TV Ziare.com: Romania va atinge fundul sacului la jumatatea anului

Marti, 02 Februarie 2010, ora 18:12
3642 citiri
TV Ziare.com: Romania va atinge fundul sacului la jumatatea anului

Economia Romaniei ar putea atinge cel mai scazut nivel din timpul crizei in primul semestru sau la jumatatea acestui an, potrivit analistilor de la Institutul de Economie Mondiala (IEM) al Academiei Romane.

Potrivit directorului institutului, Prof. Dr. Constantin Ciupagea, prezent la televiziunea Ziare.com, economia Romaniei este, in mare masura, dependenta de cea internationala.

"In economia mondiala s-au dat semnalele redresarii. Economia Romaniei a intrat in criza mai tarziu decat restul economiei mondiale si a intrat tocmai pentru ca a existat o criza la nivel international. In consecinta, criza in Romania, odata instalata, va depinde tot de redresarea economiei mondiale", a spus Ciupagea.

El a adaugat ca, in Romania, criza va dura mai mult, din cauza decalajului. "Daca economia mondiala arata semne de a iesi din criza, este pe o panta usor ascendenta, in economia Romaniei exista un decalaj si s-ar putea ca minimum sa fie atins in primul semestru sau la jumatatea acestui an", a adaugat directorului IEM.

Potrivit directorului stiintific al IEM, Dr. Virginia Campeanu, economia din Uniunea Europeana va inregistra o crestere de 0,5 procente, in 2010, in timp ce, in Statele Unite, aceasta se va ridica la peste 1%.

Romania sufera din cauza intarzierii reformelor

In Uniunea Europeana, inca de la sfarsitul anului 2008, cand a inceput criza, autoritatile au introdus masuri privind stimularea activitatii economice, printre care se numarau reducerea impozitelor si a cheltuielilor bugetare, masuri pentru suplimentarea creditelor si acordarea unor garantii pentru credite.

Desi majoritatea statelor au aplicat aceste masuri, adaptate la conditiile economice locale, Romania nu s-a aliniat tendintei si a ramas mult in urma.

"In 2009, cand criza a lovit cu adevarat Romania, au fost luate foarte putine masuri de acest gen, aproape deloc. Au fost luate masuri de garantare, dar de reducere a fiscalitatii nu. In 2010, se vede un embrion de masuri in sensul bun, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare. Nu putem spune nimic asupra fiscalitatii, semnalele sunt inverse. Pentru a iesi din criza, in general, este mai bine sa fie impulsionata cererea interna, decat sa fie descurajata", a spus Ciupagea.

Virginia Campeanu este de parere ca ar trebui stimulata cresterea cererii pe piata interna, care, la randul sau, al stimula productia si ar genera noi locuri de munca. Insa, pentru acest lucru, trebuie reduse taxele si impozitele. De exemplu, in Statele Unite, au fost reduse, anul trecut, 25 categorii de impozite.

"La nivelul UE s-a pus problema reducerii de taxe, in special de TVA, dar cum nu a existat un consens in realizarea acestei idei, comisarul european Barosso a sugerat ca fiecare tara sa-si faca politica de impozite cum considera ca se potriveste cel mai bine economiei respective, deci nu exista o politica comuna", a spus directorul stiintific al IEM.

De asemenea, ar trebui ajutate companiile de export, avand in vedere ca, pe piata externa, s-a majorat din nou cererea.

Nu in ultimul rand, Guvernul ar trebui sa acorde sprijin intreprinderilor mici si mijlocii, pentru ca acestea sa poata obtine credite mai usor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#redresare economica Romania, #crestere economica Romania, #Institutul Economie Mondiala , #stiri economice