Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A ratat Romania, deja, intrarea in zona euro?

Luni, 23 Iulie 2012, ora 08:02
2632 citiri
A ratat Romania, deja, intrarea in zona euro?
Foto: The Telegraph

Instabilitatea politica, a cursului valutar, dar si slabiciunea economica interna si internationala vor face imposibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015, potrivit analistilor.

In urma schimbarii guvernarii, Romania a primit numeroase critici de la liderii europeni, iar euro s-a apreciat masiv in raport cu moneda nationala, ajungand, vineri, la nivelul maxim istoric de 4,5848 lei/unitate.

In toata aceasta perioada, au lipsit masurile pentru cresterea economica. Intre timp, pe plan european, criza datoriilor inca face ravagii, iar masurile de stopare intarzie sa fie implementate.

Romania ar fi trebuit sa intre in mecanismul ratei de schimb valutar (ERM II) la jumatatea acestui an, pentru a putea intra in zona euro in 2015, asa cum este tinta.

"Ar fi trebuit sa intram de la mijlocul anului acesta, ca sa fie si o perioda de evaluare. Mijlocul a cam trecut. Nu e vorba de un punct fix, sa pot sa pun degetul pe el sa spun ca fost depasit sau nu, dar pare foarte dificil sa ne gandim la o aderare, la o trecere la moneda europeana in viitorul foarte apropiat", a declarat, pentru Ziare.com, Vlad Muscalu, ecomomist senior la ING Bank.

"Nu numai din cauza problemelor noastre, care par ca ies la suprafata intr-o masura mai mare decat am vazut in anii precenti, ci pentru ca nu stiu in ce masura zona euro este pregatita sa primeasa noi membri, dat fiind problemele pe care le inregistreaza in prezent", a completat acesta.

La randul sau, Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, nu crede ca mai sunt sanse ca Romania sa respecte tinta si nici nu ar trebui sa faca acest lucru, deoarece nu este pregatita.

"Aceasta tinta a Romaniei de a intra in zona euro se va amana pana la momentul la care vom fi pregatiti. Cred ca aceasta este si ideea: sa aderi la un club atunci cand esti pregatit. Nu conteaza sa respecti neaparat un termen, cred ca poate fi mult mai daunator", a spus Hancila, pentru Ziare.com.

Avand in vedere si situatia exceptionala la nivel international, Romania ar trebui sa mai astepte si s-ar putea, chiar, sa nu aiba de ales.

"Nimic nu functioneaza dupa scenariul de acum cativa ani si nu cred ca va fi un element negativ faptul ca vom amana aceste planuri de aderare pana la momentul la care vom fi pregatiti", a conchis Hancila.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#intrare zona euro Romania, #depreciere leu, #nivel maxim euro , #zona euro