UE stopeaza risipa de legume

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 15:00
1685 citiri
UE stopeaza risipa de legume

Comisia Europeana liberalizeaza vanzarea a 26 de legume si fructe, renuntand la obligativitatea respectarii standardelor comunitare privind greutatea si dimensiunea acestora.

Obiectivul este acela de a frana preturile si a mai atenua birocratia, se arata intr-un articol aparut in ziarul La Stampa preluat de Agerpres.

Pentru protectia consumatorilor, in urma cu cativa ani s-au stabilit niste masuri si cerinte pentru 36 de tipuri de fructe si verdeturi. Astfel, s-a decis, ca un dovlecel bun sa masoare cel putin 7 centimetri si cel mult 35, sa aiba o greutate cuprinsa intre 50 si 450 de grame.

Ani in sir, toate esantioanele incompatibile chiar si din cauza catorva milimetri au fost scoase din supermarketuri, acum insa situatia se schimba, ca urmare a crizei generale si tinand seama de faptul ca disponibilitatea mai redusa de alimente incepe sa afecteze bugetele familiilor.

Masura urmeaza sa fie supusa acum atentiei celor 27 de state membre ale UE de la care se asteapta o unda verde. Noua state membre (intre care si Germania) sunt favorabile "descentralizarii", in timp ce 15 se opun fara sa aiba insa o majoritate in bloc.

Pe frontul celor care nu sunt de acord se evidentiaza Italia, Franta si Spania. Aceste tari, explica surse diplomatice, "nu se opun simplificarii, dar se tem ca masura ii va penaliza pe producatorii lor in favoarea tarilor din Nord". Acestea din urma vand cu precadere asemenea produse si nu este exclus sa ofere produse de o calitate inferioara.

Masura amintita, potrivit comisarului pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, ar urma sa intre in vigoare incepand din luna iulie anul viitor si urmareste sa elimine constrangerile si limitarile pentru 26 de tipuri de zarzavaturi si fructe, lasandu-i pe distribuitorii nationali de astfel de produse liberi sa decida asupra parametrilor ofertei lor.

Ceea ce astazi este in afara legii, va fi reabilitat si ar putea fi vandut pe piata la preturi mai mici. "Nu cred ca forma si marimea unui castravete sunt atat de importante pentru consumator - afirma o sursa de la Bruxelles - daca el le poate cumpara la un pret mai mic in conditiile unor scumpiri".

Bruxellesul pastreaza totusi standardele in zece sectoare, importante intrucat reprezinta oricum 75 la suta din piata legumelor si fructelor din Europa. In acelasi timp, o norma legislativa se ocupa de fructele deteriorate care ar putea fi vandute la un pret inferior fata de cele de calitatea I, cu o eticheta clara pe care sa fie specificat faptul ca sunt bune "pentru compot".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#legume, #dimensiuni, #reglementari, #UE, #zarzavaturi , #stiri economice
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Si Romania intra in Postul Craciumului, dar cea mai consumata leguma est tot pporcul !