Alegerile din Grecia, intre rau si mai rau

Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:30
2852 citiri
Alegerile din Grecia, intre rau si mai rau
Foto: Arhiva

Alegerile din Grecia au reprezentat un subiect fierbinte pentru intreaga lume, in acest weekend, deoarece de rezultatul lor depinde soarta zonei euro. Desi Noua Democratie a iesit pe primul loc in preferintele elenilor, partidul pro-austeritate nu a reusit sa obtina o majoritate in Parlament, astfel ca agonia ar putea continua.

Conform exit-poll-ului, Noua Democratie, care sustine parteneriatul cu Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM), adica, implicit, ramanerea Greciei in zona euro, a obtinut 29,66% din sufragii.

Alegeri in Grecia: Partidele pro-europene castiga alegerile si formeaza Guvernul

"Alegerile de duminica nu prea au rezolvat situatia, avand in vedere ca Noua Democratie nu a obtinut majoritatea in Parlament. Daca acest lucru se intampla, abia atunci puteam discuta despre o schimbare. Deocamdata, suntem intr-o spirala, in aceeasi stare de fapt", a declarat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Pe locul al doilea s-a clasat Syriza, formatiune extremista de stanga, cu 26,89% din voturi, care a promis ca poporul nu va mai avea de suferit de pe urma taierilor bugetare.

Insa europenii se tem ca, daca ei vor face parte din Guvern, liderul partidului, Alexis Tsipras, nu va ajunge la un acord cu creditorii internationali, ceea ce va determina iesirea Greciei din uniunea monetara si va provoca un dezastru pentru toata Europa.

In aceste conditii, Noua Democratie ar putea crea un Guvern in parteneriat cu Pasok, ocupantul locului trei la aceste alegeri. Problema este ca aceasta formatiune n-ar prea vrea sa guverneze daca Syriza nu primeste un rol in conducerea tarii.

Insa extremistii au respins formarea unei coalitii mari, ceea ce inseamna ca Pasok ar putea sa blufeze atunci cand sustine ca este de acord sa imparta povara austeritatii cu formatiunea castigatoare in alegeri.

Grecia, din lac in put - Alegerile care nu au rezolvat mai nimic

"Cred ca asistam la o reeditare a rezultatelor din 6 mai, e aceeasi ordine si imi este greu sa previzionez daca Noua Democratie se va intelege cu Pasok, mai ales ca acestia au declarat ca nu vor intra la guvernare fara extrema stanga, Syriza. Daca acest motiv ramane valabil, inseamna ca problemele vor continua", a mai spus Blanculescu.

In plus, el a atras atentia asupra faptului ca Syriza a crescut destul de mult in sondaje, fata de scrutinul de luna trecuta, cu aproape 10%, precizand ca, daca in Grecia se vor organiza pentru a treia oara alegeri anticipate, formatiunea extremista ar putea obtine majoritatea in Parlament.

"Avand in vedere ca extrema stanga detine peste 27% din electorat, va continua sa capitalizeze nemultumirea populatiei, ceea ce inseamna programele incheiate si cele care urmeaza sa fie incheiate, adica se transforma in fructul oprit si va atrage cat mai multi simpatizanti. Din acest motiv, populatia va fi foarte fragementata, probabil nu va putea sa asigure sprijinul necesar indeplinirii masurilor de austeritate sau al altor planuri ce urmeaza sa fie propuse de partenerii internationali", a mai spus analistul.

In plus, din punct de vedere financiar, Grecia se afla in aceeasi situatie. Banii se vor termina pana la sfarsitul lunii iulie, iar, daca nu va primi un nou sprijin de la FMI, va intra in incapacitate de plata, deci aceste alegeri n-au rezolvat inca problema finantarii.

Grecia are bani doar pana pe 20 iulie pentru pensii si salarii

"E aceeasi stare de fapt, vor urma zile de negocieri pentru crearea Guvernului, mai ales daca Pasok nu va intra la guvernare alaturi de Noua Democratie. Iar avand in vedere ca a inregistrat o scadere in sondaje, nu are niciun interes politic sa se alieze cu cei care sustin austeritatea, pentru ca va pierde si mai mult electorat, asa ca s-ar putea ca sa nu se realizeze o coalitie", a opinat Blanculescu.

