenta, doar cladirea e mai luxoasa...;
-rasismul inca este prezent pe ici pe colo, dar este mult mai suportabil decat stresul de zi cu zi din Romania si nimeni nu canta in struna celor ce discrimineaza si deci poti sa-ti faci elegant dreptatea ta;
-analfabetismul si lipsa de educatie este categorisita elegant: dislezie (boala) si asa pacaleste statul pe omul sarac sa manance hot-dog si sa fie fericit in timp ce 5% din populatia occidentului detine averea lumii(exagerez, ca sa accentuez ideile, scuze);in felul asta, "ne-iluminatul" voteaza, asculta stirile, sta cuminte in banca lui fara sa cracneasca, manipulat indirect sa faca ce vrea puterea, bogatasul; totusi si acesta, si saracul englez si saracul roman sunt tot manipulati; diferenta e ca in Romania se FOAMEA DISPERATA este general raspandita, ca romanul nu are ajutor de la stat, nu are adapost gratis, nu are nimic; saracii romani sunt de plans; multumesc lui Dumnezeu ca perioadele din viata mea cand am fost saraca, au fost nelipsite de hrana si imbracaminte decenta (mai ales ca sunt o gurmanda, hai sa mai si radem...) si ca au alternat cu perioade de indestulare, ca sa pot vdea si de jos si de sus in jos;
-nu ai timp sa traiesti lejer ca orice britanic pana nu ti-ai asigurat viitorul financiar si imigrational; ceea ce face ca, de la caz la caz, sa tragi mai mult cativa ani, poate mai mult ca in Romania, dar in nici un caz, nu e mai dificil decat in Ro.; dupa ce ti-ai asigurat spatele (si asta depinde de persoana si noroc, cat de repede "te ajungi"), abia dupa aceea poti sa TRAIESTI VIATA SI RELAXAT SA PROFITI DIN PLIN DE AVANTAJUL DE A TRAI IN OCCIDENT - de aici apare mereu comentariul romanilor din Romania: bai, muncesc aia acolo, nici nu au timp de musafiri...(multi romani prefera sa se planga CA LE E RAU IN LONDRA SAU IN LUME, caci dupa ce au avut primii musafiri din tara NU MAI VOR ALTII si nu ca nu si-ar dori prieteni, dar "s-au fript cu ei":fie ca musafirii le-au bagat strambe in familie, "de ce nu gateste nevasta" sau cine stie ce alte aberatii,fie ca au incercat sa le reguleze si la propriu si la figurat partenerul de viata, doar doar de s-or aranja ei,fie ca au asteptat sa le platesti tu si casa, si masa, si avion si restaurant si distractii, si la final nici buna-ziua nu ti-au mai zis pentru ca nu le-ai dat...SERVICIU..., etc etc etc)
-din pacate, tu esti *** de muls, ca vii din occident: si cand esti in Londra si cand esti in Romania; rar gasesti oameni de calitate care sa merite sa-i pastrezi; de-asta cei din diaspoara, multi dintre ei, "nu-si mai cunosc" compatriotii! Cei din tara nici macar sa iti ia o floare sau o sticla de vin sau stiu eu ce; un gest, caci nu valoarea conteaza...; toti merg pe idea, ce sa le iau eu lor, caci au de toate, deci "sho pe ei!"

V-as scrie mai multe, dar multe nu puteti intelege; nu am inteles nici eu la inceput..

