Topul salariilor marite

Marti, 08 Iulie 2008, ora 09:40
3431 citiri
Topul salariilor marite

Ultimul an a fost lucrativ mai ales pentru anumite categorii profesionale. De exemplu, pilotii si stewardesele au avut, in medie, in luna mai a acestui an, salarii cu 50% mai mari fata de aceeasi perioada a lui 2007.

Alti fericiti sunt salariatii din informatica si cercetare (majorare de 36%), cei din productia si furnizarea de energie electrica si termica (29%) si din industria miniera (25%).

Cele mai mari salarii la nivel national le au cei din intermedierea financiara si transporturile aeriene, unde salariul mediu net ajuns la aproximativ 3.600 lei lunar, respectiv 3.400 lei/luna, se arata intr-un studiu al Insitutului National de Statistica (INS).

Alte domenii de activitate privilegiate sunt prelucrarea titeiului (2.168 lei), industria miniera (1.884 lei) si posta si telecomunicatiile (1.761 lei).

Cele mai mici salarii sunt in sectorul prelucrarii lemnului si al produselor din lemn, unde venitul mediu net a fost de numai 697 lei in luna mai, urmat de industria textila (705 lei) si de domeniul hotelier unde s-a castigat in medie 719 lei lunar.

Cu toate ca induce efecte negative asupra inflatiei, cresterea salariilor este departe de a se tempera. In ultimul an salariile au avut o evolutie pozitiva, crescand per total cu aproximativ 23%.

Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-si pierde angajatii constituie principalul factor de stimulare salariala. Ba mai mult, angajatorii sunt dispusi sa sacrifice profitul companiei pentru a-si pastra personalul calificat.

In ceea ce priveste majorarea salariului minim, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni ca acest lucru nu se poate realiza fara un protocol intre patronate si sindicate si fara ca Banca Nationala a Romaniei sa valideze aceasta masura din punctul de vedere al inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#top, #majorare, #salarii, #piloti , #stiri economice