Vreti sa iesim din criza? Consumati produse romanesti!

Vineri, 14 August 2009, ora 08:43
2988 citiri
Vreti sa iesim din criza? Consumati produse romanesti!

Cand si ce trebuie sa consumam ca sa iesim din criza? Daca in ce priveste raspunsul la intrebarea "cand?", analistii economici au pareri impartite, cand vine vorba de "ce?", opiniile sunt unanime: este preferabil sa consumam produse romanesti.

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca nu putem depasi criza fara consum, motiv pentru care considera binevenite masuri ca majorarea pensiilor si neimpozitarea profitului reinvestit, informeaza Evenimentul Zilei.

De cealalta parte, consilierul financiar Radu Vasilescu crede ca nu este oportun ca populatia sa fie incurajata sa consume: "pana cand nu vom vedea niste masuri menite sa ne conduca spre relansarea economica, cresterea consumului in randul populatiei nu va avea rezultatele scontate".

Multi economisti fac o paralela cu ceea ce s-a intamplat in Germania si Franta, unde motorul iesirii din criza este consumul intern. "Nu trebuie sa confundam puterea de cumparare si spiritul economic al francezilor si mai ales al germanilor cu realitatea din Romania. Preturile din Franta si Germania s-au redus pana la un punct pe care ei l-au considerat oportun pentru a incepe achizitiile", explica Radu Vasilescu.

Oamenii de afaceri sunt insa fermi: o crestere a consumului va sprijini iesirea din criza a economiei, dar numai daca romanii vor consuma produse romanesti. "Daca se va stimula consumul din importuri, nu vom obtine nimic", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Cresterea numarului de ferme sau de sere, programele de tipul "Prima casa", reabilitarea termica a cladirilor sau energia regenerabila sunt numai cateva dintre masurile sugerate de oamenii de afaceri pentru sustinerea de catre stat a economiei romanesti.

"Iesirea din criza se face prin investitii, care sa stimuleze pastrarea si crearea locurilor de munca. Atunci cand oamenii vor avea incredere ca nu vor ramane fara slujbe, ca nu li se va taia din salarii, atunci vor reincepe sa consume", conchide Cristian Parvan.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#solutii iesire criza Romania, #consum produse romanesti criza , #stiri economice