...mi-au trebuit cel putin 3 ani ca sa vad cum merg lucrurile cu adevarat si si acum, dupa 6 ani mai am inca surprize si constat ca opiniile mele initiale se schimba cunoscand faptele mai mult si mai bine; cand am ajuns aici, mereu ii faceam pe vestici prosti ca nu fac asta asa sau asa, ca noi romanii; nu intelegeam de ce asa si de ce nu cum stim noi; acum, abia dupa ce vorbesc limba fluent, abia acum pot pune intrebari englezilor sa le inteleg mentalitatea, sa inteleg de la sursa; la inceput, intrebarile mele primeau raspuns de la romani care nici ei nu stiu tot, dar atot-stiutoti cum sunt romanii, imi SPUNEAU EI CUM STAU LUCRURILE sau cand am intalnit romani mai invechititi pe meleagurile astea, care imi spuneau cum gandeau ei, adevarul era distorsionat de capacitatea de intelegere a romanului respectiv;
- si asta cu ce destepti suntem noi, ce mari suntem si tari...suntem o tara mica, cu un popor in majoritate needucat si sarac, cu bogatii naturale putine si cu un relief combinat, dar nu cel mai frumos din Europa, sub nici o forma; da, mai frumos ca cel al Ungariei, dar nu mai frumos ca al altor tari europene; un procent mic de romani sunt crema si sincer, nimeni nu e interesat de noi prea tare in occident (sunt tari cu mentalitate de foste imperii sau fosti colonisti); noi romanii credeti ca stim prea multe despre Mali? intreaba-i pe romani unde e si care e capitala si ce relige au si ce fac si etc etc etc...credeti ca stiu? sau Andorra, ca sa fie europeana? stie multa lume ce-i cu ea? nu! e prea mica! Romania e mica economic, militar si financiar; si nu a dominat nimic; suntem mici si asta e; trebuie sa acceptam asta, dar multi nici nu o vad!
O sa va las acum; scuze, caci din graba am facut ceva greseli (dislexie, etc), caci la mine e 2.30 am.
Stiu care o sa va fie reactia la ceea ce am scris: reactie tipic romaneasca: NU, NU-I ASA! De acord: NU-I ASA PENTRU MULTI DINTRE DOMNIILE VOASTRE, DAR PENTRU MINE ASA ESTE SI POATE MAI ESTE ASA SI PENTRU ALTII; Dar toleranta si acceptarea faptului ca fiecare are dreptul la opinia lui este de asemenea un lucru la care Romania mai are de lucrat. A-ti impune punctul de vedere e stupid. Fiecare e diferit si deci parerile variaza. Aveti dreptul la propria parere. V-o respect si sunt nerabdatoare sa v-o citesc. Respectati-mi-o si pe-a mea, va rog. Multumesc pentru atentie si FITI FERICITI ORIUNDE ATI FI! Si sa nu uitam ca multi sunt chiar fericiti in Romania si nu isi doresc sa plece de acolo. De ce nu? De gustibus...Intrebarile dvs sunt bine-venite.Sper sa mai intru pe web site-ul acesta curand. Dumnezeul sa va apere pe toti. DESTEAPTA-TE ROMANE, iubesc imnul asta!

...Canada e o tara superba, insa nu e paradis

1000 de cad pe luna ajutor social?! Nu prea cred. Am vazut multa lume saraca(traiesc de la un salariu la altul, pe vize) si in Canada! Cat despre scoala, hmm... un masterat costa si sincer nu e mare diferenta intre Romania si Canada. Vrei sa inveti poti sa o faci si in Romania si in Canada, vrei spatiu verde poti sa-l ai si in Romania si in Canada, ....Majoritatea persoanelor pe care le cunosc in regiunea Ottawa-Gatineau(80%) au intre 12 si 18 cad pe ora. Nu cred ca e mult daca luam in calcul ca, chiria e intre 700$-Gatineau si 800$-Ottawa pe luna. Daca nu ai inchiriat si ai casa atunci taxele, de exemplu Ottawa ajung in jur de 3500$/an, ..deci ramai cu 11 salarii..

 

Ffocus

Daca nu ai inchiriat, pe langa taxe, platesti rata la casa, in loc de chirie.Deci nu ramai cu 11 salari, doar daca ti-ai pati casa.

Din cind in cind....

.... mai apare si cite cineva (o Doamna banuiesc in cazul acesta) cu capul pe umeri si cu bunul simt al realitatii, ca de exaltati si extremisti suntem satui.
Felicitari Doamna FF!

Idan

Ba Idan esti tare...Ce salariu castigi tu da 20 de ani in Canada superiorule ....?
Ce sti tu sa da-i sfatuti realizatule ce esti.
Explica-ne putin cam cum sau lucrurile in occident?
Salatari din Olanda

 

cred ca esti subiectiv domnule,ai ceva cu Canada.

