Wall Street a murit, traiasca Wall Street

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 08:30
3365 citiri
Wall Street a murit, traiasca Wall Street

Intr-un satuc de pe un litoral (nu sud-estic si nu din Romania) a venit un investitor particular dintr-o lume cu zgarie-nori - dintr-o tara a carei limba o vorbesc si extraterestrii, si teminatorii, si predatorii, si Yoda si copiii nenascuti - insotit de asistentul lui.

A intrat in prima curte care i-a iesit in cale si i-a spus proprietarului "Uite, eu sunt obsedat de Jim Morrison - The Lizard King - si sunt colectionar de soparle. Daca imi aduci o soparla, am sa iti dau pe ea 10 euro". Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o soparla. I-a dat-o investitorului, si-a luat cei 10 euro si le-a spus vecinilor despre ce afacere a facut.

A doua zi, fiecare taran s-a dus la investitor cu cate o soparla, pe care a vandut-o cu 10 euro. Dupa cateva zile, investitorul le-a spus satenilor: "Vad ca afacerea merge. De azi, pentru fiecare soparla am sa va platesc cate 20 de euro".

Taranii au dat fuga in padure, au cautat soparle si le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului. Dupa alte cateva zile, acesta s-a intors in SUA presat de afacerile de acolo, lasandu-l pe asistentul lui sa vina cu soparlele dupa cel mult o saptamana.

Inainte de a pleca, le-a spus: "Dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in State. Va promit insa ca la intoarcere am sa cumpar de la voi soparlele cu 60 de euro bucata". Si a plecat, in uralele satenilor fericiti de pleasca ce a dat peste ei.

A doua zi, asistentul investitorului a adunat satenii si le-a spus: "Fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi. Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati cate 60 de euro/soparla. Daca vreti, vi le vand eu inapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumusel. Ce spuneti?".

Satenii s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei prea curand. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde au putut, si au cumparat soparlele inapoi cu 35 de euro bucata.

Asistentul investitorului a luat banii, a plecat in SUA, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata. Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi scumpe la banci si fara sa detina niciun activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.

Cam asta s-a intamplat nu acum, ci la inceputul lui 2007 in Statele Unite, cand din ce in ce mai multi clienti nu si-au mai achitat creditele de tip "subprime" (credite ipotecare cu grad ridicat de risc), ceea ce a provocat primele falimente ale unor institutii bancare specializate. Asta se intampla in februarie.

In august, bursele au inceput sa cada pe capete, iar bancile si-au dat coate si au intervenit pe piete cu lichididati. In 2008, banca centrala americana (FED) a scazut rata dobanzii, iar Northern Rock a fost nationalizata.

Wall Street-ul a fost zguduit in saptamana neagra din septembrie dupa noi caderi de la inaltime: a patra mare banca de investitii americana, Lehman Brothers, a solicitat protectie sub legea falimentului (banca britanica Barclays a refuzat sa preia in totalitate Lehman si a preluat doar divizia de investitii si piete de capital a bancii Lehman Brothers din SUA pentru 1,7 miliarde de dolari, salvand astfel zece mii de locuri de munca).

Criza din sectorul financiar din Statele Unite a eliminat 76.000 de locuri de munca, iar fostii bancheri de pe Wall Street, de voie de nevoie, se reprofileaza. De exemplu, Jessica Walter, fostul vicepresedinte de strategie de la Bear Stearns (una dintre vedetele Wall Street, lichidata in numai cateva zile), a pus bazele unei firme care organizeaza petreceri si ofera cursuri de gatit pentru copii, Cupcake Kids.

Gary Witt a renuntat la job-ul de managing director pe finante structurate din cadrul Moody's Investors Service pentru a preda finante si statistica la Temple University din Philadelphia. Iar Joshua Persky, care a lucrat ca trader la o banca de investitii, a inceput sa se plimbe pe strazi cu un panou de tip sandwich pe care scria "Absolvent MIT cu experienta caut job". Wall Street a murit, traiasca Wall Street!

Pentru profani...

Lichiditatea o reprezinta capacitatea unei organizatii de a face fata datoriilor pe termen scurt (inclusiv dobanda pentru imprumuturile acordate de creditori) prin valorificarea activelor curente. In general, datoriile pe termen scurt reprezinta o parte importanta din totalul datoriilor unei companii, si depasesc intotdeauna resursele de numerar.

De aceea, primul test al situatiei financiare a unei companii este daca va avea suficient numerar pentru a-si acoperi datoriile pe termen scurt. Daca raspunsul la aceasta intrebare este negativ, compania este in pragul unei crize financiare.

Lipsa lichiditatilor, dar si a restrangerilor creditelor atrag dupa ele restrangerea consumului si micsorarea productiei. Industria de automobile se duce cu pasi siguri spre faliment, urmata de industria prelucratoare si de materii prime.

Efectele sunt bruste: somajul, apoi ajutoarele de stat, cresterea alarmanta a inflatiei. Date fiind circumstantele si efectul de domino, de aici si pana la criza economica mondiala nu e decat un pas: somaj mare, disponibilizari, credite scumpe, prabusirea pietei imobiliare, falimente.

