Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Turismul romanesc sabotat de mancarea scumpa

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:00
2935 citiri
Turismul romanesc sabotat de mancarea scumpa

Mancarea este mai scumpa in restaurantele romanesti decat in cele din Grecia sau Turcia.

Pretul piperat ale alimentelor si haosul din agricultura duc la umflarea peste masura a facturii din turismul romanesc, ceea ce impiedica dezvoltarea acestuia.

"Agricultura afecteaza foarte puternic sansele turismului romanesc. In contextul in care, in Romania, preturile alimentelor sunt mai mari decat in alte state din regiune, automat intervine un dezavantaj competitiv. Daca unele sectoare de activitate din Romania au inregistrat cresteri in ultimii ani, agricultura a pierdut anual 14% din PIB, in ultimii patru ani. Hotelierii trebuie sa puna la dispozitia clientilor si hrana, pe langa cazare, iar atunci cand alimentele sunt foarte scumpe in comparatie cele din alte state, automat aceste tari vor avea un avantaj competitiv", a declarat Sorin Ionescu, partener in cadrul firmei de consultanta Fivestar Hospitality pentru "Romania libera" de marti.

Care ar fi solutia? Romania trebuie sa se reorienteze spre turismul de nisa, spre cel cultural sau ecologic.

Turismul de masa va fi posibil la noi abia intr-o etapa viitoare, in conditiile in care, in prezent, piata turismului de masa este dominata de tari cu traditie in domeniu, care au realizat investitii de cel putin 20 de ani, precum Turcia sau Grecia.

Piata hoteliera din Romania se va dezvolta in urmatorii ani pe segmentul hotelurilor de trei stele, care inregistreaza cea mai mare cerere.

In 2008, se vor deschide cel putin 16 hoteluri, majoritatea apartinand lanturilor hoteliere consacrate, precum Ramada, Golden Tulip sau Continental.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#turism, #mancare scumpa, #sabotaj , #stiri economice