 

Pentru cei care se pare ca nu ati inteles nimic

Regret ca nu m-am facut inteles, motiv pentru care va raspund din nou sper insa ca de aceasta data veti intelege natura mesajului meu.Nu este vorba de banii pe care ai fac eu aici n-am incercat sa pun pe nimeni jos si nici sa fac pe desteptul,iar daca am jignit pe cineva prin ceeace am scris imi cer scuze, am vrut doar sa le spun tuturor celor ce gasesc Canada sau orice alta tara in care se simt atat devarade fericiti sa se aptina de a mai face comentarii de genul"cat de bine este sa traiesti in Canada sau orinde si cat de rau este sa traiesti in Romania" Daca nu poti sa faci ceva bine pentru Romania cel putin nu vorbi de rau despre ea.E adevarat ca marea majoritate dintre noi sub comunism ne-am pierdut orice urma de patriotism ,consider insa ca a venit timpul sa invatam din nou acest lucru. Cat despre domnul din USA care castiga atat de multi bani pot sa-i spun ca aici este dupaamiaza trezeste-te ai avut un vis.Pentru Romania si toti locuitorii ei un gand numai de bine si fie ca CEL PREA INALT Binecuvintatul HASEM sa daruiasca doar fericire acestei tari si locuitorilor ei atat de nedreptatiti pana nu demult.

 

pt. idan

M-ai facut curios,cine-i HASEM ?
In ce religie se regaseste ?
Oare cei peste 80% de romani de confesiune crestin ortodoxa , il cunosc pe HASEM ?
Vad ca dai lectii de patriotism si religie .
Eu domnule draga sunt turc din RO. si traiesc in N.America, imi iubesc plaiurile natale, dar ii las pe altii sa-si exprime liber simtirile. Asa ca ??????? .

Draga Idan

Asa suna mai bine.
Noi ce-i din occident nu trebuie sa dam lectii celor din Romania.Insa putem invata unii de la altii.

este gresit total

-primul loc il detin NOTARII
-al doilea AVOCATII
-al treilea: DOCTORII prin spagile pe care le percep.

in ceea ce priveste primele doua locuri cred ca va dati seama si realizati de ce, pt ca in Romania este capitalism salbatec, mai rau cum a fost ca in vestul salbatic; la noi e pe sub perdea

 

salutari din Canada

Bla, bla bla...multi vin in CANADA pentru ca vreau sa se numeasca Canadieni si isi reneaga complet originea numai dupa o generatie.Ia spune-mi daca cistigi 5000 pe luna,care sint datoriile tale , si cu citi bani ramai ,pentru un restaurant ori un spectacol daca ai timp..la 5000 pe luna sigur ai luat o casa la vreo 300000.00 deci 1500 rata, masina 500 , intretinerea pe putin 1000caldura, apa, telef. etc .mincarea ,imbracamintea benzina ..In plus induri iarna de cel putin 6 luni, copiii isi pierd identitatea ,fara bunici , verisori, prieteni...In RO o sa fie si mai scump, adevarat dar cind o sa vrem mai tirziu sa o vizitam o sa fim turisti saraci cu bani cad.pentru ca acolo o sa fie euro si lumea o sa evolueze.In 20 ani nu poti schimba lumea. Aici in CAN. se lucreaza de sute de ani ,si tot mai au de invatat,si de realizat.

 

sa mentionezi

ca mai raman neatinsi banii sotiei,alti 5000 para

Patriotismul si limba romana

GRESIT: Ce sti tu sa da-i sfaturi
CORECT: Ce stii tu sa dai sfaturi (se conjuga verbul "a da" la subjonctiv, plus verbul "a sti" conjugat la persoana a doua singular)

GRESIT: ar trebui sa sti
CORECT: ar trebui sa stii

GRESIT: asta in eventualitatea ca sti
CORECT: asta in eventualitatea ca stii

GRESIT: aptine
CORECT: abtine

GRESIT: multi vin in CANADA pentru ca vreau sa se numeasca Canadieni
CORECT: multi vin in CANADA pentru ca vor sa se numeasca Canadieni (verbul "a vrea" se acorda in numar cu "multi")

"Limba noastra-i o comoara
In adancuri infundata..." va recomand sa sapati dupa ea inainte sa postati mesaje agramate

Bravo !

Din cand in cand e nevoie si de cate cineva , care sa ne mai scoata din mocirla agramatismului agresiv, in care ne scaldam, noi combatantii de pe forumuri. Se pare ca acestea (forumurile), au incaput pe mana celor care urau limba romana, si in special gramatica, in scoala. Asta, daca au trecut pe acolo.

