Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume

Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:15
4248 citiri
Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume

In afara celor cinci criterii economice binecunoscute ce trebuie indeplinite pentru a adera la zona euro, pe care de altfel le si indeplinim in acest moment, exista si unul mai putin cunoscut, cel juridic.

Astfel, legislatia interna trebuie pusa in acord cu cea a UE, cel mai important aspect fiind cel al asigurarii independentei bancii centrale si prevenirea presiunilor sau ingerintelor din partea altor organisme ale statului.

Din pacate, Legea 312/2004 (legea BNR) nu a fost revizuita in perioada scursa de la Raportul asupra convergentei din 2012 si pana la cel din 2014. De aceea, au ramas o serie de prevederi care vor trebui modificate in sensul intaririi independentei bancii centrale pentru a pune de acord legislatia interna cu prevederile articolului 123 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

Media nationala mascheaza decalajele interne

Cu un nivel de trai aflat la 54% din media UE (la paritatea puterilor de cumparare standard), Romania se situeaza in prezent sub pragul minim de 60% la care s-a accesat zona euro si mult sub cel de 74% la care a fost aprobata aderarea Lituaniei la 1 ianuarie 2015.

De aceea, o imbunatatire rapida a acestui indicator este esentiala, chiar si in conditiile indeplinirii tuturor criteriilor de la Maastricht.

Mai mult, daca se face o trecere in revista la nivelul regiunilor de dezvoltare, se poate observa decalajul important intre zona Capitalei, care are un nivel de trai situat chiar peste media UE (ar putea intra separat in zona euro fara nici o problema din acest punct de vedere) si restul tarii. Daca se face abstractie de regiunea Bucuresti-Ilfov, nivelul mediu de trai din Romania coboara la 44% din media UE.

Regiunea de Nord-Est are simultan cea mai mare populatie, aproape patru milioane de persoane, si cel mai mic nivel de trai, ceva mai mare de un sfert din media UE.

De retinut si ponderea ridicata la nivel national a populatiei cu risc de saracie si/sau excludere sociala - circa 40%, comparativ cu o medie de 24% la nivelul UE28.

De aceea, adoptarea euro presupune si un anumit efort in atenuarea decalajelor de nivel de trai.

Citeste mai departe despre Aderarea la zona euro - Atentie la criteriul juridic, disparitatile de nivel de trai si tabloul de bord macroeconomic! pe CursDeGuvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Romania criteriu juridic zona euro, #Romania intrare zona euro, #Romania criterii zona euro , #zona euro