Verheugen indeamna bancile sa dea drumul la credite

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 09:34
1307 citiri
Verheugen indeamna bancile sa dea drumul la credite

Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru intreprinderi si industrie Gunter Verheugen, cere bancilor sa isi reconsidere actuala strategie pentru a acorda din nou credite suficiente, in special intreprinderilor mici si mijlocii.

"Fac apel insistent la conducerile bancilor din Germana si din celelalte tari UE sa actioneze cu responsabilitate si sa utilizeze umbrela de protectie oferita de politica pentru a acorda din nou credite suficiente", a declarat comisarul Verheugen pentru cotidianul german Die Welt.

In special intreprinderile mici si mijlocii au nevoie urgenta de capital. "Bancile nu trebuie sa se gandeasca numai la maximizarea profiturilor. Ele au si o responsabilitate sociala si trebuie sa asigure alimentarea cu credite a economiei nationale. Iar in prezent ele nu-si indeplinesc pe deplin aceasta responsabilitate sociala", a mai spus oficialul comunitar.

Si presedintele companiei germane BASF Jurgen Hambrecht a criticat dur bancile. "Acum bancile se vindeca mai intai pe ele, pe seama clientilor. Iar peste un an, doi, cand isi vor majora din nou capitalul si vor dori sa obtina din nou rezultate bune, nu se va mai intreba nimeni cati dintre clientii lor au pierit pe drum", a declarat Hambrecht pentru editia de duminica a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Numerosi alti critici se tem ca bancile se folosesc de ajutorul acordat de stat pentru a-si pune in ordine mai intai propria contabilitate, si nu pentru a alimenta cu credite economia reala. "Tendinta bancilor de a restrictiona acordarea de credite se accelereaza", a observat presedintele Institutului pentru Cercetari Economice Ifo din Munchen, Hans-Werner Sinn. Acest lucru este atestat si de statisticile Bancii Centrale Europene, subliniaza Die Welt.

Motivul reticentei bancilor in acordarea de credite il reprezinta in principal incertitudinea. Criza financiara a majorat cu cifre de ordinul miliardelor gaurile din contabilitatea bancilor, iar cum situatia economica este deja destul de grea, ele vor sa evite noi deficite cauzate de credite, mai explica publicatia germana.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Gunter Verheugen, #credite banci, #intreprinderi mici mijlocii , #stiri economice