Chiar deplasat

... Sa corectezi opinii scrise pe genunchi ca si cum ar fi cine stie ce opere literare. PENIBIL . Unele litere se "regrupeaza" sau dispar daca scrii din America. ABSOLUT penibil si prostesc, Trebuie neaparat insa sa iiesim "in fata" cu ceva, daca idei nu avem.

gramatica ai dreptate

Gramatica ai dreptate.
M-am grabit cand am scris.Daar asa se intampla cand trebuie sa-ti schimbi limba si sa reactionezi repede.
Ideea contaza nu, si asta se pare ca sa inteles.

Dragalaso!...

... Visezi colorat in pluta cu care navighezi pe melaeguri canadeze, dar te vei trezi. Orice pluta se rastoarna dupa un timp! Decit sa prea-maresti noul tau tarim, de ce nu le spui tinerilor doritori cu dor de duca, de binefacerile multi-TURBANISMULUI, de faptul ca aceasta tara nu are IDENTITATE,si nici cultura, ca teatru inseaman musical la supra pret(nu un Marcel Iures vazut pe viu la Nottara), si nu in ultimul rind cite 9 LUNI de iarna am avut anul asta. Mai traim si alti pe aici de ceva vreme, ca asa a fost sa fie si sa se-mpotmoleasca trasura aici, si traim chiar foarte bine, dar nici sa prea-marim ceva care inca nu stim cu se maninca, numai pentru ca iarba-i verde vara (cam 2 luni!!)Esti cu Pluta! Dar te vei trezi. Toti ne trezim mai devreme sau mai tirziu. Doar ca unii nu recunosc niciodata ca nu sunt adapati complet si ca le este dor de casa, asa cum este ea. Te pup.

 

Mesajul...

... era pt Mire (banuiesc Mirela)

atat de breaz

intoarce-te in Romania si rastoarna sistemul corupt si construieste un sistem de valori in care sa ai un status social bine definit, sa fii respectat ca un om demn ce esti si multe altele

Pentru Circotashul interesat de cultura

Circotash prostovanash, daca locuiesti in Toronto, vezi ca s-a construit Opera la Queen cu York. Poti sa mergi la concerte acolo, sau la Roy Thomson pe King St W, asta in caz ca te intereseaza cultura... Vezi ca ai acces gratis la librarii (Toronto Public Library) - au o selectie bogata de carti si filme, vezi ca poti sa mergi la concerte de muzica baroca "TafelMusik"
(Monday, June 2, 2008 at 8pm
Delightfully Baroque
Trinity-St. Paul's Centre
427 Bloor Street West, Toronto ) Asta-i f putin din cite poti face in Toronto. Asa ca nu te impotmoli tu in turbanele din Canada si daca te simti SPECIAL, nu intra in tentatia stereotipiilor

Salve!

Va multumesc

Nu sunt o doamna ci un donm, de 33 de ani care lacuiesc de 12 ani in Olanda.
Va multumesc pentru complimentul facut.
E adevarat ca un salariu bun ne ofera mai multe posibilitati.
Eu sper ca articolul despre salarile din
romania sa fie adevarat si per ca tara noastra se devine ceea ce ne-o dorim cu totii.

 

Opere literare... regruparea si disparitia literelor... in America

Greseala de rationament:
Oricine posteaza mesaje foloseste acelasi TEXTAREA control HTML care nu are functionalitatea de a-ti corecta textul in functie de ce limba este setata default pentru tastatura.

Motivul corectarii gramaticale:
Pe acest forum se vorbeste de mastere, salarii de 7 cifre, sau salarii pe care unii nici nu le viseaza... cind cunostintele elementare de gramatica sunt inca necunoscute... intr-adevar un paradox ABSOLUT PENIBIL.

Recomandare:
Nu va mai faceti atitea socoteli si nu mai comparati mere cu pere ( Romania cu Canada, Canada cu USA, USA cu Romania etc ) Chiar in Canada sunt diferente intre orase - salarii, chirii, preturi de case, asigurari de masina etc.
Daca in timpul scolii unii dintre voi ati pretuit mai mult timpul liber decit timpul pe care trebuia sa-l alocati pentru studiu, este mai bine sa continuati si de-acum inainte la fel. Veti vedea ca veti fi mult mai fericiti! :)

 

comentariu

hai sa plecam din tara

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor