Actiuni in scadere, costurile de creditare in crestere, efectele intalnirii Merkel - Sarkozy

Miercuri, 17 August 2011, ora 17:29
1171 citiri
Actiuni in scadere, costurile de creditare in crestere, efectele intalnirii Merkel - Sarkozy
Foto: Daylife

Preturile actiunilor din intreaga lume au inregistrat o scadere, in timp ce costurile finantarii pentru unele tari au crescut, miercuri, dupa ce intalnirea din ziua precedenta dintre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu a dat rezultatele asteptate de investitori.

Francul elvetian si-a reinceput ascensiunea in fata monedei unice europene, dupa ce masurile de contracarare a acestui lucru intreprinse de Banca Nationala a Elvetiei nu au avut efect, relateaza Reuters. Astfel, s-a ajuns la un curs de 1,224 franci/euro, o scadere de 2 la suta fata de ziua precedenta.

Liderii Frantei si Germaniei au ajuns la o intelegere privind o mai buna integrare a tarilor din zona euro, insa nu au majorat resursele fondului de salvare si au respins ideea unor eurobonduri comune. Totusi, pietele ar favoriza o asemenea masura, deoarece eurobondurile sunt vazute drept o cale pentru tarile cu datorii mari de a-si recastiga accesul la pietele comerciale, dar in acelasi timp, de a oferi garantie investitorilor, datorita caracterului comun.

Indicele bursier MSCI World a scazut cu 0,1 la suta, dupa ce, marti, atinsese cel mai inalt nivel din ultima saptamana si jumatate. In acelasi timp, preturile actiunilor din Europa au scazut cu jumatate de procent, iar cele din Asia au stagnat.

In mod special, investitorii nu au fost multumiti de planul de a taxa tranzactiile financiare. "Aceasta nu este solutia. Din nou, liderii europeni nu au reusit sa dea un raspuns adevarat la intrebarile reale. Eficienta unei asemenea taxe nu este demonstrata", se arata intr-o nota a Natixis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#intalnire Merkel Sarkozy, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #pret actiuni bursa , #zona euro