Efectele crizei

Trecem peste faptul ca noi primim stirile externe, si alea contrafacute, la mana a zecea, asadar nu prea poti sa iei pulsul unei piete din afara decat daca o simti. Trecem si peste realitatea ca economia noastra reactioneaza cu o intarziere de sase-sapte luni la ce se intampla in Uniune - prin al doilea trimestru al lui 2009 vom resimti noi si criza economica. Acum e relativ liniste datorita contractelor incheiate inainte de izbucnirea crizei - cum a spus Dorin Mantescu, directorul Directiei de evaluare a veniturilor bugetului din Ministerul Finantelor.

Trecem si peste faptul ca, la noi, criza este inghitita, la fel ca si grevele, de alegerile parlamentare. Criza a devenit tema de campanie, cum au devenit romanii pentru italieni.

Cum ne afecteaza criza? Sau facem ca americanca al carei blog a facut inconjurul globului - "I live in Georgia but i don't see russians anywhere. But they say here are tanks. Should i be worried?" (o "mica" confuzie intre statul Georgia si Republica Georgia"?

Cum ne afecteaza criza in viata de zi cu zi? Si nu ma refer la ceea ce spun politicienii si oamenii de afaceri pentru ca suntem in plina campanie oficiala, pentru ca oamenii bogati sunt cei care plang mai rau ca saracii atunci cand vine vorba de criza. Cum ne afecteaza criza pe noi, clasa aia "puternica de mijloc" de care este atat de mandru premierul?

Pai, sa o luam de la hartia igienica pana la ce mancam maine ca sa avem bani poimaine de hartie igienica, de la locul de munca si pana la sa mai avem parte si chef de a "shag session", cum ar spune britanicul.

O romanca s-a sinucis din cauza crizei, prostituatele se plang ca nu mai merge afacerea, romanii plecati sa munceasca in afara se intorc ca niste fii risipitori ce sunt la sanul matern al economiei romanesti. Asta taman cand scaderea economiei va avea impact direct asupra salariilor si asupra numarului de locuri de munca.

In plin sezon de pregatire a conservelor de iarna, uleiul se scumpeste cu 20%, deprecierea leului scumpeste iar creditele in valuta, la randul lui, leul scumpeste tigarile si combustibilii, mancarea se scumpeste cu cel putin 10% (carnea de porc se scumpeste cu 20%), criza financiara scumpeste imbracamintea cu 10-15%.

Un lucru e sigur: o sa ne gandim de doua ori inainte sa ne ducem in supermarket-uri si sa ne umplem cosurile si carucioarele, dupa care sa aruncam cam jumatate din ce am cumparat. Asta pentru ca nu vom mai putea proiecta venituri mari viitoare pentru ca presiunea pe salarii va creste si, implicit, pe consumul moderat.

Sa fie criza pentru romani gasirea echilibrului dupa ce timp de aproape 19 ani de la lovilutia din '89 au cautat doar sa-si satisfaca foamea acumulata in perioada comunista? Vor invata oare sa faca economie, cum in Romania mai fac doar pensionarii, si vor fi mai atenti cum isi gestioneaza pe termen scurt, mediu si lung banii?

Mii de marinari risca sa-si piarda locurile de munca, fotbalistii nici ei nu se mai duc in cluburi in fiecare seara, camionagii sunt si ei loviti de criza - doar unu din trei camioane pleaca incarcat din Romania.

Criza de personal in agentiile media creste salariile cu 20% pe an. Agentiile media din Romania se confrunta in ultimul timp cu o fluctuatie crescuta de personal, iar reprezentantii unora dintre cei mai mari jucatori nu se feresc sa caracterizeze situatia drept criza de resurse umane.

Sectorul siderurgiei si al metalurgiei se stie ca urmeaza ciclurile economice indeaproape, iar actorii de pe piata romaneasca, de pilda Mittal Steel, Cuprom sau ALRO, si-au diminuat productia, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa ajunga chiar la nivelurile de avarie. Stocurile sunt mari, preturile au scazut mult si sunt nevoiti sa vanda produsele finite la aproape jumatate din pretul de achizitie al materiilor prime. Concret, pierderi uriase si somaj.

Romanii angajati in aceasta industrie sunt primii loviti. Mechtel Targoviste a trimis 3.000 din 3.700 de angajati in somaj tehnic, alti 1.400 de oameni din Brasov au fost trimisi acasa, iar la Arcelor Mittal sunt deja mii de victime colaterale.

Alte sectoare economice puternic afectate in urma crizei sunt sectorul imobiliar, cel al constructiilor, sectorul serviciilor financiare si sectorul auto. Actuala constrangere a cresterii economice va avea loc nu doar in cele mai dezvoltate tari ale lumii, dar si in tarile din centrul si estul Europei.

Cum tratam criza?

Pentru ca vrem nu vrem Romania este parte din lumea asta - dupa cum ii coafeza pe unii sau pe altii, ca atunci cand reusesti performanta sa fii si copil si matur dupa cum le convine unora sau altora - si romanii trebuie sa gaseasca solutii la criza. Iar lumea pare-se ca o trateaza cu alcool, droguri si psihologi pentru ca nu a zguduit doar Wall Street-ul si strazile din apropiere, ci si ulitele din psihic.