Formarea unui Guvern, misiune imposibila pentru Grecia?

Desi castigarea alegerilor de catre Noua Democratie pare, in aparenta, sa aduca o mica speranta pentru ca Grecia sa ramana in zona euro, acest partid nu a obtinut majoritatea in Parlament, astfel ca va duce negocieri dure pentru o alianta pro-austeritate.

"Este un prim pas pentru o normalizare a situatiei politice din Grecia, o veste buna pentru Europa. Insa nici aceasta situatie nu este una simpla, pentru ca Noua Democratie nu are majoritate, astfel ramane de vazut daca va reusi sa formeze un guvern. Aceeasi situatie a fost si in cazul alegerilor din mai, asa ca nu stim ce se va intampla, daca vor ajunge de data aceasta la un acord", a subliniat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

El a spus ca este greu sa se formeze o coalitie intre Noua Democratie si Pasok, deoarece ar reprezenta o alianta intre un partid de stanga si unul de dreapta.

"Desi s-au mai vazut situatii de acest gen, chiar si la noi (USL - n.r.), insa ramane de vazut daca ea se va realiza", a completat analistul.

Misiunea noului Guvern este una aproape imposibila, deoarece acesta trebuie sa balanseze cererile creditorilor internationali, care sustin impunerea unor noi masuri de austeritate, si populatia satula de atatea taieri.

"Cred ca noul Guvern ar trebui sa le arate tuturor ca vrea sa ramana in zona euro, sa aprobe niste masuri de ajustare a economiei, iar apoi sa le aplice. Ramane de vazut daca va reusi", a sustinut Rudnitchi.

Cum este afectata Romania de alegerile din Grecia

Romania ar putea avea de suferit daca Grecia se va confrunta, in continuare, cu o criza politica, mai ales din punct de vedere al investitiilor si al bancilor.

"Romania se afla in aceeasi zona de influenta, alaturi de Grecia, Ungaria, Polonia, Cehia, ca perceptie a investitorului. Faptul ca nu mai vorbim despre investitii directe in Romania, faptul ca toate cifrele se degradeaza, demonstreaza ca suferim deja de pe urma Greciei si vom avea si mai mult de suferit in continuare, mai ales daca elenii vor santaja UE, care a deschis cutia Pandorei odata cu acordarea imprumutului de 100 de miliarde de euro bancilor spaniole, fara a cere nimic in schimb", a explicat Ionel Blanculescu.

El sustine ca daca elenii retrag bani din bancile lor, este logic ca acelasi lucru sa se intample si in subsidarele din alte tari, inclusiv Romania.

Fitch: Iesirea Greciei din zona euro ar declansa retrageri semnificative de depozite in Romania

"Grecia este intr-o zona baltita, nici nu iese, dar nici nu produce ce trebuie sa produca in cadrul uniunii monetare, iar atat timp cat in statul elen au loc retrageri masive din banci din partea populatiei, nu vad de ce in alte parti nu s-ar putea intampla acelasi lucru. Investitorul nu s-ar simti linistit", a declarat acesta.

In schimb, analistul Constantin Rudnitchi considera ca alegerile din Grecia nu au un efect asupra tarii noastre.

"In acest moment, nu cred ca sunt efecte foarte concrete. Daca va veni clarificarea politica, bineinteles ca si pietele vor rasufla usurate, probabil ca dobanzile de imprumut vor scadea, bancile elene nu se vor confrunta cu retrageri masive. Deocamdata, aici e conexiunea cu Romania, adica in ce masura cei care au bani in bancile elene s-ar fi gandit sa renunte la ele, influentati de rezultatele alegerilor din Grecia", a precizat acesta.

Insa, deocamdata, nu avem de ce sa ne ingrijoram, pentru ca acolo lucrurile isi cauta rezolvare, iar bancile elene au in Romania independenta lor fata de bancile-mama, sunt capitalizate, deci nu sunt probleme speciale", a conchis analistul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#alegeri Grecia iunie, #rezultate alegeri Grecia, #efecte rezultate alegeri Grecia, #Romania rezultate alegeri Grecia , #zona euro