Va fi scoasa la liman economia lumii in 2014?

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 21:00
2495 citiri
Va fi scoasa la liman economia lumii in 2014?
Foto: Arhiva

In economia globala, toate rotitele scartaie. Uriase resurse materiale raman nefolosite, la fel resursele umane, iar nevoile populatiei raman nesatisfacute atat in tarile nedezvoltate, cat si in cele considerat de varf.

Nu neaga nimeni un success obtinut dupa criza din 2008, prin faptul ca omenirea a evitat o a doua mare depresie, care parea amenintatoare, dar n-am facut decat sa evitam un rau mai mare si sa acceptam raul mai mic, ratand adevarata relansare in 2013.

Mai mult, evolutia economiilor globale lasa de inteles ca nu este exlus sa o ratam si in 2014, comenteaza Project Syndicate.

Economia ruleaza la ralanti

Statele Unite si-au revenit mai bine decat oricine, dar venitul real al populatiei a ramas sub cel inregistrat acum 40 de ani. Este o victorie pe jumatate. Europa se lauda ca a pus stavila recesiunii, dar stie cineva ce urmeaza? Deocamdata, 50% din tineretul spaniol si cel grec se afla in somaj.

Somajul in randul tinerilor este mai amenintator pentru viitor decat cel din randul populatiei adulte, pentru ca ei nu ajung sa se califice profesional si, daca maine o conducere inteleapta i-ar da in mana uneltele necesare ca sa lucreze, n-ar sti cum sa procedeze cu ele.

Europa se afla insa in fata unui pericol si mai mare: autosatisfactia. Este multumita ca a evitat falimentele bancare si ca a descoperit echilibre financiare prin austeritate. Dar niciun calcul economic nu demonstreaza ca simplul echilibru al bancilor si regulile austeritatii duc la relansari spectaculoase si la acea economie viguroasa care a existat cu ani in urma.

Economistii Europei vorbesc de o uniune bancara si de euro-obligatii sau alte mecanisme care sa mutualizeze creditele. Politicienii ii asculta, nu-i contrazic, dar nici n-au curajul sa treaca la actiune. Astfel, principalele motoare ale economiei ruleaza la ralanti.

SUA: cu o floare nu se face primavara

Nici Statele Unite, unde s-a actionat cu un oarecare curaj, nu par a avea siguranta zilei de maine. Tara suporta povara inegalitilor economice, iar polarizarea politica este atat de pronuntata, incat solutia de ultim moment, apobata de Congres anul trecut, a fost la un pas de a fi ratata.

Este cert ca s-a inregistrat cresterea economiei si diminuarea somajului, dar dinamica acestor indicatori este inca anemica. Revigorarea datorata noilor resurse de hidrocarburi este palpabila, dar nu suficienta pentru a reporni motoarele intregii economii.

Si chiar daca SUA ar fi fost capabile de minuni, este putin probabil ca aceasta tara sa revigoreze intreaga lume.

Pe scurt, cu o floare nu se face primavara, chiar daca dupa o lunga relaxare monetara, asistam la o reapreciere a dolarului, cu efecte benefice pentru finantele americane.

Din fericire, majoritatea pietelor emergente au rezistat socului, pentru ca au acumulat mari rezerve valutare, iar economia lor s-a dovedit destul de puternica in acel moment.

Economiile emergente si problemele lor

Cu toate acestea, in tarile emergente s-a inregistrat in 2013 o crestere economica lenta si sunt toate premizele sa se mentina si in 2014.

Explicatia variaza in functie de tara. In India, de exemplu, banca centrala se afla sub influenta factorilor politici, care impun stabilitatea preturilor, pentru a nu perturba linistea sociala.

In Brazilia, tulburarile sociale arata ca, in ciuda eforturilor reale pentru reducerea saraciei, continua nemultumirea sociala si valul de proteste datorita influentei pe care clasa de mijloc o are tot mai puternica in viata politica.

In China, incetinirea ritmurilor de crestere are un impact negativ asupra preturilor materiilor prime si a eficientei exportului. Totusi, economia este sustenabila, iar fenomenul pare benefic pe termen lung si pentru restul lumii.

In 2013, ca si in anii precedenti de altfel, problema principala este insuficienta cererii atat pe piata mondiala, cat si pe pietele nationale. Insuficienta cererii duce la blocajul fortei de munca si al resurselor naturale, iar pana la urma la blocajul puterei economice.

Nu putem spune ca pentru 2014 s-a gasit solutie pentru toate acestea. Dimpotriva, solutiile bajbaite pana acum, continua sa fie cautate orbeste.

Europa nu lasa de inteles ca e hotarata sa ia taurul de coarne in problema unui sistem bancar-financiar centralizat, Statele Unite sunt multumite de succesul inregistrat in domeniu hidrocarburilor si nu lasa de inteles ca ar cauta solutii in alte domenii, iar economiile emergente stiu de pe acum ca depind de celelalte doua sisteme.

Si atunci, de unde ar putea apare un miracol in economia globala a anului 2014?

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#SUA relansare, #Europa relansare economica, #economii emergente relansare, #criza economia globala, #probleme economia globala , #stiri economice