Uleiul s-a scumpit cu 80 %

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 16:22
3268 citiri
Uleiul s-a scumpit cu 80 %

In decursul anului 2008 pretul uleiului a crescut cu 80 % din cauza costurilor cu materia prima, care s-au dublat in acest interval, iar evolutia preturilor pentru urmatoarelor luni va depinde de suprafata cultivata cu floarea-soarelui si de productia obtinuta, a declarat Viorel Zichil, presedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, informeaza NewsIn.

"Costurile cu materia prima din recolta 2007 s-au dublat fata de recolta din 2006. Daca floarea-soarelui din recolta 2006 se vindea cu 0,7 lei pe kilogram, acum pretul sare de 1,4 lei. Este normal ca dublarea costurilor cu materia prima sa se reflecte in pretul uleiului", a mai adaugat acesta.

Zichil a mai explicat ca nu poate estima deocamdata evolutia pretului pana la sfarsitul anului deoarece totul depinde de suprafata insamantata in aceasta primavara, chiar daca nu e sigur ca o productie buna inseamna automat si scaderea pretului la materia prima.

Acesta a mentionat ca pretul uleiului nu se va ridica foarte mult in perioada urmatoare.

Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, producatorii agricoli au vandut floarea-soarelui cu cel mult 0,9 lei pe kilogram, in toamna anului trecut.

"Niciun producator agricol nu mai are floarea-soarelui, ei au vandut in toamna, cu cel mult 0,9 lei pe kilogram. Acum floarea-soarelui se gaseste la depozitari si, probabil, de aici pleaca un pret mai mare. E adevarat ca si pe piata mondiala pretul a crescut, dar a fost o speculatie a celor care au cumparat floarea-soarelui in toamna, au depozitat si acum vand", a spus Cucu.

Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei, declara recent ca fermierii nu au primit nicio forma de sprijin financiar si nu pot suporta costurile pentru infiintarea culturilor agricole pe intreaga suprafata estimata pentru acest an, iar cele mai afectate productii vor fi cele de porumb si de floarea-soarelui.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), marti, anul trecut s-a cultivat cu floarea-soarelui o suprafata de 885.341 hectare.

Seceta a diminuat productia, astfel incat s-au obtinut doar 539.376 tone, cu o productie medie de 676 kilograme la hectar.

Pentru acest an, MADR estimeaza o productie de 1,6 milioane tone de floarea-soarelui, in cazul "unui an agricol normal", estimarea finala fiind realizata in luna august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#2008, #pret, #ulei, #a crescut , #stiri economice