Tinerii finantisti din Frankfurt isi trateaza spaimele cu privire la viitorul lor profesional cu alcool si droguri, colegii lor britanici apeleaza la consiliere psihologica, iar americanii redescopera economisirea si renuntarea la unele cheltuieli "de placere".

"In acest moment, toate cheltuielile mele merg pe alcool si droguri", recunoaste un angajat al Lehman Brothers, banca americana care a dat faliment. Un prieten de-al sau se teme, de asemenea, ca isi va pierde locul de munca pe care il detine in cadrul companiei financiare germane BHF.

"Climatul este atat de tensionat incat angajatii unei banci concurente nu mai au dreptul de a vorbi cu presa", spune un altul, sub protectia anonimatului. Altii sunt doar speriati de faptul ca primele de Craciun vor fi mai mici decat in alti ani. "Suma e cu 60-70% mai mica decat prima de anul trecut", admite un altul.

Si, cum a spus probabil un deja clasic misogin, nu exista femei urate... ci doar prea putina bautura. Poate ca efectele crizei ar fi mai usor de suportat cu putin alcool, dar se scumpeste si acest "lubrifiant social" (Alcohol is a social lubrifiant - tot un clasic in viata). Bomba este ca ...stati pe scaun si rugati-va la Dumnezeu, Jim Morrison sau in cine credeti voi, mort sau viu...berea s-ar putea scumpi cu pana la 30% in urmatoarele luni.

Reactia este, probabil, "De ce?". Pentru ca...se pare ca pretul hameiului s-a dublat, iar cel al maltului a urcat de opt ori in ultimul an, dupa cum sustin reprezentantii Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. Asta in contextul in care, macar la capitolul consum de bere, romanii sunt la media Uniunii Europene: anul trecut am consumat 89 de litri pe cap de locuitor.

Cum arata previziunile in conditii de criza? Potrivit unor cercetatori, daca nu ma insel americani, se anunta mai multe suiciduri, mai putini barbati nascuti (ca si asa erau ei prea multi), mai putine dureri de spate si...laxative vandute in cantitati mai mari!

Sweet home Alabama sau Plagile din Apocalipsa ale lui Ioan?

Daca nu merge cu tratament, ne pregatim, fiecare cum poate si cu ce poate, pentru producerea inevitabilului. Unii cu "era o vreme, nu mai departe de ieri, cand nu ma gandeam la ziua de maine, stateam pe messenger la munca si citeam bancuri, acum primesc pana si mass-uri cu criza", si altii, mai credinciosi "Sodoma si Gomora, pacatele omenirii isi arata efectele".

Varianta 1 - pentru "satanisti" (de ceva vreme, se pare ca rockerii se impart in doua categorii: emo si satanisti) - ca doar se spune ca rock-ul e muzica dracului.

It was 1989 (2008?), my thoughts were short my hair was long

Caught somewhere between a boy and man

She was seventeen and she was far from in-between

It was summertime in Northern Michigan

Splashing through the sand bar

Talking by the campfire

It's the simple things in life, like when and where

We didn't have no internet

But man I never will forget

The way the moonlight shined upon her hair

Catching Walleye from the dock

Watching the waves roll off the rocks

She'll forever hold a spot inside my soul

We'd blister in the sun

We couldn't wait for night to come

To hit that sand and play some rock and roll

Now nothing seems as strange as when the leaves began to change

Or how we thought those days would never end

Sometimes I'll hear that song and I'll start to sing along

And think man I'd love to see that girl again

And we were trying different things

We were smoking funny things

Making love out by the lake to our favorite song

Sipping whiskey out the bottle, not thinking 'bout tomorrow

Singing Sweet home Alabama all summer long.

Varianta a doua - pentru credinciosi

Plaga a III-a prevestita de Ioan in Apocalipsa aduce situatii care pot provoca dezastre social-economice totale. Imaginati-va ca o anumita zona, sa zicem occidentala, va trebui sa importe... apa. Si acest element atat de "elementar" nu se mai poate gasi decat tocmai la inamicii cu care acele tari sunt in stare de razboi...

Plaga a IV-a loveste soarele, sau, cel putin, asa se pare. In orice caz, efectul este o crestere a intensitatii (poate si a componentei) radiatiei solare. Deja atmosfera pamantului este tot mai saracita de ozon, din mai multe motive, si radiatia este crescuta.

In urma plagilor anterioare se instaleaza deja o stare de criza economica fara precedent, de epidemie si moarte. In zonele lovite de radiatiile solare vor fi incendii, insolatie mortala, seceta fara precedent, cu toate urmarile lor dezastruoase. Plagile care urmeaza - a V-a, a VI-a si a VII-a - nu fac decat sa adanceasca criza economica mondiala, epidemiile si moartea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
#Wall Street, #criza, #Romania, #bere, #Jim Morrison, #Apocalipsa, #Ioan, #lichiditate, #Banca, #efect , #stiri economice