Ucraina creste cu 30% tariful pentru tranzitul petrolului rusesc

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 18:30
954 citiri
Ucraina creste cu 30% tariful pentru tranzitul petrolului rusesc

Tariful tranzitului petrolului rus via Ucraina va creste cu 30% in 2010, iar volumul va ramane la acelasi nivel cu cel din 2009, adica 15 milioane de tone, in baza acordului incheiat luni seara de Moscova si Kiev, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz.

La randul sau, Ucraina a acceptat sa renunte la principiul "ia sau plateste", pe care voia sa il introduca in contract, pentru a obliga Moscova sa plateasca un anumit volum de tranzit, chiar daca acesta se dovedeste in final inferior celui convenit, a spus Valentin Zemlianski, purtatorul de cuvant al Naftogaz, citat de AFP.

Rusia si Ucraina au ajuns la un acord luni seara privitor la tranzitul petrolului rusesc spre UE, a anuntat marti Naftogaz. "Ieri seara, totul s-a rezolvat, clauza respectiva din contractul petrolier a fost semnata", a spus Zemlianski.

Rusia nu va intrerupe tranzitul petrolului via Ucraina catre UE, a dat anterior asigurari vicepremierul rus Igor Secin, dupa ce Kievul si-a exprimat dorinta de a revizui acordul cu Moscova. "Ne asteptam sa nu existe probleme cu tranzitul", a declarat el, adaugand ca Rusia continua sa negocieze cu Ucraina asupra termenilor unui acord asupra livrarilor de petrol.

La randul sau, premierul rus Vladimir Putin a acuzat marti Ucraina de "abuz. "Suntem dispusi sa furnizam (petrol - n.red), avem contracte, dar daca o tara de tranzit abuzeaza (de situatia sa - n.red.), ce putem face?", a spus Putin, citat de agentiile ruse de presa. "Cred ca contractele (de livrare a petrolui - n.red.) vor fi onorate", a adaugat el.

"Problema consta in faptul ca tarile de tranzit abuzeaza de pozitia lor pentru a obtine exclusivitate asupra preturilor pentru consumul lor intern si chiar, adesea, nu numai pentru consumul intern, ci pentru a crea o afacere, pentru a revinde pe o piata paralela, pentru a-l reexporta", a declarat seful Guvernului rus.

Ucraina a anuntat luni ca vrea sa revizuiasca acordul cu Rusia privind tranzitul petrolului rus catre Uniunea Europeana, cu riscul de a provoca o noua criza energetica intre Kiev si Moscova si o intrerupere a livrarilor in apropierea Anului Nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Ucraina Rusia tranzit petrol, #taxe Ucraina tranzit petrol , #stiri economice