Transportatorii de gaze din Europa de Sud-Est cer o retea independenta

Vineri, 14 Martie 2008, ora 18:38
752 citiri
Transportatorii de gaze din Europa de Sud-Est cer o retea independenta

Transportatorii de gaze din sapte tari sud-est europene au discutat, joi si vineri, la prima intalnire "New Europe Transmission System" ( NETS), despre crearea unei retele independente de transport de gaze, integrata regional, in Europa Centrala si de Sud-Est, transmite, vineri, NewsIn.

Reprezentantii transportatorilor au analizat, la intalnirea organizata de Transgaz, aspectele economice si strategice ale initiativei.

Companiile participante au fost: Transgaz (Romania), BH-Gas (Bosnia Herzegovina), GEOPLIN PLINOVODI (Slovenia), MOL Natural Gas Transmission (Ungaria), OMV GAS (Austria), Plinacro (Croatia) si Srbijagas (Serbia).

Acestea au cazut de acord asupra initierii unui studiu de fezabilitate pentru crearea NETS, prin stabilirea unor grupuri de lucru comune, care sa analizeze beneficiile conceptului NETS alaturi de avantajele sale economice, precum si modul in care proiectul poate fi concretizat.

Conceptul NETS a fost initiat in decembrie 2007 de MOL Natural Gas Transmission, companie de transport de gaze din Ungaria. NETS va avea drept obiective atragerea de capital, accelerarea dezvoltarii infrastructurii si interconectivitatii, potentarea valorii si competitiei, asigurand alimentarea cu gaze in regiune in conditii de securitate.

Comisia Europeana a anuntat, prin reprezentantul sau, Oliver Silla, ca sustine acest proiect. "Comisia sprijina acest proiect, care are rolul de a dezvolta colaborarea dintre companiile transportatoare de gaze in aceasta regiune - o zona critica de convergenta a multor piete de energie", a declarat Oliver Silla, din partea Directoratului Comisiei Europene pentru Energie si Transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#gaz, #gaze, #energie, #MOL, #Transgaz , #stiri economice