Tot mai multe banci anunta ca sunt victime ale schemei lui Madoff

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 10:08
2571 citiri
Tot mai multe banci anunta ca sunt victime ale schemei lui Madoff

Marile grupuri bancare internationale din Asia si din Europa au estimat luni ca valoarea totala a pierderilor inregistrate in urma posibilei fraude de 50 miliarde dolari, comisa de traderul american Bernard Madoff, este de ordinul sutelor de milione.

Mari nume din sistemul financiar international si-au anuntat nivelul "expunerii" la produsele societatii de investitii conduse de Madoff, un trader american foarte respectat pana in prezent, acuzat acuzat ca a derulat o schema Ponzi de 50 miliarde dolari, informeaza AFP.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a deplans faptul ca Statele Unite nu au fost supuse niciodata evaluarilor din partea Fondului.

"Nu este surprinzator ca exista hoti. Intrebarea este cine face politia?", a spus acesta intr-o conferinta de presa, la Madrid.

Pagubele au fost resimtite, pana in prezent, in Europa, de grupul spaniol Santander, al doilea din Europa din punctul de vedere al capitalizarii, ce a recunoscut duminica seara ca fondul speculativ Optimal are o expunere de pana la 2,33 miliarde euro. Cea de-a doua banca spaniola, BBVA, a anuntat o pierdere potentiala de pana la 300 milioane euro.

Grupul britanic HSBC, al treilea din lume in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, ar putea avea o expunere de pana la 1 miliard dolari la frauda gigantica, evaluata chiar de Madoff la circa 50 miliarde dolari.

Alta banca britanica, Royal Bank of Scotland (RBS), a anuntat o posibila pierdere de 460 milioane euro.

In Franta, Nataxis, filiala a grupurilor Caisse d'Epargne si Banque Populaire, ar putea pierde pana la 450 milioane euro, in timp ce asiguratorul financiar Axa are o expunere "net inferioara", de 100 milioane euro. Societe Generale a anuntat o implicare "neglijabila", evaluata la mai putin de 10 milioane euro, ca si Credit Agricole.

BNP Paribas a anuntat ca pierderile potentiale se ridica la 350 milioane euro, din activitatile in piete si din creditele acordate unor fonduri ce au investit fondurile speculative controlate de Madoff.

Banca franco-belgiana Dexia ar putea pierde pana la 85 milioane euro, iar banca olandeza Fortis, pana la 1 miliard euro.

Grupurile belgiene UBS si Credit Suisse au anuntat ca nu au o expunere "materiala" la aceasta frauda, insa ca piata din Geneva ar putea pierde 5 miliarde dolari.

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a anuntat o expunere de pana la 75 milioane euro, iar grupul Banco Popolare, o expunere de 68 milioane euro.

In Japonia, societatea financiara Nomura Holdings a recunoscut ca ar putea pierde 27,7 miliarde yeni (225 milioane euro), insa acest impact este considerat "relativ limitat", avand in vedere sumele garantate.

Banca japoneza Aozora Bank a afisat marti o pierdere de 12,4 miliarde yeni, pe fondul fraudei realizate de Bernard Madoff.

"Expunerea la pierderile din acest caz sunt de circa 12,4 miliarde yeni", a anuntat Aozora intr-un comunicat. "Impactul asupra cituatiei financiare va fi unul marginal", mai arata comunicatul.

Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe fostul presedinte al bursei Nasdaq in anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#schema madoff, #frauda bancara miliarde, #madoff frauda banci, #banci pierderi , #stiri economice